Vicky Mathiesen - Dejo.  Foto KimC.nu by Ateni AB

Dansk seger igen i Falsterbo Hunting

Danska Vicky Mathisen grät en smula efter att i år ha tagit sin tredje seger i Falsterbo Hunting. Hennes 19-årige Dejo går nämligen i pension nu.

– Han ska inte dö! sa hon till sig själv och försökte torka tårarna.

Det blev en tredje seger i Falsterbo Hunting för Vicky Mathisen, Danmark. Tillsammans med sin nu 19-årige Dejo vann hon 2017 och 2018. 2019 var de tvåa och sedan har vi haft två år utan Hunting och utan Falsterbo Horse Show. Nu fick en tredje seger i tävlingen bli finalen i Dejos karriär – efter detta ska han pensioneras.
Vicky var mycket rörd efter segern och fick påminna sig om att hästen inte ska dö – bara gå i pension.

”Jag tänkte piss, piss, piss! Det dög inte! Men det räckte ändå.”

– Min häst är 19 år, jag har haft honom sedan han var tre år sedan. Jag försökte pensionera honom redan som 15-åring men han ville inte. Nu har jag bara använt honom till viktiga saker.
Att vinna Falsterbo Horse Show är en av dessa.
– Det betyder något.

Dejo och Vicky fick dock inte mindre än 16 fel – 4 rivna hinder. När de rev det fjärde hindret trodde Vicky att det var kört.
– Jag tänkte piss, piss, piss! Det dög inte! Men det räckte ändå.
De var så snabba att när alla fel omvandlats till straffsekunder hade de fortfarande den snabbaste tiden – 202,8 sekunder att jämföra med den felfria tvåan Aminda Ingulfssons 203,43 sekunder med 14-årige Joystick (SWB, Jaguar Mail x Cardento).

JOYSTICK (SWB)INGULFSON AmindaSWE(0)203.43 sec
14y. / SWB / Jaguar Mail / Cardento / N685 / Aminda Ingulfson, Helena Gunnarsson Hästklinik AB Photo: KimC.nu by Ateni AB

– Jag var 17 sekunder långsammare, men jag var felfri istället, sa Aminda efteråt.
– Min häst är en väldigt bra hoppare. Jag ville inte rida så fort, min häst ska göra fler saker i år. Han är snabb i huvudet och letar alltid efter vad han ska göra. Det är lite speciellt att rida här för hindren kommer väldigt fort. Det är inte alla hästar som klarar av det.

POYNSTOWN PORSCHLINDBACK NiklasSWE(12)203.64 sec
ISH / Porsch / Master Imp xx / N689 / Anna Hassö Photo: KimC.nu by Ateni AB

– Det var riktigt kul att rida här igen. Jag ser det inte som ett stort problem att det går på tid, så är det när du rider en femstjärnig, då gäller det att rida så fort du kan. Jag hade skitkul idag, sa Niklas Lindbäck som var trea i klassen med irländaren Poynstown Porsch (Master Imp xx).

Nytt för i år i Huntingen var en helt ny bansträckning med såväl tekniska svårigheter som en helt ny hinderpark av internationell standard. Man har också värvat fälttävlanslegendaren Jan Jönsson för att utveckla tävlingen och höja standarden.
Staffan Lidbeck har byggt den nya banan.

– Vi har investerat i en hel del nya hinder för att säkerställa att nivån och säkerheten på Huntingen håller internationell toppklass. Vi har också lånat in 13 terränghinder från Gärds Ryttarförening som under de senaste dagarna blivit risade av funktionärer här på Falsterbo under ledning av Staffan, berättade tekniska delegaten Mats G. Andersson inför tävlingen.

– Bansträckningen i sig är ganska lik, men tekniskt är den mycket svårare, berättade Jan.

Jan Jönsson och Staffan Lidbeck ligger bakom den nya, utvecklade versionen av Falsterbo Hunting. Foto Falsterbo Horse Show

Säkerheten har varit i fokus, bland annat genom hinder med clips som löser ut.

– Vi jobbar också med andra metoder för ökad säkerhet. Till exempel risar vi många av hindren med granris. Det gör man eftersom att hindren hoppas i väldigt hög fart och bygger man då med med ris kan man få höjd i sprången utan att den översta delen av hindret är fast vilket erbjuder en säkrare upplevelse, förklarade Staffan Lidbeck.

Segrare i Falsterbo Hunting genom åren

2022: Vicky Mathisen (DEN)
2019: Jonna Friman Hocke (SWE)
2018: Vicky Mathisen (DEN)
2017: Vicky Mathisen (DEN)
2016: Sandra Gustafsson
2015: Sandra Gustafsson
2014: Sandra Gustafsson
2013: Anna Hassö
2012: Sara Ekman
2011: Sandra Gustafsson
2010: Kieran Carey, (IRL)
2009: Kieran Carey, (IRL)
2008: Tobias Grönberg
2007: Anna Nilsson
2006: Ellen Brunes
2005: Ellen Brunes
2004: Piia Pantsu (FIN)
2003: Peder Fredricson
2002: Peder Fredricson
2001: Peder Fredricson
2000: John Hickey (IRL)
1999: Peder Fredricson

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.