Die Queen duschar sina landslagskamrater och medaljörer i skumpa Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin

Tysk trio tog medaljerna – Patrik Kittel åtta

Die Queen Isabell Werth blev för första gången på länge rejält utmanad och medaljordningen kunde varit omvänd. Nu blev det ett tyskt landslag på pallen.

Den avslutande küren på EM döms av sju domare, platserna på bortre kortsidan kallas K och F. På årets EM dömer Isabelle Judet,  Mariette Sanders-van Gansewinkel, Irina Maknami, Susanne Baarup, Clive Halsall, Janet Foy och Evi Eisenhardt. På plats som reserv finns även Maria Colliander från Finland. Idag huserade Mariette Sanders i huvudsätet vid C.

Sverige hade tack vare fint resultat från Specialen tre ryttare med till küren, en prestation i sig. Först ut var  Therese Nilshagen och Dante Weltino Old med 78,946 procent. Juliette Ramel och Buriel K.H hade en hel del trubbel och fick nöja sig med 74,346 procent. Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF satte personbästa med flera procentenheter när protokollet slutade på 82,296 procent och domarna sagt sitt. Det gav en individuell åttonde plats i klassen. När Patrik tog sitt brons i Rotterdam 2011 med Scandic stannade procenten på 83.429 procent.

Dante Weltino OLD Foto: Kim C Lundin
Buriel K.H Foto: Kim C Lundin
Well Done de la Roche CMF Foto: Kim C Lundin

Personbästa

Det var flera ekipage som gjorde sitt absolut yttersta och i den andra startgruppen haglade de personbästa resultaten. På fjärde och femte plats slutade Cathrin Dufour med Atterupgaards Cassidy med fina 87,771 procent. Även Judy Reynolds med Vancouver K satte personbästa på 85,589 procent och gick in på en femte plats, det bästa irländska resultatet genom tiderna.

Cathrine och Atterupgaards Cassidy Foto: Kim C Lundin

Medaljstrid

När Jessica von Bredow-Werndl gjorde en helt makalös ritt med smått magiska stoet TSF Dalera BB och fick över 90 från vissa domare kokade arenan. Med 89,107 procent var det till och med så att Isabelle Judet hade henne som etta.
–Efter den här veckan förvånar ingenting mig längre, det har varit toppar och dalar på varje sätt. Det var en berg- och dalbana av känslor, Dalera var lite nervös men vi var med varandra hela tiden på banan, det kändes som en fenomenal dans.
– I måndags grät jag av besvikelse och frustration, idag var det glädjetårar. Men som alla vet – shit happens, sa Jessica och syftade på Daleras toalettbesök i en travsluta som kostade.

TSF Dalera BB Foto: Kim C Lundin

Isabell Werth och Bella Rose gjorde ingen besviken till sin otroligt vackra och berörande kürmusik, det var förmodligen gåshud och ståpäls hos en stor andel av publiken. När procenten kom upp och personbästa för Bella Rose var ett faktum steg jublet – 90,875 procent.
– Det var jättefin atmosfär, det har varit en lång vecka med allt möjligt väder. Varenda ritt så gjorde Bella sitt bästa, det var så häftigt hela veckan. Vi hade så bra och starka ritter alla i laget. Mästerskap har sina egna lagar för oss alla, det är mycket nerver och det som fungerar på vanlig tävling kan spricka här. När jag kommer nerför medellinjen och publiken klappar så känns det helt fenomenalt, den bästa känslan i världen för jag och Bella är ett där och då, sa Isabell Werth.

Bella Rose och Die Queen Foto: Kim C Lundin

När Dorothee Schneider kom in med en Showtime FRH med spetsade öron var det tydligt att det var Game On! Till ett Queen-medley visade de upp sin starka galopp och fina sidvärtsarbete med verkligt fina piruetter. Det var minst lika magiskt för publiken – tills ett litet bytesfel smög sig in. Fram tills dess kändes det som om det var en guldmedaljör i ringen. Nu var det ack så nära och Isabell har fått en värdig utmanare på hemmaplan, totlt 90,561 procent och etta hos två domare.
– Det var verkligen ett personbästa bästa bästa bästa, det var en sådan känsla i ritten. Showtime gick med mig in i arenan, såg publiken och bara sa nu dansar vi matte, du och jag. Han var så lyhörd, så positiv och så lätt, det var helt underbart. Jag var nöjd redan efter lagguldet och silvret i Specialen. Jag ville bara njuta av den här küren. Det var roligt för oss båda, sa en verkligt tagen och glad Dorothee Schneider.

Showtime FRH Foto: Kim C Lundin

Prisutdelningsbonanza

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Resultat

 

EM med Special i strålkastarsken – Bella Rose och Showtime i duell

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.