Oliver Townend och Ballaghmor Class i Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Brittiska världsettan petad från VM-laget

Ibland räcker det inte att leverera resultat i toppklass, det har världsettan Oliver Townend just fått erfara.

Oliver Townend leder FEI:s rankning över framgångsrika fälttävlansryttare och med sin EM-häst Cooley SRS från 2017 var de i år tvåa i Badminton. för någon vecka sedan vann Townend i Kentuckys tre-dagars tävling med Cooley Master Class. Med Ballaghmoor Class vann Townend Burghhams CIC3*. Det saknades varken form eller hästar.

Det är brittiska Horse and Hound som har listat de många prestationerna den brittiska toppryttaren i fälttävlan haft under säsongen när de listar uttagna VM-ekipage. Det brittiska förbundet hade nominerat Townend med tre olika hästar: Ballaghmor Class, Cooley Master Class och Cooley SRS. Med Cooley SRS deltog Townend i förra årets framgångsrika brittiska EM-lag även om hans häst då inte gick igenom den sista hästbesiktningen inför hoppningen.

Cooley SRS och Oliver Townend på EM i Strzegom 2017 där de gick felfritt i terrängen på hinder med minimala 2,3 i straff för tid. Foto: Kim C Lundin

Det brittiska förbundet ger ingen vidare förklaring annat än att årets uttagning var mycket jämn, att britterna skickar ett starkt lag.

I samband med starten i Badminton i maj fick Townend mycket kritik för sin drivning av hästarna Ballaghmoor Class och Cooley SRS. Han fick av FEI en muntlig varning och ett gult kort för överdriven spöanvändning med kommentaren ”Abuse of horse / excessive use of whip”. Brittiska organisationen BHS – British Horse Society, tog upp fallet för granskning i maj

Britterna skickar till VM följande ekipage:
Ros Canter med Allstar B (KWPN f -05 e Ephebe For Ever -Ekstein)
Tina Cook med Billy The Red (DSP f -07 e Balou du Rouet-Stan The Man xx)
Piggy French med Quarrycrest Echo( ISH f -08 e Clover Echo-Cavalier Royale)
Tom McEwen med Toledo de Kerser (SF f -07 e Diamant de Semilly-Papillon Rouge)
Gemma Tattersall med Arctic Soul (Fullblod f -03 e Luso xx-Roi Danzig xx)

Källa: Horse and Hound

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.