Karin Persson.

Svenskryttaren från USA flyttar hem med sin stjärna

Efter åtta år som professionell dressyrryttare och tränare i New York och Wellington flyttar hon hem för att jobba som beridare och tränare hos Mads Hendeliowitz på Segersta Equestrian.

– Jag är jätteglad för tiden i USA, jag har fått ett ovärderligt kontaktnät men framförallt självförtroendet att göra en egen satsning, säger Karin Persson, som efter åtta år i USA nu flyttar hem till Sverige.

Hon tar plats som beridare och tränare hos Mads Hendeliowitz på Segersta Equestrian, med målet att ta etablera sig i den svenska dressyrens toppskikt.

– På Segersta Equestrian får jag möjlighet att rida och träna dagligen på en professionell anläggning tillsammans med Mads, som kan ge mig nytt perspektiv och utveckla mig vidare

Det blev åtta år i USA för Karin, i New York och Wellington, där hon verkat som professionell dressyrtränare och ryttare.  Till Sverige tar hon med sig stjärnskottet Guiliano B, eller ”Liam” som han kallas till vardags, en 9-årig holländsk valack efter Bon Bravour och Elcaro – och som fått stor uppmärksamhet över Atlanten.

– Liam är ganska liten, bara 165 cm, men besitter en enorm talang för det svåra och är superbegåvad när det kommer till piaff och passage. Som unghäst har han fått mycket uppmärksamhet och nått stora framgångar. Som 5-åring var han b.la. 2:a i Nationella mästerskapen, vann Devons 5-års championat på 82% och 2016 utnämndes han till ”Horse of the Year”. Sen drog han på sig skador, så jag har gett honom tid. Nu är han redo för större utmaningar och planen är att börja med Lövsta Future Challenge.

I USA pendlade Karin mellan New York och Wellington. Hon har ett nära och långvarigt samarbete med Louise Nathorst och har tränat regelbundet för Tinne Vilhelmson, Ulf Möller, Oded Shimoni och Chris Theallet. Bland hennes senaste meriter återfinns flertalet segrar och placeringar i Lilla rundan i Wellington FL, Devon VA och Saugerties NY.

Karin är licensierad C-tränare i dressyr och var en av talangerna i Svenska Ridsportsförbundets TROJKA-projekt. 2009 och 2012 tog hon brons i lag-SM i dressyr och hon har kvalificerat flertalet hästar till final i Breeders Trophy och Folksam Scandinavian Open.

Kolla in det härligt glassiga hemma hos-reportaget från Segersta i dagens SvD! > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.