Märit Olofsson Nääs och Strolchi.

Svenska Grand Prix-stjärnan opereras

Vi håller tummarna för Märit Olofsson-Nääs Grand Prix-häst Strolchi, som kommer att genomgå en stor operation på fredag.

Märit Olofsson-Nääs och hennes 13-årige oldenburgvalack Strolchi är ett av Sveriges mest lovande dressyrekipage och vann senast den trestjärniga Grand Prix-küren i Sopot på 69.665 procent. I juli var de med i laget som vann Nations Cup i Finland. De tillhör landslagets utmanartrupp.

Märit Olofsson Nääs och Strolchi.
Märit Olofsson Nääs och Strolchi. Foto FEI/Hanna Heinonen

För fyra år sedan gick Strolchi igenom en halsoperation. När Märit märkte att något inte var som det skulle med hästen fick hon rida med en kamera i hans hals. Det visade sig då att hans luftstrupe ”säckar ihop” när han rids i hög form och vid hård ansträngning. Det ledde då till en halsoperation som var framgångsrik och Strolchi var snart igång igen.

Nu har det visat sig att operationen inte hjälper honom längre och en ny operation är därför planerad till på fredag.

Märit skriver själv på sin blogg:

”Efter två månader av ovisshet, ”nagelbitande” och otaliga undersökningar så är det nu klart att Strolchi kommer att genomgå en halsoperation på fredag.
Det var efter meetinget i Kimstad sista helgen i augusti som vi återigen kunde konstatera att Strolchi inte får luft och därmed inte syresätter sig eller orkar prestera på sin normala nivå.

Vi bokade ju direkt ett besök på Mälarkliniken och sedan har vi varit på flertalet olika undersökningar och bl.a konstaterades att den operation som gjordes för 4 år sedan inte längre hjälper honom….
På fredag kommer han att återigen genomgå en halsoperation, denna gång av en fransk specialist på området, och veterinärerna har gott hopp om att kunna hjälpa Strolchi tillbaka i gott slag igen!”

Tinne Vilhelmson Silfven - Esperance, Gunilla Byström - Vectra, Märit Olofsson Nääs - Strolchi, Lena Wiman - Donnerstein.
Svenska laget som vann Nations Cup i Aino Finland, 6 juli 2019. Tinne Vilhelmson Silfven – Esperance, Gunilla Byström – Vectra, Märit Olofsson Nääs – Strolchi, Lena Wiman – Donnerstein. Foto FEI/Hanna Heinonen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.