Antonia Ramel och Curiosity. Foto Kim C Lundin

Svenska OS-ryttaren växlar upp sin satsning på ny gård i Holland

Antonia Ramel flyttar ut sina hästar från Patrik Kittels anläggning och satsar nu på fler hästar, större långsiktighet och kanske även mer business på ny anläggning i Nederländerna. I maj går flyttlasset.

– Det är ett dotterbolag till ett svenskt bolag som har köpt gården. Jag har själv ingen koppling till bolaget, utan jag kommer att hyra in mig där, förklarar OS-ryttaren i dressyr, Antonia Ramel, när vi vill gratulera till gårdsköpet.
– Jag äger ingenting utan jag vill bara ha en plats där jag har möjlighet att ha fler hästar. Min plan är att utöka.
– Jag kommer inte att vara bosatt i Holland. Sverige är min bas och mitt hem.
– Men ska man tävla behöver man vara i Holland eller Tyskland, det går ju två dagar till resor om man utgår från Sverige. Och det är inte så att det finns tjugo Patrik Kittel här som man skulle kunna träna för.

Behåller en plats hos Patrik

Sedan lång tid tillbaka tränar Antonia för Patrik Kittel. Hans anläggning i Tyskland ligger ganska nära gränsen till Holland och det kommer att ta henne ungefär 1,5 timmar att köra från gården till Patriks Outstanding Stables.
– Det är görbart. Jag pendlade varje dag till Pether Markne när jag bodde i Sörmland, det var en timme och femton minuter varje väg.
– Jag kommer att ha plats för någon häst hos Patrik och vara flexibel med vilken. Det kan vara den som är viktigast under någon period, som Curiosity, som jag nu satsar med inför VM.
– Patrik och jag har en väldigt bra relation, men han har ett begränsat antal platser som han kan hyra ut till kunder.
– Nu har jag ju varit där i mer än sex år och behöver utöka antalet hästar, men ändå vara baserad i Sverige. Det är lite logistik som man måste lösas.
– För mig är det väldigt viktigt att kunna vara kvar och träna hos Patrik, men man måste hela tiden tänka lite framåt vad man har som kommer upp underifrån.

Antonia Ramel och Curiosity efter sin fina ritt i Falsterbo 2016 som gav kvalseger. Foto Kim C Lundin

Autoimmun sjukdom

I samband med OS blev det tydligt hur sårbar man är som ryttare om man inte har flera hästar i satsningen.
– Nu har jag fokuserat mycket på Bro (Brother de Jeu) hela tiden och han har gjort hur mycket som helst för mig. Men i oktober förrförra året, innan OS, fick vi reda på att han har en autoimmun sjukdom, som gör att man till slut kommer att behöva ta ut tänderna. Nu gjorde vi allt vi kunde fram till OS, men det blev problematiskt inne på banan.
– Så länge din bästa häst springer kan du hålla dig kvar men du vet inte riktigt vad som händer. Du kan inte bara ha en eller två hästar för händer något står du där och så är allt hårt arbete med att ta sig upp och tävla internationellt och i mästerskap raserat. Man måste tänka lite framåt.

Antonia och Brother de Jeu. Foto Kim C Lundin

Växlar upp sin satsning

Antonia planerar nu för att kunna ha fler yngre hästar.
– Jag har alltid utbildat mina hästar själv, jag har aldrig köpt en färdig Grand Prix-häst.
– Ja, jag växlar upp min satsning nu. Jag älskar det jag håller på med, men ska du rida 2-3 hästar om dagen, då kan du fylla din dag lite mer och göra lite mer business av det. Ska du bara köpa färdiga och jättedyra hästar så kostar det ofantliga summor. Kan man köpa lite yngre och ha tid på sig att utveckla och utbilda så kan man ta det lite lugnare med ekonomin. Det är ju inte en billig sport att hålla på med.

– Jag vill gärna utveckla den biten och ha möjlighet att sälja någon om jag har lite fler hästar.

Tänker dela anläggningen

Antonia kommer inte att vara ensam på den nya anläggningen.
– Det kommer att vara en annan professionell ryttare där, men inte flera. Det blir väldigt rörigt om det är för mycket människor. Det är viktigt att hästarna får lugn och ro och kan slappna av, det kan de inte om det är olika människor som är igång från 6 på morgonen till 10 på kvällen.
– Anläggningen kommer att ha 18 boxar och har jag 6-8 hästar själv så är där 10 boxar kvar.
Vilken ryttare som kommer att dela anläggningen med Antonia är dock inte klart ännu.

 

Bröllop nästa år

Antonias sambo Manuel Kriegs kommer från Tyskland.
– Men han har fattat att man inte kan ändra på mig och mitt kringresande liv, så han följer snällt med.
För övrigt är han numera hennes fästman, men bröllopet får vänta till nästa år.
– Vi har kommit så långt att vi är förlovade, men nu har det varit så rörigt med allting. Vi tog OS förra året, i år räcker det att fokusera på VM och sedan kan man slappna av och hinna planera.

Rider gärna i Falsterbo

Närmast tävlar Antonia Curiosity i tyska Hagen nästa vecka.
– Sedan har jag mitt nyaste tillskott Iejoore (som Ior i Nalle Puh fast med holländsk stavning) – ja, han heter så stackaren – som bara är nio år. Han gör allting hemma, men sedan ska vi se hur det fungerar på tävling.
Därefter blir det franska Compiègne och Aachen eller Rotterdam.
– Om jag känner att Ior är färdig att gå Grand Prix så rider jag gärna den trestjärniga Falsterbo. Men han ska inte gå in och få en dålig upplevelse, det är viktigt att han orkar med mentalt.
– Falsterbo är en fantastisk tävling, kan jag rida så gör jag det jättegärna.

När går flyttlasset till nya anläggningen?
– Vi tror slutet av maj. Först ska ska jag rida Hagen och Compiègne, så eventuellt efter det tänkte vi börja se om vi kan flytta in.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.