Patrik Kittel - Touchdown, Therese Nilshagen - Dante Weltino, Juliette Ramel - Buriel K.H. Foto Kim C Lundin

[ VM i Herning ] Direkt från küren – följ vår liverapportering!

Den grandiosa finalen i dressyrens VM är Grand Prix kür, där de 15 bästa ekipagen från Grand Prix Special deltar. Tre svenska ekipage har tagit sig ända hit – Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD, som startar som nummer två och direkt följs av Juliette Ramel med Buriel K.H. Patrik Kittel och Touchdown har startnummer sex.

Emmelie Scholtens inleder klassen med härliga Indian Rock. Den maffiga 9-åriga Apachehingsten gör ett kraftfullt program,men blir rädd, spänd och  det blir en del missar. 74.589 procent blir resultatet.

Therese Nilshagen bländar verkligen, med en kür som på alla sätt visar alla Dante Weltinos styrkor, inte minst de magnifika travökningarna. Man kan tro att det bara är svenskar på läktarna när jublet bryter ut efter ritten. 83.046 procent får ekipaget med hela 91.000 procent på det konstnärliga från en av domarna!

Hon rider en ny kür som spelats in med en orkester i Prag. Det är lite modigt att premiärrida den på ett VM, men den gör verkligen Dante rättvisa.

Direkt efter Therese kommer Juliette Ramel och Buriel K.H. Det blir spänt i början.
– Han lugnade ner sig mot slutet. Det var väldigt mycket applåder, jag har nog aldrig varit på en tävling där det är så pass mycket. Men det är fantastiskt. Och det är jättekul att det är så pass mycket publik.

Spaniens Alejandro Sánchez del Barco med PRE-hingsten Quincallo de Indalo har en kür med spanskt tema, som ger ekipaget 78.386 procent. Hingsten med den silverglänsande hårremmen får galoppinslag i en travökning, men genomför testet väl.

Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera (Fuerstenball OLD x De Niro) har en kür med tema 80-talets dansfilmer – som Fame och Dirty Dancing. Någon miss i övergångar, men annars inga tydliga misstag – ändå hamnar poängen långt under deras personbästa på 86.995 procent, kanske för att det är lite mattare. Endast 82.143 procent idag.

Patrik Kittel rider en musikaliskt pampig, James Bondkür med sin blott 10-årige Touchdown. Det blir fina poäng, de tangerar (eller slår?) sitt personbästa med 83.679 procent och tar ledningen.

– Det är helt magiskt där inne, en känsla som inte går att beskriva. Och jag är mer än nöjd med honom.

Patrik är lyrisk över sin kür. Det är bara andra gången de rider den.
– Jag älskar musiken, den är helt ny, berättar Patrik.
– Det är jättesvårt men ändå lätt för honom. Det passar honom. Jag försöker göra så att det ska vara så svårt som möjligt men så lätt som möjligt för hästen.

Patrik blir dock snart omkörd av britten Gareth Hughes med 16-åriga Classic Briolinca, som med sin Madonnakür rider ihop ett snäpp mer – 84.043 procent.

Efter en paus blir det danskt igen, Daniel Bachmann Andersen med 10-årige Marshall-Bell. (Blue Hors Don Romantic x Michellino), som rider ihop 83.464 procent vilket nu ger en tredjeplats.

Amerikanska Adrienne Lyle gör en väldigt fin kür med 15-årige Salvino som ger 83.704 procent.

Så kommer regerande världsmästaren – det reds nämligen ingen kür vid VM i Tryon 2018 på grund av stormar och regn, så hennes guld med Valegro från 2014 är det senaste – Charlotte Dujardin med sin 9-årige ”Pete”, Imhotep. Han gjorde sin internationella Grand Prixdebut i Frankrike i maj i år och detta var hans första kür.
Med 9-åriga Gio tog Charlotte brons i OS. Nu visar hon återigen på sin otroliga förmåga att stötta unga hästar genom de svåra programmen. 83.132 procent blir resultatet.

Isabel Werth, Tyskland, och DSP Quantaz får dock startsignal redan innan vi hunnit få Charlottes resultat. Isabels Bonnie Tylerkür innehåller sång från start till mål – vilket är lite ovanligt – och avslutas med tryckarklassikern It’s a Heartache. 83.339 procent.

Landsmannen Benjamin Werndl, bror till mammalediga världsettan Jessica, och 13-årige Famoso OLD (Farewell III x Welt Hit II) får en kür med hög svårighetsgrad att se väldigt lätt ut. Utan att vara spektakulär får den poängen att ticka in i rask takt. 85.095 blir slutresultatet och han tar ledningen.

Så exploderar arenan av karisma när Glamourdale kommer in. Charlotte Fry rider in till Queens taktfasta Another One Bites The Dust och küren är sedan en blandning av hits från tre eller fyra olika decennier. Programmet avslutas med en evighetspiaff till publikens handfasta klappande. Det blir stående ovationer och Glamourdale kollar intresserat och lite förvånat på den galna publiken. Det blir en nittioplussare!  90.654 procent till den brittiska stjärnan på den holländska hästen.

Nederländska Dinja van Liere tog hem bronset i Grand Prix Special efter en hjälteritt där hon parerade Hermes spöken och tittande på ett otroligt skickligt sätt. Hennes kür har en del lite ovanligare linjer och hon avslutar också lite överraskande närmare A än C. Hon går in på silverplats med 86.900 procent.

Avslutar idag gör hemmastjärnan Cathrine Laudrup-Dufour med Vamos Amigos. Hennes program har jättehög svårighetsgrad och byggs upp fint av musiken från Les Misérables. Återigen blir det stående ovationer på arenan, medan Vamos Amigos ganska avslappnat skrittar ut. 89.411 procent räcker inte till ytterligare ett danskt guld i detta VM – men ett silver!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.