Foto Fredrik Jonsving

Tyska lagkaptenen sågar korta Grand Prixprogrammet: ”Mer stress för hästarna”

Den tyska landslagscoachen Monica Theodorescu är kritisk till det nya, korta Grand Prixprogrammet från Olympia.
– Det är inte bra för hästens välfärd, säger hon.

– Det är inte rätt att ändra bara för att ändra, säger den tyska landslagsledaren Monica Theodorescu om det nya, korta Grand Prixprogrammet som reds på Olympia i London i december i en intervju med Dressursport Deutschland.

– Vi måste vårda våra värderingar, menar hon.

– Det här programmet fungerade bättre än det andra korta programmet (som reds förra året på Olympia/reds anm). Den här versionen är acceptabel, men jag tycker inte att den når upp till målen när det gäller god ridning och träning och hästens välfärd.
– Eftersom rörelserna är så korta får små tekniska fel större vikt och hästen hinner inte gå in i en rörelse mjukt och utveckla den. För hästen innebär det mer stress. In på arenan och ut, nästa tack!

– Dressyr handlar inte om att genomföra rörelserna så snabbt som möjligt. Hästar behöver få möjlighet att utvecklas i ett program. I skritt behöver de exempelvis få tid till en andningspaus.

– I galoppdelen finns det inte en enda kortsida där de bara får galoppera. I travdelen finns bara en kortsida.

– Om det här programmet bara rids en gång om året är det inte så viktigt. Men om tävlingsarrangörerna tycker om det så tror jag att det kan få negativt inflytande på träningen av hästar och kvaliteten på sporten.

– Genom att bara efterfråga rörelsernas utförande hamnar smidigheten och harmonin i bakgrunden och den ”speciella” hästen får inte möjlighet att breda ut sig i programmet. I grunden tror jag inte att det korta Grand Prixprogrammet är bra för hästens välfärd.

Läs mer:
Nu testar man förkortade dressyrprogram > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.