Yvonne Österholm var nöjd med sinn ritt och med ett starkt publikstöd för henne och Demand 1344 Foto: Kim C Lundin

Tre SWB-hästar i topp på 5-årskvalet

I ett litet startfält 5-åringar hävdade sig flera av de nominerade till unghäst-VM väl. Bäst av alla var godkände hingsten Demand 1344,

Unghästkval 5-åringar

Det var premiär för 5-punktsbedömning för dressyrhästarna, länge hett efterlängtat då Falsterbo är uttagningstävling till unghäst-VM. Hela vägen till fyra domare i kollegiebedömning gick det inte men de tre domarna Annette Fransén Iacobaeus, Magnus Ringmark och Susanne Rudholm satte var för sig betyg. På klassiskt mané bedömdes trav, skritt, galopp, lösgjordhet och framtidspotential. Det innebar att en del små malörer från ekipagen behandlades mer förlåtande – precis som det skall vara med unghästar.

På plats för att observera sina nominerade ekipage fanns ansvariga för uttagningen till unghäst-VM: Jan-Ove Olsson och Bo Jenå. De satt i en av domarkurerna och förde sina noteringar.

Angelica Byström på Zapp VS (SWB e Blue Hors Zack x Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB)  Foto: Kim C Lundin

De blev förmodligen mycket belåtna när Vikestallets stolthet visade upp sig med Angelica Byström. Stilige Zapp VS  var först ut och fick 80,267 procent vilket gav ledning i långt över halva klassen. Ekipaget är nominerat till UVM.

Yvonne Österholm har redan fått besked från Finland att hon får en plats med hingsten Ironman H. Med dagens kvalseger med Demand 1344 borde biljetten till Ermelo ha fått ännu en inteckning. Demand, godkänd hingst, har många gångartskvalitéer och klarade uppgiften trots att han hade fullt upp med att ”prata” och göra sin närvaro på FHS känd.

Yvonne Österholm med godkände Demand 1344 (SWB e Ampere x Don Schufro uppf/äg Per-Arne Persson) Foto: Kim C Lundin

Tredje plats i kvalet togs av Anna Zibrandtsen på Lumiere, inköpt som föl på elitfölsauktionen i Flyinge. Ekipaget har haft en verkligt fin utveckling sedan de red den obligatoriska tävlingen på Flyinge för någon månad sedan. Här visade de upp fin harmoni och en härlig mjukhet i gångarterna, avspänt och snudd på opåverkade av miljön.

Anna Zibrandtsen och mjuke Lumière (SWB e Floricello x Gigolo, uppf Anette Andersson, äg Bregnerodgaard aps) Foto: Kim C Lundin
Yvonne Österholm var nöjd med sinn ritt och med ett starkt publikstöd för henne och Demand 1344 Foto: Kim C Lundin

Fadershingstar

Årets lilla startfält med till slut bara 31 ekipage till start hade stor spridning på fadershingstarna. Något som gör att Folksams Hingstpris troligtvis kommer att delas ut till någon av klass-segrarna. Flest avkommor i 5-årsklassen har Blue Hors Zack  med fyra ättlingar följt av Floricello med tre avkommor. Vars två avkommor har hingstarna Bon Bravour och Tailormade Attention.

Håll utkik efter vårt bildspel med ett dussin finalister om någon dag.

Resultat

Start- och resultatlistor Equipe

Falsterbo Horseshow Websida Tidsprogram

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.