Jessica von Bredow Werndl, Patrik Kittel världscupfinalen 2022 Leipzig

Världscupfinal i dressyr -triumf, avsked och tårar

Finalen i dressyrens världscup bjöd på fantastiska ritter, tårar och glädje.
Patrik Kittel och Blue Hors Zepter gör en kanonkür men med lite missar – så är de också alldeles nya som ekipage.
Det blir en hel del tårar på läktarna när Isabell Werth och Weihegold gör sin avskedsritt. Sedan kommer Cathrine Dufour och Vamos Amigos och gör sin verkliga genombrottsritt och tar ledningen.

Så är det bara en ryttare kvar: Ska Jessica von Bredow Werndl ta sin första världscupseger?

Anna Buffini - FRH Davinia la Douce världscupfinalen 2022 Leipzig
Anna Buffini – FRH Davinia la Douce. Foto Kim C Lundin

Först ut i finalen är amerikanska Anna Buffini med FRH Davinia de la Douce. De får en miss i början av programmet och något missförstånd men visar fin piaff och har en hyfsat hög svårighetsgrad. 74.011 procent blir resultatet.

Yessin Rahmouni - All At Once världscupfinalen 2022 Leipzig
Yessin Rahmouni – All At Once Foto Kim C Lundin

Yessin Rahmouni med All At Once är det första marockanska ekipaget någonsin som kvalificerat sig till världscupfinalen. De gör ett mjukt och fint program som publiken uppskattar. Resultatet blir 73.679 procent.

Yvonne Losos de Muniz - Aquamarijn världscupfinalen 2022 Leipzig
Yvonne Losos de Muniz – Aquamarijn. Foto Kim C Lundin

Dominikanska republikens Yvonne Losos de Muñiz har med sin Aquaramijn ett högt personbästa i küren, 80.475 från tävlingar i Wellington. Nu verkar hästen vara spänd, Yvonne backar in honom och det är tydligt att hon försöker undvika kamerorna. Skritten blir lite spänd men många av rörelserna visas fint, inte minst ökningarna. 75.386 procent får hon.

Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss Världscupfinal Leipzig 2022
Thamar Zweistra – Hexagon’s Ich Weiss. Foto Kim C Lundin

Nederländska Thamar Zweistra och hennes härliga mörka skimmel Hexagon’s Ich Weiss är ett framtidsekipage – hingsten är endast 9 år gammal, yngst i startfältet. De rider en uppfinningsrik kür med väldigt mixad musik som har Queen i botten, öppnar med ökad trav och innehåller evighetslånga bytesserier. En del missar blir det såklart med den unga hästen, men på det hela en imponerande fin kür. Totalt får de 75.125 procent.

Rodrigo Torres - Fogoso Horsecampline världscupfinalen 2022 Leipzig
Rodrigo Torres – Fogoso Horsecampline. Foto Kim C Lundin

Portugals Rodrigo Torres rider sin maffiga vita lusitanohingst Fogoso till Pink Floydmusik. Han rider byten på en hand men får en miss i ett språng. Rodrigo tränar för Kyra Kyrklund, som har varit med och gett det portugisiska landslaget ett stort lyft de senaste åren. 73.593 procent belönas de med.

Alisa Glinka - Aachen världscupfinalen 2022 Leipzig
Alisa Glinka – Aachen Foto Kim C Lundin

Moldaviens Alisa Glinka med Aachen gjorde inte sin bästa ritt idag. De har bland annat missar i både ettor och tvåor och får 71.389 procent.

Charlotte Fry - Dark Legend världscupfinalen 2022
Charlotte Fry – Dark Legend. Foto Kim C Lundin

Brittiska Charlotte Fry och Dark Legend fick stora problem och slutade på blygsamma 67.550 procent.

– Jag tror han fick en chock när han kom in och det var också en liten chock för mig. Men jag tycker att han ändå genomförde programmet bra.

Charlotte berättar att han blev väldigt rädd för en stor kamera som var olyckligt placerad.

Patrik Kittel - Blue Hors Zepter Världscupfinal Leipzig 2022
Patrik Kittel – Blue Hors Zepter. Foto Kim C Lundin

Patrik Kittel rider på Blue Hors Zepter sin åttonde världscupfinal, med en ny variant av Billy Idolküren som blev närmast legendarisk med Scandic. Den stora maffiga hästen ser fantastiskt mjuk och elastisk ut. De klarar första delen av programmet utan problem, men in i mitten får de lite trassel i bytena – något som upprepas. Resultatet blir mer än godkänt – 76.725 procent och upp i ledning.

– Jag toppade lite idag men kanske känner i efterhand att jag inte hade behövt det, han toppade upp sig själv. Men man måste ju testa hur man kan spänna bågen.

– Han har inte varit så het innan de här tävlingarna. Nu var han ju väldigt het här inne.

– Jag är supernöjd med hästen, supernöjd med min ridning, men vi ska bli bättre!

Blue Hors Zepter är dock inte aktuellt för VM.
– Han ägs ju av danska Blue Hors och vi har i kontraktet att han inte kan gå ett mästerskap mot Danmark. Men Touchdown är ändå den hästen jag känner mig tryggast med.

Helen Langehanenberg - Annabelle världscupfinalen 2022 Leipzig
Helen Langehanenberg – Annabelle. Foto Kim C Lundin

Världscupfinalvinnaren från 2013, Helen Langehanenberg rider nu Annabelle ooch får dyra bytesmissar, men kammar hem fina poäng i piaff och passage.

– Jag hade den bästa känsla jag någonsin har haft och kanske gjorde jag lite för mycket, tog lite för mycket risker.

– Hon är speciell, hon är ett sto, hon är het och hon satsade verkligen ikväll.

Ashley Holzer - Havanna 145 världscupfinalen 2022 Leipzig
Ashley Holzer – Havanna 145. Foto Kim C Lundin

Amerikanska Ashley Holzer med Havanna 145 rider sin kür till kubanska Camila Cabelas Havana. Några rejäla missar blir det, men överlag ett fint program. De får 75.532 vilket i nuläget ger en tredjeplats.

Morgan Barbancon - Sir Donnerhall II världscupfinal 2022 Leipzig
Morgan Barbancon – Sir Donnerhall II Foto Kim C Lundin

Frankrikes Morgan Barbanon rider till Celine Diontema med Sir Donnerhall II. Hon berättade att hon fick rida med handbromsen i vid torsdagens korta Grand Prix, då hästen var mycket het. De får problem i första piruetten och sedan fortsätter trasslet, men idag känns det att hon släpper fram hästen mer och han får bjuda på sina generösa rörelser och sin sköna energi. Det verkar väga upp missarna, för med 76.986 går hon om Patrik och lägger sig på andra plats.

Isabell Werth - Weihegold Världscupfinal Leipzig 2022
Isabell Werth – Weihegold. Foto Kim C Lundin

Så blir det dags för regerande världscupmästarna Isabell Werth och Weihegold Old att ta farväl av publiken med sin sista kür tillsammans. Det blir en del tårar, både på kiss and cry, i publiken och i Isabells ögonvrå. Trots någon miss blir det ett väldigt fint program från dessa två superproffs. Weihe har inte heller några problem med att bajsa i piaffpiruetten. 85.921 procent ger denna sista kür och de tar ledningen.

– Jag är så lycklig och stolt över att få avsluta med Weihegold i så fin form, säger Isabell efter ritten.

– Det var väldigt känslosamt att få ta emot stående ovationer för henne efter ritten.

Partnerskapet med Wihe har betytt mycket för Isabell.
– När man arbetar så länge tillsammans med en häst, kanske 8-9 år… Ofta är det längre än ett äktenskap!

Nanna Skodborg Merrald - Atterupsgaards Orthilia Världscupfinal Leipzig 2022
Nanna Skodborg Merrald – Atterupsgaards Orthilia. Foto Kim C Lundin

Danska Nanna Skodborg Merrald rider Atterupsgaards Orthilia som blir mer och mer laddad genom programmet. De håller dock balansen och gör en kür utan märkbara missar. 81.254 procent och en andraplats blir det för ekipaget.

Carina Cassöe Krüth - Heilines Danciera världscupfinalen 2022 Leipzig
Carina Cassöe Krüth – Heilines Danciera Foto Kim C Lundin

Så blir det ännu en i raden av danska stjärnor, Carina Cassöe Krüth och hennes egenproducerade Heilines Danciera, ”Dansi”, dansar till en ”danstemakür” med Fame, Flashdance, Dirty Dancing och Whitney Houstons I wanna dance with somebody  och i en otroligt harmonisk och lätt kür. I have the time of my life  – det känns verkligen som om de här minuterna är just det. 84.971 procent blir det – och en andraplats.

Cathrine Dufour - Vamos Amigos världscupfinal 2022 Leipzig
Cathrine Dufour – Vamos Amigos Foto Kim C Lundin

Cathrine Dufour som gör sin första världscupfinal har berättat att küren som hon rider idag med 10-åriga energiknippet Vamos Amigos handlar om hur hon ”lever sin dröm”. Med 86.164 tar hon ledningen.

Jessica von Bredow Werndl - TSF Dalera BB Världscupfinal Leipzig 2022
Jessica von Bredow Werndl – TSF Dalera BB. Foto Kim C Lundin

Jessica von Bredow Werndl och Dalera har vunnit allt – utom världscupen, där Jessy som bäst har varit trea. Nu gör de en formidabelt lysande uppvisning och det blir tårar igen, även från Jessica själv som är påtagligt rörd efter ritten. 90.836 procent och seger. Även för henne är detta något av ett avsked eftersom hon kommer att ta paus för sin graviditet senare i vår och det blev en väldigt känslosam intervju efteråt.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.