Nations Cup seger Foto: Kim C Lundin

Svensk dominans i Nations Cup – Kittel och Bachmann klassvinnare

Nations Cup i dressyr gick Sveriges väg för femte gången till förbundskapten Bo Jenås belåtenhet. ”Jag är oerhört stolt över mina ryttares prestationer, de har verkligen levererat.”

De fem domarna Anne Gribbons, Isabelle Judet, Susanne Baarup, Yuri Romanov och Magnus Ringmark fick se fyra nationslag göra upp dag två utan att rangordningen rubbades.för en gångs skull höll Sverige täten och lämnade  Danmark, Nederländerna och Tyskland bakom sig.

Nations Cup avgörs på ekipagens placeringssiffror och inte på ryttarnas procent resultat. Det gör att det numera är mindre kinkigt om det blir ett eller annat misstag i ritten så länge lägsta nivån är hög och leder till en hög placering. I Falsterbo var det ett bra taktiskt upplägg. Patrik Kittel red Specialen med segerchans och behövde därför inte konkurrera med Daniel Bachmann Andersen. De två topprankade ryttarna tog därmed var sin seger, Danmark chanslöst men fin seger för Daniel individuellt.

Specialen

Patrik Kittel och hans balettdansös Well Done de la Roche CMF gjorde en stark insats i Grand Prix Special trots en malör i den första piaffen uppe vid C.  Procenten blev blygsamma (73,532 %) för dem som ekipage men i Nations Cup är det placeringssiffran som räknas. Den ska vara så låg som möjligt och det finns inget lägre än nummer 1 – seger.
– Jag är väldigt nöjd med Welly. Hon blev skrämd inför första piaffen och då är det inte lätt att få en bra start, de andra två gjorde hon makalöst bra. Vi hade både 10 och 1 i samma protokoll. Det känns som om vi egentligen hade en bättre runda som helhet än i Tryon på VM [då blev de topp-5 reds anm].
– Hon behöver vänja sig vid den här sortens arena och då är Falsterbo perfekt, här är svårt, precis som det är i Rotterdam där EM går.
– Hade vi inte haft den dyra piaff-missen tror jag vi kommit upp mot 80 procent, så bra kändes det.

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

Juliette Ramel och Wall Street JV Gjorde en bra special och säkrade andraplatsen med ett program på över 72 procent och gav därmed det bästa utfall som går att få. Med bara tre poäng adderade, 1 + 2, fick laget minsta möjliga poängtillskott.
– Jag hade en bra känsla och kan guida honom bättre på banan. Han har blivit mycket tryggare och då är det enklare att visa upp vad han kan, det känns som om det går framåt med honom.

Wall Street JV och Juliette Ramel Foto: Kim C Lundin

Küren

Ett av världens bästa ekipage hedrade Falsterbo med sin närvaro – Daniel Bachman  Andersen och Blue Hors Zack. Avelsmatadoren Zack hade  därmed sin Falsterbo-debut avklarad efter att ha blivit representerad här genom sina avkommor många gånger. De red sin fina kür som gav en fjärdeplats i världscupfinalen i Göteborg till seger på över 85 procent.
– Han har trivts jättebra här i Falsterbo, vi har kunnat skritta i skogen, Zack har tyckt det var toppen här.
– Jag rider Zack här och sedan Blue Hors Don Olymbrio i Aachen. Efter det bestämmer vår förbundskapten Nathalie zu Sayn Wittgenstein vilken av hästarna hon vill att jag rider på EM i Rotterdam.
– Jag tror att jag i kür kan få ungefär lika högt med Olymbrio som med Zack. Men förmodligen kan jag få mer i Grand Prix och Special med Olymbrio, kanske en bättre laghäst, vi får se.

Blue Hors Zack och Daniel Bachman Andersen Foto: Kim C Lundin
Blue Hors Zack och Daniel Bachman Andersen Foto: Kim C Lundin

Minna Telde och Isac hade en helt annan air omkring sig när de äntrade banan. Borta var det lite ängsliga och trevande hos Isac. Istället var det power on – Game on till en kür med Queen-medley. Allt gick oändligt mycket bättre så när som på en svår serie, byten på böjt spår där det blev lite blandad kompott. Trots det 75.215 procent, en lägsta nivå som heter duga.
– Jag är så glad att han var tillbaka på sitt normala jag. Den här küren tycker jag själv är jättebra och det var roligt att vi kunde sluta på en bättre bog i Falsterbo än i Grand Prix-klassen.

Isac och Minna Telde Foto: Kim C Lundin

Malin och Eddieni fick äran att rida i den klassiska Billy Idol küren som Patrik Kittel och Scandic odödliggjort, en stor kostym som de klarade att fylla.
– Jag är oerhört stolt över att få rida den, jag blev förvånad när han föreslog det för kürerna är speciella för ryttarna.
– Det är den andra gången vi rider kür så det är helt klart personbästa. Jag tycker han skötte sig väldigt fint. Det är en häftig häst att rida, han vet när han är duktig och även när det inte går så bra. Han blir så stolt när han gör något bra.
– Det är en riktig framtidshäst, han kommer att göra stora saker framöver.

Malin Wahlkamp Nilsson – Eddieni. Foto Kim C Lundin

Bo Jenå har ett Nations Cup lag klart för Aachen med Michelle Hagman-Hassink, Antonia Ramel, Rose Mathisen och Therese Nilshagen. Sverige ligger i ledning i serien men tyskarna blir svåra i Aachen. Det är deras sista test av ett tänkt mästerskapslag, samtliga toppryttare rider där.
– Vi ska försöka ge tyskarna en match men de är svåra i Aachen.
– För att få fler nationer att satsa på Nations Cup krävs en stor sponsor och mer prispengar, än så länge är det för tunt och för få som satsar.

Bo Jenå Foto: Kim C Lundin

Resultat Special

Resultat Kür

Lagresultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.