Blanca Bosson och Siri Ehrnrooth.

Vinnarskallar gör upp i DressagePower Junior Trophy

Många av Sveriges bästa juniorer gör upp om förstaplatsen i DressagePower Junior Trophy i Linköping idag.
Två av de som kvalat och rider idag är Siri Ehrnrooth och Blanca Bosson.
Många av Sveriges bästa juniorer gör upp om förstaplatsen i DressagePower Junior Trophy i Linköping idag.
En av dem som kvalat – med två hästar – är Siri Ehrnrooth. Men det går bara att ta med en häst till finalen, och det blir sannolikt Elverhöjs Olympia.

– Men man vet aldrig med hästar, om det händer något kan man alltid ta den andra, det är härligt, säger Siri Ehrnrooth.
Olympia är ett fuxsto – på fler sätt än när det gäller färgen.
– Jag brukar säga att hon är fuxstonas fuxsto, hon har åsikter om allting, men jag har haft henne i tre år och börjar klura ut hur hon funkar. Min andra häst Faustino är en brun valack och han skulle aldrig ifrågasätta någonting, det är rätt gött att ha en sådan också.

Küren går till musik av Lady Ga-Ga.
– Jag älskar att rida kür. Framför allt om man kan göra sitt eget program som passar hästen, det känns speciellt att rida. Man kan optimera vägarna och visa upp styrkor.

Siri Ehnrooth går i tvåan på gymnasiet och har förutom det två hästar och en pensionerad ponny. Men upplägget funkar mycket tack vare att hon valt en skola som skalat bort raster och håltimmar så att en dag i veckan är helledig.
– Jag får mycket hjälp av mamma också, hon tycker nästan lika mycket om att vara i stallet som jag och det är tacksamt med sådan stöttning, säger Siri Ehrnrooth.

Bästa procenten under kvalen har Blanca Bosson och Cardon M haft med 73,875 procent. Nu laddar ekipaget inför finalen.
– Det känns jättebra, jag är jättetaggad på finalen. Det ska bli kul att få tävla min kür igen, jag har bara tävlat den en gång, under SM, säger Blanca Bosson.
Küren har låtar av The Weekend.
– Det är en av mina favoritartister. Jag gjorde programmet tillsammans med min bror Olle och min tränare Mattias Jansson, och har fått hjälp av Dressage and Music med musiken, säger Blanca Bosson.

Hästen hon ska tävla tillsammans med heter Cardon M, ”Cassey”, och är egentligen broderns häst.
– Jag har fått tävla Cassey när min häst haft en allvarlig hovskada. Han är en 13-årig KWPN-valack och en ganska skojig häst, han alltid på glatt humör. Han kan vara lite busig i stallet men väldigt samarbetsvillig i ridningen. Det är väldigt snällt att jag får tävla honom, och min bror är också med mig på varje tävling, han är en väldigt bra del av teamet, säger Blanca Bosson.
Hon hoppas på en bra känsla under tävlingen.
– Alla som är med är superduktiga och det ska bli väldigt kul att rida, det är en väldigt bra erfarenhet att det är en lite större tävling.

Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare, ser fram emot den stora finaldagen.
– Det ska bli så kul att se juniorfinalen. Vi har ett superstarkt startfält med flera vinnarskallar så kommer bli en riktigt bra tävling, säger Kristian von Krusenstierna.
Finalen ingår i DressagePowers plan: att ge elitryttarna ännu en chans att rida i skarpt läge.
– Det är inget man kan träna på i vardagen utan det måste upplevas just på detta sätt, med de bästa på plats och på en fin anläggning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.