Therese Nilshagen - Dante Weltino Old

[VM i Herning] Guld till Danmark – tre svenskar vidare till Specialen

Patrik Kittel och Touchdown presterade en härlig ritt som gav en individuell tiondeplacering – men det räckte inte. Sverige hamnade utanför medaljplats och snart står det klart att guldet kommer att gå till Danmark, före Storbritannien på andra plats och Tyskland på tredje plats.

30 ekipage går vidare till måndagens Grand Prix Special och där har vi tre svenskar med.

 

Therese Nilshagen (SWE) – Dante Weltino Old
ECCO FEI World Championships – Herning – Denmark 2022
© DigiShots

Therese Nilshagen och Dante Weltino inledde sin ritt strålande när andra halvan av dressyr-VM:s lagtävling reds i Herning idag med fortsättningen av Grand Prix för alla lagryttarna. Men så kom missarna och ända fram till halt-hälsning blev det en nagelbitare med ömsöm vin, ömsom vatten.

Nior på ökade traven och låga poäng på övergångar, jämfotahopp i bytena och ytterligare ett par missar gjorde ritten till en riktig rysare där vi kastades mellan hopp och förtvivlan. 74.456 procent är inte vad vi hoppats på och Sverige halkar därmed ner ett snäpp.

– Det var jättekul att rida in, säger Therese Nilshagen till SVT direkt efter ritten.

Hon förklarar problemen som uppstod i programmet:

– Han kom liksom lite bakom mig, han blev lite introvert och jag kunde inte rida fram piaff-passagen så bra som vi gjort på träning. Jag försökte rida fram en mjuk och bra galopp-tour.

– Han blir lite blyg, så att säga. Han kan bli så ibland när han kommer in och då fungerar inte riktigt gasen fram i handen och då blir det svårt att reglera övergångar i piaff – passage.

– I travökningarna känns det som att då har jag bjudningen framåt.

– Jag är lite besviken att jag inte kunde ta med det in på banan. Vi är lite under vår nivå. Jag hade såklart gärna gjort ett bättre resultat för laget, absolut.

Tyskland tar ledningen

Tessan och Dante följdes av Isabell Werth och DSP Quantaz som med en ofattbart stabil ritt lyfte Tyskland till ledningen med 77.127.

USA:s Steffen Peters med Suppenkasper gör en fin ritt på 74.767 procent och lyfter det amerikanska laget till en sjätteplacering.

Japans sista lagryttare – laget har endast tre ryttare – Kazuki Sado med Barolo (Breitling W x Hitchcock) får 67.438 procent och Japans lagresultat är därmed klart – 201.755.

60-åriga Gaylene Lennard från Nya Zeeland är VM-debutant och har med sin häst Jax Johnson (Johnson TN x Anamour ) endast gjort två meeting i internationell Grand Prix innan Herning. De slår sitt personbästa med god marginal och slutar på 69.627 procent, men blir sedan uteslutna.

”Svensk” topphäst i Norges lag

Pether Marknes Norge har även de endast tre ryttare och här avslutar Isabel Freese och svenskproducerade bruksprovsvinnaren Total Hope OLD (Totilas x Blue Hors Don Schufro). Han vann lilla finalen i Unghäst-VM med Pernilla André Hokfelt och sedan som sjuåring tog brons i UVM med Tysklandsbaserade Isabel Freese. Han är nu 10 år och har vunnit prestigefyllda Louisdor Preis och har ett personbästa på 75.956 procent i internationell Grand Prix. Hingsten har omkring 300 SWB-avkommor.
De inleder den näst sista startgruppen på söndagen.

Trots riktigt kraftiga missar lyckas Isabel komma igen och hålla ihop ritten med nästan ofattbar kyla. De får 70.621 procent och vi håller nu tummarna för att det här fina ekipaget får en plats i måndagens Grand Prix Special.

Brittiska Charlotte Frys Glamourdale lyfte sig i håret (manen?) denna dag och levererade personbästa på hela 80.838 procent. Glimrande byten i vartannat och fantastisk ökad galopp bidrog till resultatet.

Därmed ligger nu det brittiska laget i topp.

Danmark tar ledningen

Snart är det dags för storfavoriterna, hemmaekipaget Cathrine Laudrup Dufour och Vamos Amigos. Högsta personbästa i hela startfältet med 81.544 från Aachen i år. En otroligt uttrycksfull och ambitiös häst. De inleder dock långt under Charlotte och Glamourdales procent men knappar snart in och om. 81.864, nytt personligt rekord och de ger Danmark ledningen i tävlingen.

ECCO FEI World Championships 2022, Herning (DEN)
Blue Hors FEI Dressage World Championship 2022 – Team
Cathrine Laudrup Dufour (DEN) riding Vamos Amigos
© FEI/Leanjo de Koster

Patrik Kittel kommer in direkt efter Cathrine med 10-årige Touchdown, som ser fantastisk ut idag, otrolig spänst och så fin, positiv energi. Ökade traven är magisk, men lite tvekan kommer i första piaffen.  77.652 är personbästa. Kan de slå det? Tidvis ligger procenten över detta. Patrik och Touchdown levererar fokuserat genom hela ritten, utan misstag. Ibland får de lite dåligt betalt, tycker vi. Men totalt blir det 76.522 procent och de placerar sig på 10:e plats individuellt, precis före lagkamraten och eleven Juliette Ramel.

Patrik Kittel (SWE) – Touchdown
ECCO FEI World Championships – Herning – Denmark 2022
© DigiShots

– Jag tycker att han gjorde sin bästa Grand Prix, säger Patrik Kittel till SVT efter ritten.

– Det började bra, med 79 procent, men sedan tycker jag de var lite låga. Upp till tredje, fjärde är det bara 1,5 procent så det hade varit bättre om vi fått 77.5 för då hade vi varit topp fem. Det var lite nesligt, han var fin och hade förtjänat mer poäng.

– Det var sådant tryck efter Cathrine, att gå in där efter henne – det hade jag inte kunnat göra med någon annan häst.

– Han är fortfarande väldigt ung, bara tio år. Det är klart jag inte ger helt den gasen som jag kommer att göra i Paris om två år. Han är så underbart ärlig. Det är en sådan världshäst och jag är väldigt stolt över honom.

 

I och med detta ligger Sverige på tredje plats – men oavsett vad Tysklands Frederic Wandres och Duke of Britain åstadkommer så hamnar de före Sverige. Med ett personbästa på 77.239  procent verkar det inte sannolikt att de blir strykresultat, men om så skulle ske så ligger Tyskland ändå före Sverige.

Wandres gör sitt första VM, så nu får vi se om han håller för trycket. Det gör han, trots några små missförstånd, men det står snart klart att de inte kommer att kunna hota Danmark och med 76.661 procent ger de Tyskland en tredjeplats.

Amerikanska Adrienne Lyle och härliga Salvino är sist ut i denna VM-Grand Prix. De skulle behöva komma upp i cirka 85 procent för att ge USA en medalj. De har för all del ett personbästa på över 80, men idag blir det betydligt mindre än så. De inleder stabilt, men får en katastrofmiss i ena saxen – där blir det endast 2,6. Totalt får de 74.394 procent.

Ekipaget får dock det största jublet av alla idag – för nu kan ju den danska publiken äntligen börja fira Danmarks guld.

ECCO FEI World Championships 2022, Herning (DEN)
Blue Hors FEI Dressage World Championship 2022 – Team
Denmark winner of the gold medal in the Team Competition
Great Britain silver and Germany bronze
f.l.t.r. Gareth Hughes, Charlotte Dujardin, Charlotte Fry, Richard Davison, Carina Cassoe Kruth, Cathrine Laudrup Dufour, Nanna Merrald Rasmussen, Daniel Bachmann Andersen, Caroline Griffith, Isabell Werth, Ingrid Klimke, Benjamin Werndl, Frederic Wandres, Klaus Roeser
© FEI/Leanjo de Koster

De 30 bästa ekipagen från Grand Prix går vidare till måndagens Grand Prix Special och där finns tre svenskar med – Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel. Även Finland har ett ekipage som går vidare Emma Kanerva med Greek Air.

 

 

Individuella resultat > > >

Lagresultat > > >

 

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.