Foto Kim C Lundin, Fredrik Jonsving

Toppmöte i världsdressyren med flera svenska ryttare på plats – stark nordisk inledning

Det blir toppmöte i dressyren i tyska Hagen i helgen – Charlotte Dujardin och Carl Hester möter den tyska muren och från Sverige ser vi Patrik Kittel och Antonia och Juliette Ramel. Under coronapausen har det kommit många signaler om dansk power på frammarsch – de får se upp för Cathrine Dufour och Daniel Bachmann Andersen.
I den inledande Grand Prixklassen blev det starka nordiska insatser.

Nu pågår Horses & Dreams i tyska Hagen och det är en tung uppställning i den fyrstjärniga internationella dressyren.
Från Sverige finns Patrik Kittel på plats med Delaunay OLD (känd som ”Dude) och nya stjärnan ”Valle”, Bergsjöholms Valbonne liksom Antonia och Juliette Ramel. Antonia har med sig Brother de Jeu och Curiosity, Juliette rider Buriel K.H.

Även Therese Nilshagen tävlar i Hagen, men rider ej Grand Prix utan startade endast 8-årige For Final OLD i finalkvalet till Nürnburger-Burg-Pokal och där blev det en fin fjärdeplats på torsdagen.

Stark nordisk insats i första Grand Prix

I torsdagens inledande GP med kval till küren tog Patrik en sjundeplats med Delaunay OLD på 72.804 procent.
Klassen vanns av brittiska Charlotte Dujardin och Gio – kallad ”Pumpkin” – med 78.761 procent. Benjamin Werndl, Tyskland, med Duke of Britain tog andraplatsen på 75.957 procent och trea blev danska Nanna Skodborg MerraldBlue Hors Zack på 75.329 procent.
Norden höll sig väl framme i klassen med placeringar även för finska Henri Ruoste och Kontestro Db som blev fyra på 74.935 procent och Emma Kanerva, 10:eplacerad med Dambacu Nl på 70.761 procent. Ännu en dansk placering stod Daniel Bachmann Andersen för med Carso’ni, 9:a i klassen med 71.370 procent.
Antonia Ramel och Curiosity hamnade utanför placering, 17:e plats, med fina 69.261 procent.

Många Grand Prixklasser

Inte mindre än fem Grand Prixklasser rids under veckan.

Fredag morgon rids kval till Grand Prix Special. Både Küren och Specialen rids lördag kväll, med de 15 bästa ekipagen från respektive kval. På söndag morgon är det sedan en avslutande Grand Prix där de som inte kvalat kan starta, liksom de ryttare som eventuellt har med sig fler hästar.

Det är även fyr- och tvåstjärnig hoppning i Hagen under helgen. Tre svenska ryttare är anmälda; Ebba Johansson, Karin Martinsen och Jannike West-Schou.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.