Några av 2021:s mesta poängplockare inom respektive årskull bland fälttävlanshästar. Photo: KimC.nu by Ateni AB

Bästa poängplockarna bland unghästar 2021 – terrängens framtidsstjärnor

Årets bästa hästar kan rankas och sorteras på många sätt, vi har listat de mesta poängplockarna under 2021 inom grenen fälttävlan.

Sedan många år finns det ett poängsystem förknippat med tävlingsstarter. En placering eller seger ger poäng som bokförs på hästens meritförteckning i TDB. Hur många poäng det blir beror på tävlingens status och storlek samt valören på placeringen för respektive start, läs mer här. För unghästar mellan fem till sju år finns det unghästklasser och tourer, för SWB-registrerade hästar finns det årgångsklasser med Breeders Trophy. Det är prestigefullt att vinna en titel, att vara bäst den dagen det gäller. Det är kanske ännu mera värt att vara konsekvent stadigt bra – en rosettplockare och med det en poängsamlare. TDB:s rankning visar insamlade poäng under en specificerad tidsperiod. Några fler tävlingar inom disciplinen finns inte så resultatet kan anses vara klart.

Här nedan hittar du de mesta poängplockarna i respektive årskategori, både SWB-hästar och utlandsregistrerade/utlandsfödda hästar finns med.Tänk på att poängen som visas är enbart poäng från fälttävlansstarter medan antalet starter kan innehålla dressyr och hopp-starter.

7-åringar

Listan över landets bästa 7-åriga fälttävlanshästar innehåller många bekanta namn och det är hårt om topplaceringarna med endast två poängs ledning för Nugget som samlat mest under året och sedan tre hästar som delar på andraplatsen. En snabb blick över listan med landets 15 bästa hästar ger en ledtråd till hur spridning det är på härstamningarna idag.

2021 års mesta poängsamlare bland 7-åriga hästar fälttävlan, hämtat från TDB 2021-12-28

Nummer ett på listan är Nugget som ridits av Klara Lidén Kiraly under året med fina framgångar i Kalundborg och Sopot. Uppfödare är Stefan Lindblad.

Klara Liden Kiraly / Nugget (SWB) hingst / SWB / fx / 2014 / Magic Park (SWB) x Funambule xx / Stefan Lindblad / JL Häst Photo: KimC.nu by Ateni AB

Delad nummer två är Box Compris med Frida Andersen som bland annat deltog i unghäst-VM i Mondial du Lion i Frankrike i höstas. Uppfödare är Therese Örup.

Box Compris Frida Andersen Photo: KimC.nu by Ateni AB

Delad nummer två är Flanders som ridits av Aria Ramkali under 2021, de tog många poäng i Strzegom och vann R&B Eventer klassen i höstas. Uppfödare är Sarah & Aria Ramkali.

Flanders 2014 br H Aria Ramkali Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Delad nummer två är även Stonehavens Baby Blue som Frida Andersen som tog hem en seger i Kalundborg. Uppfödare är Daniel Irish.

Stonehavens Baby Blue Frida Andersen Photo: KimC.nu by Ateni AB

6-åringar

Poängspridningen är större i toppen för de 6-åriga hästarna och i sadeln har de haft några av landets mest rutinerade ryttare.

2021 års mesta poängsamlare bland 6-åriga hästar fälttävlan

Nummer ett på listan är är SWB-registerade Turmeric som ridits av Carin Clemensson. Uppfödare till Turmeric är Ann-Sofie Hansson.

Turmeric (SWB) 2015 br H Carin Clemensson Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Placerad som nummer två är Watermill Wedgwood som ridits av Christoffer Forsberg och ägs av Jan Greve från Nederländerna. Uppfödare är Lynne Crowden, Woodlander Stud Sulby Hall Farm.

Watermill Wedgwood OLDBG f 2015 hingst br Christoffer Forsberg Forsberg eventing Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Placerad som nummer tre är Blå Kongo riden av Ebba Adnervik. Uppfödare är Irebast AB.

Blå Kongo 2015 svbr H Ebba Adnervik Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

5-åringar

Bland de yngsta är det en svenskfödd häst efter en i Sverige stationerad hingst som leder men den är registrerad i Zangersheide. De följs av en SWB-häst och sedan en klassisk irländsk import med en välkänd hoppfader.

2021 års mesta poängsamlare bland 5-åriga hästar fälttävlan

Nummer ett är Hot Diamond Z med Mathilda Wilhelmsson i sadeln och de har haft en bra säsong framförall tfrån augusti och framåt. Hot Diamond Z är uppfödd av Charlotte Wachtmeister.

Hot Diamond Z valack 2016 br 327570 ZANG Matilda Wilhelmsson Sydslättens Ryttarförening Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nummer två är Tilly(12) som ridits av sin uppfödare Agneta Bertilsson.

Agneta Bertilsson på Tilly (12) SWB Mare / SWB / fx / 2016 / Colmander x Turban Rose SF 834 / Greengard AB, Agneta Bertilsson / Margaretha Bertilsson Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nummer tre är Balun Dearg med rutinerade Anna Hassö i sadeln under de flesta starterna under 2021. Uppfödare är Richard Fitzgerald.

Anna Hassö med Balun Dearg Gelding / ISH / fx / 2016 / Kannan x Flemensfirth xx / Richard Fitzgerald / Anna Hassö Photo: KimC.nu by Ateni AB

Omslagsbilden

Några av 2021:s mesta poängplockare inom respektive årskull bland fälttävlanshästar. Photo: KimC.nu by Ateni AB

Från vänster är det Anna Hassö / Balun Dearg, Christoffer Forsberg / Watermill Wedgwood, Aria Ramkali / Flanders, Klara Lidén Kiraly / Nugget

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.