Delar av Sveriges lag till VM. Fr v Juliett Ramel, Therese Nilshagen, förbundskapten Bo Jenå och Jeanna Högberg. Saknas på bilden gör Patrik Kittel och Antonia Ramel (reserv). Foto Catharina Hansson

[ VM i Herning ] Bo Jenå: ”Jag är besviken”

De riktigt hårda brukar säga att tvåan är den första förloraren – men nog är det fjärdeplatsen som är den nesligaste. Och nu har Sverige för andra gången blivit fyra i dressyrens VM.

– Det är alltid förargligt att bli fyra. Ett mål vi hade var att kvala till OS och det har vi gjort, det känns bra, säger dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå till SvRF:s hemsida efter fjärdeplatsen i VM-lagtävlingen.

JUST NU: FEI kommenterar att brittiske Gareth Hughes har tävlat trots positivt Covid-test och SvRF säger ”Vi har inte släppt ärendet”.

De sex bästa nationer på VM i dressyr direktkvalar till Paris och som fyra idag är Sverige därmed klara. Men så var det ju det här med att bli fyra – av många ansett som ”den värsta placeringen”.

Efter att ha missat medalj med bara 0,2 procent vid VM i Tryon 2018 var det ett revanschsuget Sverige som red lagtävlingen i Herning. Sverige var inga mil ifrån medaljerna, länge såg det ut att vara möjligt att ta ett brons.
Men till slut var det hela 3.649 procent som skiljde Sverige från bronset som gick till Tyskland. Guldet gick till hemmanationen Danmark och Storbritannien tog silver. Inte konstigt att förbundskapten Bo Jenå känner sig besviken.

– Totalt är jag inte missnöjd med ritterna. Men vi behöver en häst som går upp på 79-80 procent för att vi ska vara med. Och det tror jag att någon som vi har här kan göra, förhoppningsvis redan nästa år. Kvaliteterna finns där, säger Bo Jenå.

Jeanna Högberg och 10-åriga Astoria, som gjorde sitt första mästerskap hade en stabil uppvisning och låg nära sitt personbästa fram till slutet av programmet. Sedan blev det lite otakt i bytena i varje och problem med piruetter och övergångar.

Juliette Ramel och Buriel K.H. fick hela 76,164 procent av domarna och ökade Sveriges chanser till lagmedalj betydligt.

Therese NilshagenDante Weltino OLD red ihop 74,45 procent efter några missar halvvägs i programmet.

– Det var inga direkta fel. Han gjorde fantastiska ökningar i både galopp och trav, men blev lite försiktig i piafferna, det kunde ha varit mer energi. Vi vet att han kan mer, säger förbudskapten Bo Jenå.

Patrik Kittel och Touchdown var sist ut för Sverige och blev också bästa svenska ekipage med 76,522 procent och en elfteplats individuellt. Men det var tätt, tätt även i den individuella toppen. Mindre än en procent skiljde mellan fjärde och elfte plats. Patrik tyckte själv att Touchdown fick dåligt betalt för sin fina insats och från läktarplats vill man hålla med – det kändes som att en hel del belönades i underkant.

Bo Jenå försöker dock se det från det ljusa sidan.

– Jag är besviken på att vi blir fyra. Men i det här sällskapet där det är så tight får man nog ändå säga att det är bra, menar förbundskapten Bo Jenå.

Och i eftermiddag fortsätter den individuella tävlingen med de 30 bästa ekipagen från Grand Prix. Där börjar man från noll och vi har tre ekipage till start: Patrik Kittel – Touchdown, Therese Nilshagen – Dante Weltino och Juliette Ramel – Buriel K.H.

Följ vår direktrapportering här > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.