Sönke Rothenberger, Therese Nilshagen och Carl Hester.

Tajt medaljstrid – Sverige kan ta brons

VM har aldrig bjudit på så bra dressyr redan till lagens tredje ryttare. Striden om pallplatserna silver och brons hänger just nu på tiondelar.

När lagdressyr nått trekvarts långt är två saker klara. Sverige har aldrig gjort så bra resultat på tre ryttare och det kan vara så att det ändå inte räcker till bronsplats. Konkurrensen är mördande.

Storbritanniens Carl Hester har haft uppenbara problem på värmningen med sin unga Hawtins Delicato men idag var allt på plats.
– Det har varit en kamp om att få honom avslappnad här. i morse kunde jag skritta runt på långa tyglar och då visste jag att jag skulle få en bra ritt här inne. Det är första gången på tävling vi gör rena serier, sa Carl Hester, nöjd med att rida en häst avlad i Storbritannien.

Sönke Rothenberger och Cosmo hade en verkligt stökig väg fram till VM med misslyckat genrep men det syntes inte idag. Tysklands näst sista ryttare var säker i allt utom ryggningen men otroligt nöjd med en faktiskt riktigt avslappnad Cosmo. Han knöt näven i luften och interagerade med publiken mer som en fotbollsspelare som gjort mål än någonsin en dressyrryttare, härligt att se.

Sveriges Therese Nilshagen var riktigt väl framme med sin Dante Weltino OLD. Deras ritt gav stundtals gåshud men något var annorlunda, Therese red på i det närmaste slak stångtygel då och då, lite öppen form på Dante  och kämpade själv med hettan även om Dante var fräsch och med på noterna.
– När jag kom till piruetterna funderade jag på vilka rubriker det skulle bli om jag tuppade av av värmeslag där och då, det var skönt att det inte var så långt kvar.
– När Dante gjorde halt lite väl tidigt var det ett missförstånd oss emellan, inget att göra åt.

Det faktum att Therese Nilshagen förlorade poäng där och då är förvisso sant. Men, hennes sätt att hantera avbrottet imponerade förmodligen på domare och publik – ett leende, en utsträckt hand i hälsning och klappade om sin häst. En spänd ryttare – sådana har setts på banan många gånger – hade satt sporrarna i hästen. Nu har Therese en del bonuspoäng till godo i de två individuella klasserna.

Kommentar

När lagstriden går in på sluttampen så har Tyskland redan nu ointaglig ledning med flera procent, guldet går dit. Av de ekipage som är kvar som fjärde ryttare är USA:s Laura Graves med Verdades starkast. Det gör USA till tippade silvermedaljörer speciellt efter bra insats från Kasey Perry-Glass om än inte suverän. Det stora utropstecknet är Charlotte Dujardin med Mount Saint John Freestyle, hur bra är de? Troligtvis väldigt bra, dessutom är Charlottes ridning ett rättesnöre för de flesta domare.

Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF är ett ganska oprövat kort men domarna gillar det eleganta lättfotade stoet med makalös piaff och passage.

Ridenews bedömning: Bronshoppet lever, i den här glödheta konkurrensen är en fjärd placering inte illa.

Startid, lokal tid / svensk tid
16:48 / 22:48 Patrik Kittel / Well Done de la Roche CMF

Resultat individuellt
Lagställning
Startlista

 

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.