En vinnande trio med Demand, Astoria och Notting Hill TH Foto: Fredrik Jonsving

SWB Trophy gav tre vinnare – Astoria bäst

SWB Trophy i dressyr avgjordes till brittiske domaren Stephen Clarkes milda stämma. Tolv hästar och tre vinnare vaskades fram.

SWB Trophy är klassen för de bästa hästarna från föregående år. De rider ett program motsvarande de krav som gällde när de hade sina kvalframgångar. Det innebär att de 5-åriga hästarna  fortfarande går på 4-årsprogrammet och så fortsätter det för nu 6- och 7-åriga hästar. Ekipagen har kvalat från fjolårets stora unghästfinaler. SWB Trophy är öppen för hästar grundregistrerade i SWB och godkända hingstar som vunnit SWB Stallion Trophy.

Domarbesättning

I år gästas SWB Trophy av dressyrens högsta domare Stephen Clarke som tillsammans med Jan-Ove Olsson satt vid C. De hade kontakt via headset med domarduon vid E Magnus Ringmark och Henning Lehmann. Hästarna betygssätts enligt fempunktsbedömning för trav, skritt, galopp, lösgjordhet/ridbarhet och framtidspotential.

Stephen Clarke och Jan-Ove Olsson var del av domarteamet Foto: Kim C Lundin
Heinrich Lehmann och Magnus Ringmark Foto: Kim C Lundin

Not. Longines startlistor upplyser inte om uppfödare i dessa avelsklasser. I de fall där det är känt för skribenten står det med.

5-åringar

Denise Ljungkvist inledde med Mezzo (SWB f -14 e Black Coffee – Optimist , äg Annika Johansson) som fick berömd för fin avspändhet, totalt 83 procent.

Godkände hingsten Demand ( SWB f -14 e Ampere-Don Schufro, uppf /äg Per-Arne Persson) med Yvonne Österholm vr lite hingstig och ”pratade” men genomförde ett fint program. Omdömet var mer än positivt och gav seger och prischeck på 10 000 kr.
– Fabulous horse! Just Wow! Vi är lite tagna av den här hästen och ger 9,5 för traven. Han hade lite svårt för att slappna av i skritten men  mot slutet av diagonalen så såg vi regelbunden fin skritt för 7,5. Galoppen har härlig uppförsbacke, 9,5 men han är lite okoncentrerad så 8 för lösgjordhet men framtidspotentialen finns där 9, totalt 86,6 procent, komme.

Angelica Byström med Zapp VS (SWB f -14 e Blue Horse Zack-Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB) fick fina lovord för både gångarter och ridning. Med 85,2 procent blev det andra plats och en prischeck på 8000 kr.

Vinnare 5-åriga hästar
1.a Demand/ Yvonne Österholm
Resultat

Yvonne Österholm med godkände hingsten Demand Foto: Fredrik Jonsving

 

6-åringar

Det var Sandra Sterntop som inledde med Darthula VH ( SWB f -13 e Dalwhinnie-Corrado WL, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB) och de visade upp en härligt avspänd, lydig ritt på en mycket rörlig och mjuk häst.
–Lovely picture of harmony between horse and rider! Absolut regelbunden elastisk trav får 8,5, absolut regelbunden skritt även om vi önskar lite mer övertramp 7,9. Galoppen är bärig och fin, 8, men ridbarhet och lösgjordheten är den verkliga höjdpunkten, en väldigt ärlig kommunikation och arbete, 9 med framtidspotential för 8,7, totalt 83,8 kommenterade Stephen Clarke.

Sandra Sterntorp med Darthula VH Foto: Fredrik Jonsving

Fyra hästar till start och två efter Dalwhinnie säger något om ridbaheten som förärvs fint. Andra ut  var Darin (SWB f -13 e Dalwhinnie-Schwadroneur, uppf/äg Annica Wahlman) fint visad av Michelle Nilsson.
Domarkommentar: I traven är hästen väldigt lättfotad och visar fint register men vi önskar lite mer arbete genom kroppen. Skritten är fantastisk, genom kroppen och med bra övertramp, 9. Galoppen är aktiv och ryttaren tog mycket risk i ökade galoppen och fick fint tillbaka honom, han kunde arbeta mer över ryggen och blev hög bak 8,3. Lösgjordheten var fin men vi vill se mer arbete över ryggen så 7,8. Vi tror att detta verkligen är en häst för framtiden 8,5, totalt 82,80 procent.

Emelie Brolin visar godkände hingsten Bergsjöholms Valbonne (SWB f -13 e Blue Hors Zack-Epson, uppf/äg Marita Strauch Stall Bergsjöholm) som också ”pratar” lite i arenan.
Domarkommentar: Väldigt vacker kadens i travarbetet, 8,7. Mycket regelbunden fyrtaktig skritt 8, galoppen har massor av uttryck, energi och uppförsbacke 8,7. Lösgjordheten var i den här miljön inte den bästa men bra 7,6, framtidspotentialen är 8,5. Totalt 83,20 procent.

Valacken Notting Hill TH (SWBf -13 e Floricello-Donnerhall, uppf Christian Hansson, Hannell Dressage Stable AB) visades upp av Marina Mattsson. En stor mäktig häst som växt i sin kropp rejält sen i höstas, nu tog de seger med 10 000 kr i pris..
Domarkommentar: Väldigt elastisk, en fin bild att skåda. Traven har ett väldigt impponerande tempoväxling, 8,7. Skritte är ren och taktmässig, kunde ha lite bättre övertramp 8,5. Väldigt naturlig galopp  med mycket bra engagemang i förvända galoppen, du kunde tagit mer risk i ökningarna 8,5. Det som var mest imponerande var övergångarna som alltid var fina, hästen går i en fin uppförsbacke 8,5 och potentialen får 8,7. Totalt 85,8 procent och seger.

Vinnare 6-åriga hästar
1.a Notting Hill TH / Marina Mattsson
Resultat

Notting Hill TH och Marina Mattsson Foto: Fredrik Jonsving

 

7-åringar

Carl Hedin har inte långt till Gothenburg Horse Show och Simmebros Donna Frapin (SWB f -12 e Sir Donnerhall II-Florestan I, uppf/äg Ulrika Bynander) är uppfödd i mot västkusten till. Ett elegant sto med härlig galopp där silhuetten stördes lite av kort form.
Domarkommentar: aktiv lättfotad trav men vi vill se henne jobba mer genom ryggen och vara mer självbärig, 7,8. Den första skritten var fantastisk men den samlade skritten är ännu inte helt utvecklad, 8. Galoppen är aktiv och lättfotad men spänd i ryggen och kort i nacken, vi gav 8. I ridbarheten gav vi 7,8 på grund av en del problem med spänning och lite kort nacke, fin framtidspotential 8, totlat 79,2 procent.

Sara Åhren rider Arden (SWB f -12 e  Blue Hors Don Romantic-Rubignon, äg Sara Åhrén) ett stort och mäktigt sto med mycket elegant silhuett.
Domarkommentar: Ett imponerande travarbete, naturligt driv framåt, 8,6, bra markvinnande skritt 8,5, galoppen behöver utvecklas mer, det krävs mer bogfrihet och rörelse framåt, i lösgjordheten går betyget ner på grund av problemet med byten och kontakt 7,2, fin potential för framtiden 8. Totalt 79,60 procent.

Yvonne Österholm och Hera ( SWB f -11 e Hohenstaufen II-Don Schufro, äg Råbäcks Egendom AB) (fölsto därav åldern) vann här förra året. De gjorde ännu en fin uppvisning med betygen 8,3, 8 8, 8,8 och 8,6, totalt 83,21 procent.

Jeanna Högberg och Astoria ( SWB f -12 e Sir Donnerhall II- Quaterback, uppf/äg Christina Olsson) gjorde en härlig travuppvisning men hade lite krumelurande för sig i sina byten.
Domarkommentar: Härlig häst! Vilken energi i traven och härlig elastisicitet, vi försökte vara kritiska men det blev en 10:a för vi hittade inga fel. Skritten är ren, kanske lite snabb 8,5, Galoppen var fantastisk och kanske du kunde visat mer skillnad men vi gav den här galoppen 9,5, otroligt fin lösgjordhet så när som på ett litet byte 8,8, framtidspotentialen är otrolig 9,5. Totalt 92,60 procent och seger.

Vinnare 7-åriga hästar
1.a Astoria / Jeanna Högberg

Resultat 7-åriga hästar

Astoria med Jeanna Högberg Foto: Fredrik Jonsving

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

Henrik von Eckermann plockar ut framtidens stjärnor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.