Patrik Kittel - Forever Young HRH

Patrik på pallen i sista världscupomgången

Den sista deltävlingen av FEI Dressage World Cup avgjordes i Nederländerna idag. I lördagens kür tog Patrik Kittel ledningen och höll den nästan hela vägen in i mål. Men han fick se sig slagen av de två sista ekipagen – dressyrdrottningarna Jessica von Bredow Werndl och Isabell Werth.

 

För dressyrryttarna har det inte funnits många möjligheter att rida världscupklasser under säsongen. Coronapandemin har gjort att hela fem deltävlingar ställts in. Helgens världscuptävlingar i ’s-Hertogenbosch är alltså sista chansen att samla poäng innan den stora finalen avgörs i Leipzig, Tyskland 6-10 april.

Patrik Kittel och Forever Young HRH gjorde in första kür tillsammans någonsin och tog ledningen med 82.500 procent, men fick sedan se sig slagna av superekipaget Jessica von Bredow Werndl och TSF Dalera BB samt Isabell Werth med DSP Quantaz på vardera 90.555 respektive 84.470 procent. Det blev dock en pallplats för Patrik.

– Mycket överraskande måste jag säga – vi åkte mest hit för att träningstävla! Det var en helt otrolig prestation av henne, det är första gången någonsin som hon går en kür, säger Patrik Kittel efter ritten.

Det tioåriga stoet köptes för lite drygt två år sedan och Patrik Kittel beskriver hästen som ”inte färdig men med mycket talang”.

– Hon vann den första Grand Prix-klassen hon startade men sedan blev hon lite introvert och vi tog det väldigt försiktigt. I dag brydde hon sig inte om den stora publiken eller alla lampor, det var skönt att se, säger en nöjd ryttare som även slog till med en femteplats i fredagens Grand Prix.

– Det blev en fantastiskt rolig avslutning på världscupdeltävlingarna.

Zepter i finalen

Helgens tävlingar var den sista deltävlingen, nu väntar bara den stora världscupfinalen i Leipzig i april. Patrik Kittel är redan klar för start och han har bestämt att det kommer bli nya stjärnskottet Blue Hors Zepter (äg: Blue Hors) som åker med dit. Ekipaget slutade åtta vid världscuptävlingarna i Neumünster i februari.

– Det blir Zepter i finalen, men det är jättekul att jag har tre hästar på så hög nivå just nu, avslutar Patrik Kittel.

Vid fredagens korta Grand Prix visade Patrik Kittel och Forever Young HRH också mycket fin form och red hem en femteplats. Med en liten miss i en piaff tog ekipaget igen det med råge och belönades bland annat med en nia i passagen i slutet av programmet. Totalt fick de ihop 74.237 procent.

Strax därefter, med 73.473 procent, blev det återigen svenskt genom Antonia Ramel och Curiosity . Ett stabilt program gav ekipaget en fin sjätteplats och viktiga världscuppoäng.

Segern gick till dressyrdrottningen själv: Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB med 83,553 procent. Andraplatsen gick till  Isabell Werth och DSP Quantaz med 78,289 procent. Trea blev Charlotte Fry från Storbritannien på Dark Legend med 76,053 procent.

Tävlingarna fortsätter med küren på lördag.

RESULTAT
FEI Dressage World Cup Grand Prix: 1) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, TSF Dalera BB, 83,553 % 2) Isabell Werth, Tyskland, DSP Quantaz, 78,289 3) Charlotte Fry, Storbritannien, Dark Legend, 76,053 5) Patrik Kittel, Sverige, Forever Young HRH, 73,947 6) Antonia Ramel, Sverige, Curiosity, 72,105

Preliminärt tidsprogram

Fredag 11 mars
10:00 FEI Dressage World Cup Grand Prix

Lördag 12 mars
13:00 FEI Dressage World Cup Freestyle

Svenska starttider:
Antonia Ramel: 14:48
Patrik Kittel: 15:06

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.