Therese Nilshagen visade upp sin kommande stjärna i en clinic med Klaus Balkenhol. Foto: Kim C Lundin

Therese Nilshagen: ”Han är min nästa topphäst”

En av de svenska VM-hjältarna visade upp sig i en clinic på Flyinge under ledning av legendaren Klaus Balkenhol. Hingsten hon red beskriver Therese Nilshagen själv som komplement till Dante Weltino.

Klaus Balkenhol, legendarisk tränare och mästerskapsryttare för Tyskland, höll flera träningspass med olika adepter inför publik. I det sista passet med Grand Prix hästar deltog Natalie Oldfors med Mickey M men framförallt mångårige Balkenhol-eleven och VM-lagryttaren Therese Nilshagen.

Med sig hade hon en av påläggskalvarna från sin arbetsgivare Gestüt Lodbergen genom den mycket populäre avelshingsten For Romance I (Old f -09 e Fürst Romancier-Sir Donnerhall I). For Romance I är ett smått unikum genom att han behållit sin popularitet i aveln från sin första 3-årssäsong och hela vägen uppåt i åren.

– Han har haft över 500 ston i år och så har det varit varje år, det gör att vi måste ta det ganska lugnt med hans utbildning. Den har fått stå tillbaka liksom allt tävlande, det går inte att kombinera vettigt när de är så populära år efter år, förklarar Therese Nilshagen.

For Romance I Foto: Kim C Lundin

– For Romance är så begåvad, jag bara önskar jag ridit honom lika länge som jag ridit Dante, alltså fått börja lika tidigt med honom. Jag tycker det är enklare att prägla hästarna på en själv och ge dem ett lugn från mig ju längre jag har dem.

– Min dröm och plan är att vi ska kunna komma ut och tävla under nästa år och att For Romance ska kunna bli ett komplement till Dante. Alla ryttare på topprankningen har flera hästar, jag är otroligt glad för den jag har men vill gärna ha en till topphäst såklart, menar Therese.

For Romance I Foto: Kim C Lundin

Hon känner att allt i form av talang och begåvning är på plats hos hingsten.

– Han behöver såklart bli starkare men han har lätt för sig, här på clinicen visade vi bara en del av vad vi tränar på hemma. Där är vi mer på Intermediaire II nivå än så länge, vi skyndar långsamt.

For Romance I Foto: Kim C Lundin

Hon fortsätter att träna för Klaus Balkenhol med båda hästarna.
– För mig är det helt klart ett vinnande koncept, det fungerar riktigt bra.
– Efter VM var det skönt att komma hem och tillbaka in i vardagen, jag gillar verkligen min vardag och jag började sakna de andra hästarna när jag var borta i Tryon.

Klaus Balkenhol Foto: Kim C Lundin

Svensk publik kan se framemot att få se Therese Nilshagen och hennes VM-partner Dante Weltino OLD på SIHS i Friends i november.
– Just nu så tappas han på sperma för att kunna göra stoägare glada under nästa säsong så vi tävlar först i Stockholm igen. Jag är jätteglad över att ha fått en inbjudan och kommer gladeligen upp.

Start- och resultatlistor

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.