Juliette Ramel - Buriel K.H. gör entré 17.10 på arenan i Herning. Foto FEI/Liz Gregg, FEI/Leanjo de Koster

[ VM i Herning ] Guldet till Storbritannien – tre svenskar klara för küren

VM-guldet i Specialen går till 26-åriga brittiska Charlotte Fry med Glamourdale och Danmark får idag nöja sig med silver till Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos. Dagens hjältinna är holländska Dinja van Liere som skickligt lotsade en övertänd och spökrädd Hermes genom programmet nästan felfritt – och tog brons.

Både Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel går vidare till küren!

Svenska starttider:
15.40 Therese Nilshagen – Dante Weltino
17.10 Juliette Ramel – Buriel K.H.
17.30 Patrik Kittel – Touchdown (SWB)

De 30 ryttarna som tog sig vidare till individuella VM och dagens Grand Prix Special är indelade i grupper om fem utifrån sina placeringar i Grand Prix. Inom dessa grupper har man sedan lottat startordningen.

Så är Grand Prix Specialen igång och först ut är Spaniens José Antonio Garcia Mena med 12-åriga hannoveranerstoet Divina Royal (Desperados x Royal Highness). En stabil insats som belönas med 73.346 procent.

Brasiliens João Victor Marcari Oliva med 13-åriga lusitanohingsten Escorial Horsecampline (Spartacus CSM x Edo Rhe) rider på personbästa 73.313 procent.

José Daniel Martin Dockx med PRE-valacken Malagueno LXXIII (Joyero XXIV x Dominante XVI), tävlande för Spanien, tog den sista platsen i Specialen och rider nu på 72.720 procent med en säker inledning och lite misstag längre in i programmet.

Belgiens Larissa Pauluis med 10-åriga hingsten First-Step Valentin (Vitalis x Fidermark) missar serierna och hackar i piaffen men slår sitt personbästa på cirka 68 med flera procent – 71.353 blir resultatet.

João Pedro Moreira, tävlande för Kyra Kyrklunds Portugal, rider blott 9-åriga valacken Zonik Hit (Zonik N.O.P. x Diamond Hit) som har en härlig spänst och lätthet. Det blir en lite försiktig ritt med några missar, bland annat i bytena och han orkar inte riktigt hela vägen. Men fullt godkända 70.942 och personbästa för denna unga häst.

Nästa grupp inleds av Spaniens Alejandro Sánchez del Barco som rider kraftfulla, pärlemovita 11-årige PRE-hingsten Quincallo de Indalo (Esbelto VII x Bandolero LXVII).  återigen ett personbästa och ryttaren ser ut som att han vill börja gråta – 74.073 procent.

Efter pausen får vi se en ryttare som ligger nära hjärtat för oss svenskar, Patrik Kittels fru Lyndal Oatley, tävlande för Australien. Hon rider 13-årige valacken Eros (Sir Oldenburg x Olympic Ferro), som inte riktigt är med på noterna idag. När programmet nästan är genomfört blir Lyndal utringd på grund av att man anser att hästen är ojämn – något som faktiskt var väldigt, väldigt svårt att se. Från vårt perspektiv upplevs det mer som att hästen är spänd. När Lyndal senare intervjuas säger hon samma sak.

– Jag tror att det bara var väldigt mycket anspänning. Han måste få vänja sig vid sådan här atmosfär, säger hon till SVT.

De gjorde omedelbart efteråt en omfattande vetcheck och hästen mår bra. Nu säger Lyndal att hon ska sikta mot Paris och satsa mer på att komma ut på större tävlingar så att han får vänja sig.

– Och nu är jag redo att vara med och heja på Sverige.

Finlands kometer, Henri Ruoste och Kontestro, uteblev ju från VM då hästen hade hälsoproblem. Istället får vi nu se en annan ryttare som också har seglat upp med internationella segrar och placeringar på toppnivå, Emma Kanerva med 11-årige Greek Air (I.P.S. Gribaldi x Florestan I).

Emma Kanerva (FIN) – Greek Air
ECCO FEI World Championships – Herning – Denmark 2022
© DigiShots

Även nu ringer klockan! Men denna gång är det en felridning och Emma kan rida vidare, även om procenten dyker. En ritt som kunde ha närmat sig ekipagets personbästa på 74.043 gav nu endast 72.149 procent.

Nicolas Wagner Ehlinger från Luxemburg med 13-årige Quater Back Junior FRH (Quaterback x Bonheur) får 72.705.

Australiens Simone Pearce med 13-årige hingsten Fiderdance (Fidertanz 2 x Blue Hors Don Schufro) gör en fin insats,som ger 72.584.

Therese och Dante inleder starkt

Therese Nilshagen och Dante Weltino går in och äger direkt med håll-käften-ökningar som lägger dem en rejäl bit över startfältet hittills. En makalös inledning! De ligger runt och över 80 procent i de första partierna och första piaffövergången blir nästan perfekt – inget av det trassel som vi såg i Grand Prixen. Men sedan kommer missarna. Procenten rasar. De avslutar strålande med ännu en massiv ökning och fin sista piaff. 74.848 procent blir det till slut.

– Han var bättre fram för skänkeln idag, men någonstans blev det missförstånd i kommunikationen, säger Therese till SVT efter ritten.

De hade en miss i en fattning, något som även hände i Aachen.

– Jag vet inte om det har satt sig i huvudet både på hästen och mig.

Emmelie Scholtens och 9-åriga underbarnet Indian Rock (Apache x Vivaldi) gör en något ojämn insats med både toppar och missar – framförallt i bytena – och hamnar strax bakom Tessan, på 74.164 procent.

Adrienne Lyle och 15-årige Salvino (Sandro Hit x Donnerhall) gör ett övervägande fint program men hingsten kryper ibland bakom handen. De tar över ledningen med 75.699.

Österrikes Florian Bacher gör en fin ritt med 13-årige Fidertraum OLD (Fidertanz 2 x Rubinstein I), som dock är lite ostadig i formen och stundtals verkar de tappa kontakten. Det blir 73.571 procent.

Därmed kan vi räkna med att Therese Nilshagen är vidare till küren, då hon som sämst kan bli 17:eplacerad. Sedan försvinner två ryttare, då endast tre från varje nation får rida küren – därmed kommer Danmark och Tyskland att förlora en ryttare var.

Ingrid Klimke (GER) on Franziskus.
Copyright ©FEI/Liz Gregg

Fälttävlansstjärnan får kämpa idag

Tysklands Ingrid Klimke är något av en ikon inom fälttävlanssporten, med kilovis av mästerskapsmedaljer i bagaget. Men hon har i princip alltid också varit Grand Prixryttare i dressyr. Med 14-årig hannoveranerhingsten Franziskus (Fidertanz 2 x Alabaster) ingick hon nu i det tyska bronsmedaljlaget i helgen. I dagens Special får hon dock en uppförsbacke. Hästen har inte samma energi och det blir avbrott och missar, något som dock inte får Ingrid att tappa fattningen. Det blir ett resultat långt ifrån ekipagets personbästa på 76.128 procent. Totalt slutar de på 73.526 procent.

Juliette Ramel (SWE) on Buriel KH.
Copyright ©FEI/Liz Gregg

Juliette Ramel och Buriel K.H. (Osmium x IPS Krack C) inleder laddat men prickfritt, dock utan att få så höga poäng, i gengäld verkar de inte få betala så mycket när de gör en första miss i en övergång. När det bara blir åtta byten istället för nio kostar det dock desto mer. Men trots missarna checkar de ut på fina 75.456 procent vilket för stunden ger en andraplats!

Efter ritten frågar SVT vad Juliette tänker.
– Jag tänkte inte så mycket idag, jag försökte bara vara med hästen.
– Jag är jättenöjd med procenten, för jag hade en miss i bytena varje och det kostar ju. Och så hade jag ett dubbelsteg i första piaffen, men resten av programmet kändes han jättejättefin.
Om den lyckade rundan i lördags säger hon:
– Det är alltid skönt att ha en bra runda i ryggen, men om det går lite sämre första dagen kan man känna att man vill ha revansch.
Nu ser hon fram emot küren.
– Det ska bli jättekul. Bara att komma med till ett mästerskap. Det är kul att vara här och speciellt att ta sig till final. Jag kommer att rida samma kür som i Tokyo.

Dagens snackis är brittiske Gareth Hughes, som tävlar med Covidsmitta – något som ledde till viss upprördhet och fick Svenska Ridsportförbundet att ifrågasätta hans deltagande (kanske med hopp om att britterna skulle förlora sitt silver och Sverige därmed skulle få ett brons…?). FEI har nu sagt sitt i frågan och inga resultat kommer att påverkas och hans fortsatta deltagande är inte i fara. Med 16-åriga stoet Classic Briolinca (Trento B x Royal Dance) gör han nu ett mjukt och fint program och får hela 77.280 procent.

Patrik och Touchdown klara för küren och bästa svenska ekipage

Patrik Kittel – Touchdown (Arkivbild). Foto CHI AL SHAQAB

Patrik Kittel och valacken med VM:s vänligaste uppsyn, 10-årige Touchdown (SWB, Quaterback x Sack) ger ett härligt avslappnat intryck tillsammans och aldrig har Patriks ridning sett så fin ut som på den här hästen. Det är inte felfritt, men bytena sitter som en smäck och vi får se några riktigt fina ökningar, piaffer och passager. 75.486 procent blir det.

Till SVT säger han efteråt:

– När jag skulle fatta galopp blev det fel. Jag tänkte ”Nu ska jag göra det fint, nu ska jag göra det fint” och så plötsligt fick jag ett fel. Kanske lite tröttare idag i kroppen idag, det är en unghäst, han gick igår kväll och nu var det på det direkt igen.

– Det är en sådan otrolig kämpe. Han ger dig en enorm trygghet som ryttare, det är det jag uppskattar mest med honom. Han vill alltid väl och det ger en väldigt glädje att rida honom. Den här feelingen att vara ett med hästen, den uppskattar jag mest måste jag säga. Det är klart att det är sport och man ska ha bra poäng. Men jag måste säga jag är jättenöjd. Jag tyckte han kunde fått nån mer poäng idag. Igår tyckte jag han skulle haft mycket mer poäng!

– Jag kanske gjorde lite annorlunda idag, satte lite mer tryck i framridningen. Men jag tror att jag ska låta honom vara mer, för han är så fin i sig själv. Kanske rida ändå lite lugnare på framridningen, då tror jag han ger ännu mer på banan. Men det är sånt jag som ryttare måste lära mig. Jag är den som gör fel, han gör aldrig fel. Om han gör fel är det för att jag inte ger honom rätt hjälper.

Ännu fler personbästa rasar in

Steffen Peters och 14-årige valacken Suppenkasper (Spielberg x IPS Krack C) tappar i början men hämtar upp till ett bra resultat, 73.708 procent.

Tysklands Benjamin Werndl – bror till världsettan Jessica von Bredow Werndl (som inte är med i VM då hon nyligen fått barn) – gör med Famoso (Farewell III x Welt Hit I) sitt livs ritt och tar ledningen på personbästa, 78.237 procent.

Daniel Bachmann Andersens supertalang, 10-årige Marshall-Bell (DWB, Blue Hors Don Romantic x Michellino) bjuder oss på ännu ett personbästa, 76.520 procent.

Daniel Bachmann Andersen (DEN) riding Marshall Bell
© FEI/Leanjo de Koster

Sista gruppen – de stora stjärnornas kamp

Frederic Wandres häst Duke of Britain var inte fräsch när klassen startades och har i samråd med den tyska landslagsveterinären strukits ur tävlingen.

Därmed börjar den sista gruppen med hemmaryttaren Carina Cassøe Krüth och 11-åriga ”Dansi”, Heilines Danciera (DWB, Fuerstenball OLD x De Niro). De inleder magnifikt och verkar helt okrossbara, men det blir trassel i piaffen och lite kort samlad skritt – och plötsligt rasar bedömningen. 75.289 procent som slutresultat avslöjar att poängen innan missarna var på toppnivå.

Carina Cassoe Kruth (DEN) – Heiline’s Danciera. © FEI/Leanjo de Koster

Det blir en svår dag för Nanna Merrald Rasmussen och 18-årige hingsten Blue Hors Zack (Rousseau x Jazz), tidigare tävlad av hennes lagkamrat Daniel Bachmann Andersen. Många, många missar blir det och med 73 procent blankt missar de även küren.

Charlotte Dujardin och blott 9-årige ”Pete”, Imhotep (Everdale x Vivaldi) kan överraska. De har endast gjort två internationella meeting tillsammans, men levererade otroligt stabilt i Grand Prix. Ritten har en fantastisk energi och så många briljanta inslag. Trots missar får de 77.523 procent.

Dinja van Liere (NED) on Hermes.
Copyright ©FEI/Liz Gregg

Holländska Dinja van Liere får en spännande resa med 10-årige hingsten Hermes (Easy Game x Flemmingh) idag. Han ser spöken och verkar vara extremt övertänd. Hon får hela tiden parera små ryck och infall och det gör hon på ett otroligt skickligt sätt. Ekipaget får 79.407 procent och tar ledningen.

Cathrine Dufour – Vamos Amigos. Foto FEI/Leanjo de Koster

Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos (Vitalis x/ Blue Hors Hotline) får lite oväntat en rejäl miss i sitt program med byten i vartannat. Men nivån är så hög att procenten ändå kommer att räcka för att ta ledningen. 81.322 och personbästa!

Charlotte Fry – Glamourdale. Foto FEI/Leanjo de Koster

Detta är VM-debuten för 26-åriga Charlotte Fry, som rider 11-årige hingsten Glamourdale (Lord Leatherdale x Negro). Lite hemmaplan är det, då hästen ägs av hennes – visserligen Hollandsbaserade – danska arbetsgivare Anne van Olst (van Olst Stables). De inleder magnifikt och vi ser poängen susa iväg uppåt men så blir det lite småtrassel i piaff och miss i en galoppfattning. 9,7 på bytena i vartannat och fina byten i varje piffar till procenten inför avslutningen. 82.508 procent och Lottie tar ledningen!

Danska Anne van Olst är tillsammans med maken Gert Jan van Olst ägare till Glamourdale, guldmedaljör i Grand Prix Special, VM i Herning 2022.
Foto FEI/Leanjo de Koster

Ingenting är avgjort när Die Queen Isabell Werth är sista ryttare , även om DSP Quantaz inte är hennes mest spektakulära häst. Programmet inleds med travökningar där han inte utmärker sig. Werth brukar sedan kunna plocka poäng genom hela programmet med sin exakthet och inte lämna en smula åt slumpen. Men det räcker inte. 79.073 ger ingen medalj och Isabell stannar på fjärde plats.

Ridenews direktrapporterar från VM i Herning

Följ oss och ladda ner appen för snabbare uppdateringar!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.