Ulla Håkanson. Foto Fredrik Jonsving

Ulla Håkanson hyllades vid SM på Flyinge

Makalösa Ulla Håkanson hyllades för sina insatser för svensk ridsport vid en ceremoni i samband med SM i dressyr på Flyinge.

Ulla Håkanson, som fyller 84 år i höst, har varit dressyren trogen i många år, dels som ryttare, men också som initiativtagare till Ajax-stipendiet och andra satsningar i dressyren. Hon är svensk dressyrs okrönta drottning.

På lördagseftermiddagen uppvaktades Ulla Håkanson av Svenska Ridsportförbundet, Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté, Flyinge och Strömsholm vid en ceremoni i samband med Folksam SM i dressyr på Flyinge.

Ulla Håkanson har kvalat till söndagens final i Grand Prix Kür, och var tvåa i dagens Grand Prix Special.

Men nu var det andra insatser som hyllades. Bland annat Ajax-stipendiet som delats ut sedan 2005. 46 stipendiater har under åren fått ta emot ett stipendium, uppkallat efter Ulla Håkansons första topphäst Ajax, som tävlade både i hoppning och dressyr.

Ulla Håkanson har också varit initiativtagare, drivande i och ordförande för Dressyrringen.
Dressyrringen har hjälpt tävlingsryttare och arrangörer genom att dela ut resebidrag, boxbidrag, tävlingsbidrag, bidrag till domararvode och till bättre underlag på tävlingsbanorna.

I våras fick SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ett bidrag på 1 miljon kronor från Ulla till forskning på rubbad ämnesomsättning hos häst.
Forskningen har direkt och praktisk betydelse för hur vi sköter våra hästar, sa Ulla Håkanson vid tillfället.

Ulla Håkanson har en meritlista som få, om ens någon, kommer att komma i närheten av.
Tolv SM-guld i dressyr, fem SM-silver och fem SM-brons i dressyr. Därtill två SM-silver i hoppning.
Hon har deltagit i fyra OS och kommit hem med två lagbrons. Ett lagbrons på VM och två lagbrons på EM finns också på meritlistan. Hon har också vunnit Grand Prix i Aachen.
Ulla Håkanson har mottagit Svensk Ridsports Hederstecken och en kunglig medalj för sina idrottsliga insatser.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå, Sissi Lilja från dressyrkommittén och Anders Grane, verksamhetschef på Flyinge, uppvaktade med blommor och present.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.