Träns eller kandar, valbart upp till CDI2* och för juniorer och young rider Foto: Kim C Lundin

Träns tillåtet i svår klass och ungdomsklasser enligt FEI

För alla som velat tävla internationellt från lilla rundan och uppåt men inte vill rida på kandar så är det nu nästan fritt fram. Juniorer och unga ryttare kan framöver även internationellt rida på träns.

Regeländring gör träns tillåtet

Vid årskiftet uppdaterades många regelverk och i dressyrens regeluppsättning är det en del ommöbleringar. Mest handlar det om förtydliganden men på en avgörande punkt är det en stor skillnad.

I regelverkets artikel 428 finns en punkt som översatt  lyder: Träns eller kandar är tillåtet i CDI1* och 2*-iga tävlingar, CDIJ och CDIY.

Det betyder att juniorer och unga ryttare kan välja mellan träns och kandar även på internationella tävlingar. I det svenska reglementet har detta varit tillåtet på nationell tävling under några år. Dessutom går det att rida klasser hela vägen upp till Grand Prix programmen på CDI1*- och CDI2*-tävlingar.

Välkommen ändring

För många ekipage på lilla rundan nivå där YR-ekipage befinner sig har kravet på kandar ibland inneburit problem. För juniorer med liten erfarenhet blir övergången till två tyglar och kandar emellanåt ett för stort steg. Nu får de här ekipagen lite mer tid på sig att vänja sig och träna. I Österike har man redan arrangerat tävlingar enligt det nya systemet.

Vad är CDI1* och 2*?

Den stora skillnaden för en arrangör är att det för en tävling av CDI2*-klass bara krävs tre domare i svår klass, ungefär som nationella tävlingar i Sverige. Det får lov att vara fem domare men är inte ett krav. Det måste dock fortfarande vara en till två utländska domare beroende på hur många som ingår i Ground Jury som fördelar klasserna emellan sig på ett meeting.

Ingen ändring från CDI3* och uppåt

De tävlingar som har status CDI3* eller högre ska fortsättningsvis ridas på kandar. På de tävlingarna kan ekipage kvala till mästerskap, samla rankningspoäng och liknande. Där finns också krav på mer kvalificerade domare enligt FEI:s system för gradering av domarnas erfarenhet.

Regler

Tidigare artiklar om regeländringar

FEIs veterinära reglemente uppdaterat
Kan de nya reglerna hjälpa distansens hästar – fem döda hittills i år
Förbud mot rollkur och ny blodsregel i TR I

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.