Isabell Werth och Weihegold OLD Foto: Kim C Lundin Glock's Dream Boy och Hans Peter Minderhoud  respektive halvtidsledare Gørklintgaards Dublet och Kasey Perry-Glass Foto: Kim C Lundin Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello Foto: Kim C Lundin

Seger till Die Queen – Sverige på topp-10

Världscupfinalen i dressyr har inletts med Grand Prix kval. Bäst i klassen är Die Queen och Patrik Kittel blev bästa svensk med en sjätte plats.

Världscupfinal i dressyr – Grand Prix kval

Årets upplaga av världscupfinalen i dressyr döms av sju domare. Mästerskap och finaler får  ett tillägg av domare vid F och K samt en extra kontrollinstans med Judges Supervisory Panel (JSP). Bemanningen i Grand Prix kvalet var vid K – Maria Colliander (FIN), på E  –  Magnus Ringmark (SWE),  på H – Thomas Lang (AUT), vid  C – Stephen Clarke (GBR), vid M – Maria Schwennesen (AUS), vid B – Henning Lehrmann (GER), vid F – Jean-Michel Roudier (FRA). Här i Göteborg bemannas JSP av David Hunt (GBR),  Uwe Mechlem (GER) och Henk van Bergen (NED) som varit  stadiga medlemmar i JSP.

(Texten uppdateras, artikeln är en så kallad live-uppdatering där de senaste ritterna hamnar högst upp tillsammans med en sammanfattning)

Sammanfattning

Segern gick till en Isabell Werth och Weihegold OLD som var taggade. Laura Graves och Verdades tog andra platsen som enda över 80 procent förutom Isabell. Blue Hors Zack och Daniel Bachmann Andersen tog en tredje plats.

Patrik Kittel med Delaunay OLD tog sjätte placering och Tinne Vilhemson Silfvén blev 10:a.

De fem avslutande ritterna

Om Werth är Die Queen är Daniel Bachmann Andersen dressyrens kronprins. Med tre hästar på väg upp i rankning är han säsongens klättrande stjärna. Med avelsmatadoren Blue Hors Zack, blind på ett öga, har han slagit dressyrvärlden med häpnad, speciellt när de slog Isabell Werth och Emilio i sista kvalet i Den Bosch. En härlig silhuett av både precision och mjuk ridning parat med härliga gångarter. Zacks insatser i aveln är smått makalösa, på VM gick både han och sonen Glock’s Zonik från en av de första årgångarna. Här i Scandinavium frälser Daniel publiken med sin fina ridning, någon malör blev det men åhh så härligt ekipage. Daniel knyter handen i luften i halten och jublet stiger. Totalt 78, 152 som konstigt nog känns lågt.

Blue Hors Zack och Daniel Bachmann Andersen Foto: Kim C Lundin

Den enda som tidigare kunnat utmana Die Queen är Lara Graves med Verdades kallad ”Diddy”. De har en fin vintersäsong bakom sig, de har varit tvåa flera gånger nu och är mer än sugna på revansch. Verdades exteriör och rörelsemönster är lite annorlunda då han på mödernet har holländsk tuigpaard. Lite plattare kors, rakhasig och inte samma exteriöra möjlighet att sitta på bakbenen ger en annan silhuett. ”Diddy” har härlig takt i sin piaff och passage, en snubbling i en ökning är lite kostsam. Laura är verkligen ett med sin häst och de har blivit om möjligt bättre sedan VM. Publiken ser mjukheten och belönar Laura och hennes Diddy med varma applåder. Totalt 80,109 procent.

Verdades och Laura Graves Foto: Kim C Lundin

En av säsongens stora favoriter hos domarna är Benjamin Werndl, syster till Jessica von Bredow-Werndl som vunnit kvalen i Göteborg med Unee BB flera gånger. Han rider Daily Mirror som är en Damon Hill-Florestan avkomma på 15 år. De har varit mycket starka i vinter men här går det helt i stå i både inridningen och i ryggningen, och de är en bit från sina tidigare procent. Det är en härlig häst med mycket utstrålning som ofta har en liten tendens att bli kort i halsen, dock avspänd och bra skritt. Benjamin och Daily Mirror kommer utan tvekan att reparera skadan i morgondagens kür. Totalt 73,758 procent.

Daily Mirror och Benjamin Werndl Foto: Kim C Lundin

Ett öronbedövande jubel möter Patrik Kittel och Delaunay OLD aka ”Dude” när de gör entré. Programmet börjar bra men ryggningen går in i staketet och det blir lite spänt. Patrik har ingen fördel hos domarna av att rida på hemmaplan, snarare är poängsättningen stramt konservativ, en första fin piaff får inte över 8 i snitt. Dude är fint med och de samspelar bra i galopparbetet som är fint med jämna bytesserier. Här är halsen inte kort snarare lite öppen form i piaff och passage, på kortsidan finns största fancluben med fru Lyndal och lilla dottern Emilia. Totalt 76,304 procent.

PAtrik Kittel och Delauney har ett rejält entourage Foto: Kim C Lundin
PAtrik Kittel och Delauney Foto: Kim C Lundin
PAtrik Kittel och Delauney Foto: Kim C Lundin

Sista startande var Emmelie Scholtens med avelsmatadoren Apache – som kom in skriandes som en riktig hingst. ”Här är jag och jag är kung!”  Apache har kanske det vackraste huvudet som finns på en häst. De inleder med ett härligt travprogram och nu är hingsten helt med Emmelie. Skritten kostar dock, ren men kort och piaffen är ännu inte i klass med konkurrenternas. Det arbete som Emmelie gjort med hingsten är enormt och värt en medalj i sig. Totalt 75,745 procent.

Apache och Emmelie Scholtens Foto: Kim C Lundin
Apache och Emmelie Scholtens Foto: Kim C Lundin

Tredje trion

Helen Langehanenberg med hingsten Damsey FRH är en av de som kan inta en pallplats, till och med segra. Damsey är den andra hingst denna lilla späda ryttare har tagit upp till världsklass, Damon Hill NRW den andra. Båda hingstarna var begåvade men bara i 68-procentshäradet när Helen tog över dem. Det som stör bilden lite är att ibland måste Helen bli lite Woody Woodpecker med sina skänklar, ritterna saknar den där känslan att allt sker utan ansträngning och hingsten är torr i munnen. Dessemellan är det utmärkt och det blir många poäng, detta är en klar domarfavorit. Sista linjen blir lite hackig men poängen rullar in. Totalt 77,034 procent.

Damsey FRH och HElen Langehanenberg Foto: Kim C Lundin

Isabell Werth och Weihegold OLD välkomnas med en stark applåd – de är regerande mästare och har vunnit  kval i vinter. Det lilla stoet som ser så oansenligt ut i boxen, lite kortbent, lite låg i ryggen och hög bak besitter altl en riktigt dressyrhäst behöver ha. Hennes temperament och ridbarhet tog henne till seger i sin internationella debut i Amsterdam 2016 och på den vägen är det. Ofta rider Isabell Werth Grand Prix kvalen med bara halva registret och färre växlar i men idag bjöds publiken på hela arsenalen av fin piaff och passage, härliga serier. Hela tiden fälls ”Weihes” långa öron ut som antenner till sidorna, det är underbart att se samspelet. Isabell rider med ett småleende – hon är nöjd och stoet har inte satt en hov fel. Totalt 81,755 procent.

Isabell Werth och Weihegold OLD Foto: Kim C Lundin

Ryska Regina Isachkina rider finalens andra San Amour avkomma, endast 10-åriga Sun of May Life. En rejäl gosse, bara 10 år gammal som också han visar upp utmärkt temperament och ridbarhet men sedan blir kontrasten för stor när Die Queen och Weihe just varit på banan. Varför orda så mycket om San Amour och avkommornas temperament och ridbarhet? Jo, han är typexemplet för en hingst med fantastisk förärvning men som inte alls levererar själv på banan. Han har till och med under hingstvisningar sett mest ”tråck och tjock” ut. Men, fantastisk förärvnning av allt en dressyrhäst behöver, aktiva bakben och allt. Totalt 66,289 procent.

Den andra ryttaren från det amerikanska VM-laget är Adrienne Lyle och Salvino som kom in på en återbudsplats. Sandro Hit-sonen som är 12 år utgör en härlig silhuett med massor av spänst och energi. Totalt

Andra kvartetten

Yvonne Losos de Muniz tävlar för Dominikanska Republiken  men har sin bas i Florida, USA. Hon rider stoet Aquamarijn som är 14 år, detta är första gången för stoet i världscupen. En ganska elegant silhuett, Yvonne är ganska lång och passar väl ihop med stoet. Totalt 67,019 procent.

Hans-Peter Minderhoud vann världscupen i Göteborg senast finalerna var här 2016 med Glock’s Flirt. Nu rider han avelshingsten Glock’s Dream Boy N.O.P som bär holländska förbundet namntagg för att vara en kandidat för OS i Tokyo. Många reagerar på svansen som rör sig i takt med rörelsen – samtidigt lyssnar Dream Boy på sin ryttare hela tiden och pendlar med öronen. Den svarta hingsten har mekanik för två, och har så haft sedan 2,5-års ålder även utan ryttare. Med bara 11 år på nacken har han redan gjort ett VM och utvecklas hela tiden. Den något snäva silhuetten blir bättre med styrka. Totalt 75,326 procent.

Glock’s Dream Boy och Hans Peter Minderhoud Foto: Kim C Lundin

Sir Donnerhall II OLD är den godkände hingsten som kom tillbaka från en mycket allvarlig skada han ådrog sig i Falsterbos gäststallar sommaren 2013 när 7-årsklassen var målet. Morgan Barbancon, numera fransyska, då nybliven ägare och gav hingsten tid för rehabilitering. I vinter har de samlat poäng i den tuffaste ligan av alla och gör sin andra världscupfinal. De gör en riktigt fin uppvisning men poängen hålls åt det lägre hållet, det var deras bästa ritt under säsongen. Totalt 71,164 procent.

Sir Donnerhall II OLD och Morgan Barbancon Foto: Kim C Lundin

USA startar i världscupen med 3/4-delar av sitt VM-lag, en storsatsning, kanske med tanke på att välrscupfinalerna nästa år går i Las Vegas. Amerikanska Kasey Perry-Glass och Gørklintgårds Dublet har klättrat i procenten i vinter och nått över drömgränsen på 80 procent i kür. den 16-årige Diamond Hit-sonen är rejäl, lite gammaldags modell men så samarbetsvillig och avspänd. Deras travprogram är otroligt imponerande, lätt luftigt, elastiskt och spänstigt. Tveklöst bäst hittills, totalt 77,267 procent.

Gørklintgaards Dublet och Kasey Perry-Glass Foto: Kim C Lundin

Första kvintetten

Klassen inleddes med en okarakteristiskt spänd Vancouver K med Judy Reynolds från Irland. Ekipaget har legat över och ikring de 80 procenten på de senaste Grand Prix ritterna men här gick de i stycken på grund av spänning. ”JP” och Judy får en ny chans imorgon.

Alla domare älskar säsongens nykomling Maria Caetano och Coroado, en mäktig lusitanohingst, som i det närmaste har en späcknacke. Under säsongen har de sett väldigt fina ut i webbsändningarna. Väl på plats så ser Coroado ut att vara lite sliten efter säsongen, han bär inte jämnt på sina bakben, ställer upp lite bakom sig och silhuetten blir därför inte den samma som under de tidigare kvalen, totalt 72,096 procent.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello möts av publikens varma mottagande – hennes mjuka ridning och vackre ”Anton” glädjer alla. Men det är lite för lite stuns och spänst i uppvisningen genomgående, korrekt, lydigt och fint men utan det där extra uttrycket. Det betyder dock inte låga poäng för precision och korrekt utförda rörelser ger och ska ge bra poäng. Totalt 73,882 procent.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello Foto: Kim C Lundin
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello Foto: Kim C Lundin

Tanya Seymour och Ramoneur visade upp en lite ålderdomlig silhuett – bakom lod och lite väl rund om magen. De gör debut i världscupfinalen och har kommit in på platsen för ryttare utan en egen världscupliga, totalt 66,79 procent

Från Belarus eller Vitryssland kommer Olga Safronova, något som orsakat huvudbry med speakers och startlistor där hon försåg med rysk flagg. Hon rider den store och unge Sandro D Amour efter San Amour, en 11-årig jätte som har lite svårt genom lite lång rygg men verkar ha ett sagolikt villigt och gott temperament. Spetsade öron och mycket samarbetsvilja, totalt 66,009 procent.

 

Resultat värlsdcupfinal Grand Prix kval

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

Startordningen klar – spridda svenska starter

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.