Storslam för KWPN med Glamourdale och Governor på pallen, Fürsten-Look trea. Foto: Kim C Lundin

Unghäst-VM: Europas hingsttopp tog täten

De tre bästa 7-åringarna på unghäst-VM är hingstar, svarta och med stencoolt temperament, dessutom lydiga. (Artikeln uppdateras med bilder)

Söndag betyder finaldag i Ermelo på unghäst-VM, först ut var de 7-åriga hästarna. I 7-årsfinalen är bedömningen annorlunda än för 5- och 6-åringar, här bedöms både precisionen i programridningen av två domare som sitter vid M och E medan tre domare dömer i kollegium, en vid B och två vid C. Dagens kommentarer gavs av Susanne Baarup och hon dömde gångarter tillsammans med Roudier och Christoph Hess. Det ger en kombination av vanlig dressyrbedömning och fempunktsbedömning för unghästarna. Resultaten är högre än för ett vanligt program men lägre än i de rena unghästfinalerna, i alla fall om det är bra omdömen. Totalt 15 ekipage gjorde upp, att ta sig hit är en stor bedrift, oavsett resultatet.

Från Österike gjorde Wolfgang Himsl med Westfalen-hingsten Valparaiso att finalen fick en kickstart då de bärgade 77,736 procent redan som första ryttare i den delvis seedade startordningen..

Enda svenska finalist var Ebba von Essen Macacho, uppfödd av Jeanette Joelsson och Per Jansson samt ägd av Elisabeth Ehrnrooth. De gjorde en fin mjuk ritt i travprogrammet och hästens härliga mekanik kom verkligen till sin rätt. I skrittpiruetterna blev det viss spänning och Macacho spände till i den första galoppserien, kom tillbaka i den andra men inte till domarnas behag.

Macacho och Ebba von Essen Foto: Kim C Lundin

— Jag vet om att han svänger i serierna, han är ganska mycket efter i sin utbildning på grund av en skada under 2017 så jag är nöjd med dem ändå, sa Ebba i en intervju efter kvalet.
— Idag är jag nöjd med hans insats, han blev med mig trots spänningen, det är viktigt för framtiden. Jag hade en bra känsla med honom och upplevde inte riktigt ritten som domarna såg det, för mig har Macacho gjort ett bra VM, sa Ebba efter ritten som fick låga procent trots mycket fin egen framåtbjudning och harmoni.
Nu åker de hemåt inatt när Macacho fått vila och det blivit svalare.

Macacho och Ebba von Essen Foto: Kim C Lundin

Två tyska ekipage gjorde tappra försök att gå om Wolfgang Himsl som nog fick domarnas bästa öga som första startande. Kommentarerna var i första startgrupp otroligt detaljinriktade åt det negativa hållet. Inte helt lätt att märka känslan av att världens bästa ekipage för årsgruppen var på banan även om ögat tyckte annorlunda.

Alexandra Sessler red valacken Sir Max på ett trevligt och avspänt sätt, lade in en klapp här och där, red lugnt och metodiskt — som om inget särskilt stod på spel. Även domarna uppfattade harmonin i ritten och Susanne Baarup berömde självbärigheten it traven. Totalt 77,321 procent och nästan upp i topp men nej.

Hingsten Nymphenburgs First Ampere är en stadig finalist på unghäst-VM. Han rids i år av Lukas Fischer och är mer cool och på plats, vuxenuppgiften men i galoppen kryper hingsten ofta bakom lod och kontakten är inte utan bekymmer. Han rids på träns, delar läpparna och vill gapa. Hans nosgrimma är förmodligen lös i stilla läge men nu mycket spänd då han vill gapa. Travbetyget blev fint med hela 8,8, den kraftfulla galoppen fick 8,5, och i lösgjordhetsbetyget nämndes inga problem med kontakten utan 8,3, totalt 78,314 procent och temporär ledning.

Nederländernas Franka Loos rider stilige Giovanni, en hingst efter Chippendale, med härlig bläs och kraftfull travmekanik. Tyvärr fångar ögat en kraftig nystande rörelse i frambenen, kan det hålla för svår dressyr? Här är han både lydig, samarbetsvillig och med mäktig galopp men tappade skrittrytmen i piruetterna. Galoppen har dock mer uppförsbacke och kraft från backen än de flesta, härligt lyft.
— En Imponerande trav 8,9, lite spänning i skritten, galoppen är gigantisk men går mer uppåt än framåt, ”too much airtime” 8,6, han gapar lite och det drar på lösgjordhetsbetyget, sa Susanne Baarup.
Det blev dock 78,521 procent och en knapp temporär ledning.

Governor Str har allt med sig för att bli en stjärna; prestationspäckad stam, en toppryttare och fina avkommor. Förra året blev det medalj och programmet var snudd på perfekt, gångarterna fina. Det blev nior på trav och galopp samt höga på 9,5 på lösgjordhet och framtid och massor av lovord från domarna, totalt 84,143 procent.

Enda danska finalist i form av Carina Cassøe Krüth, beridare och gift med DWB:s vd Casper, rider underbara Heilines Danciera som utvecklats enormt. Nu är motorn bak startad och med ökad styrka får det mjuka syoet bakbenen under sig bättre. Ett riktigt fint program, med härlig lättfotad trav med fin förmåga till samling som fick 9,5. Galoppen kunde ha mer lyft men lösgjordheten är fantastisk fin och får 9,2, framtidsutsikter 9,3, totalt 82,614 procent.

Glamourdale är hingsten som var etta i sin årgång som 3-åring och sedan har fått mängder med avkommor. Han rids av unga brittiska Charlotte Fry, protége till Anne och Gert-Jan van Olst. Tillsammans utgör de en härlig silhuett, fin form och mekanik, tyvärr stoppade hingsten ut tungan i travökningen. Det ordnade upp sig bra och programmet flöt fint ändå.
— Nu fick vi gåshud igen, traven får 9,8 för vi vill se skillnad i mellantrav och ökad, skritten får idag 7,8, galoppen saknar inget 10, lösgjordhet och framtid 9,5, sa Susanne Baarup.
Totalt 87,05 procent och klar ledning.

Isabel Freese gör en Jeanna Högberg — rider 7-årsfinal gravid, här med hingsten Fürsten-Look, kvalvinnare då med 10:or i protokollet. De gjorde en verkligt fin ritt men sista serien innehöll ett fel, dyrt i programdelen. Traven är lätt men i kvalet var det lite svårt att se 10:an, vad skulle det bli i finalen?
— Du gör det spännande för oss, han är lättfotad och väldigt fin i sidvärtsrörelserna, det blir 10. Skritten får 9 och galoppen är stor, piruetterna fint samlade, bytesfelet blir dyrt även här 8,7, sa Susanne Baarup.

Prispall, ryttarkommentarer
Unga Charlotte Fry segrade på den kolsvarte Glamourdale.
– Han vet alltid när det är ett viktigt ögonblick, och han gav sitt allt idag, jag är så lyckligt lottad att få rida en häst som Glamourdale. Att rida hans galopp det är som att flyga, helt fantastiskt. Han gillar mycket publik, han blir bara bättre med mycket atmosfär, idag visste han definitivt att det var VM-dags. Han kom in och såg sig omkring och sa nu kör vi. Han har har en lysande framtid, vi tränar redan på en del Grand Prix-rörelser.

Det blev ett silver igen för Adelinde Cornelissen med Governor STR.
– Idag var Governor så bra, jag kunde verkligen prata med honom, han var så med. Jag tror inte jag kunde gjort så mycket bättre, små små detaljer kan alltid bli bättre men han var sitt extra bästa jag idag. – Jag hoppas komma hela vägen till Grand Prix med honom, hans ägare är riktigt bra och hela teamet måste fungera. Governors uppfödare är så skickliga och var vore vi utan uppfödare – ingenting?

Isabel Freese var besviken direkt efter sin ritt men glad över medaljen och berömde sin hingst Fürsten-Look som gjorde sitt första unghäst-VM.
– Jag är gravid i sjätte månaden, mår i stort sett bra men det fungerar tack vare en så fantastisk häst som Fürsten-Look. Han är så lätt att rida så det fungerar, jag mår faktiskt bäst i sadeln.
– Nästa år satsar vi med honom till Nürnberger Burgpokal.

Resultat 7-åringar final

Startlista 6-åringar final

Bekräftad deltagarlista
Start- och resultatlistor
Program
Clipmyhorse, huvudarena
Clipmyhorse, arena 2
FEI Livestream (observera att det i denna kanalen ligger uppe video från tidigare års finaler om det inte är en aktuell sändning just då)

Tidigare artiklar om unghäst-VM från Ridenews om evenemanget i Ermelo
Unghäst-VM: Tajt tysk hingsttrio
Unghäst-VM: ”Stenhård konkurrens, bra svensk insats”
Unghäst-VM: ”Det var faktiskt riktigt bra”
Unghäst-VM: Astoria äntligen i final, Total Hope ratad
Unghäst-VM: Besvikelse vändes till triumf
Revolution bäst i Ermelo
Andreas Helgstrand kunde ladda om för Revolution

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.