Ludwig Svennerstål och El Kazir SP Foto Kim C Lundin

EM i fälttävlan – Sverige ligger åtta

Idag avslutas dressyren på EM i fälttävlan och Tyskland leder stort. Sveriges  ligger hårfint nära Italien, Nederländerna och

Luhmühlen badar i sol under förmiddagen och förhållandena är mycket varma, publiken på kortsidesläktaren har det svettigt utan skugga. Redan under torsdagen drog fälttävlansdressyren mer än under första Grand Prix dagen på dressyr-EM i Rotterdam.

Totalt 73 ekipage rider under två dagar och totalt tolv lag är till start. Av de nio har fyra redan OS-kvalifikationen klar: Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Irland. Kvar att slåss om de två sista OS-platserna till Tokyo 2020 är Sverige i sällskap med Nederländerna, Belgien Schweiz, Italien dessutom en trio lag med endast tre ryttare från Österike, Spanien och Finland. Det finns en OS-kvalmöjlighet kvar för de nationer som rider Nations Cup där segraren får en OS-plats till Tokyo 2020. Där leder Italien på 380 poäng före Sverige på 345 poäng och två kval återstår där i Waregem och Boekelo.

Tredje svensk på banan

Louie Romeike och Waikiki gjorde en stark ritt som kunde varit ännu lite bättre. Det är inte helt enkelt att komma in efter att tyska nationalidolen Michael Jung och fischerChipmunk FRH fått sensationella 20,90 straff och den stora publiken brakat loss i applåder.

Louise Romeike och Waikiki visade sin höga basnivå genom att få 68,06 procent => 31,9 straff trots svårt med stillheten i inledande och avslutande halt samt galoppinslag i den första travlängningen. Som så många andra är skrittpiruetten eller bakdelsvändningen något som kan förbättras i ett annars fint program på det mycket eleganta stoet.

Louise Romeike och Waikiki satte sina byten utan problem Foto: Kim C Lundin

I ledning ligger Michael Jung som i år rider Julia Krajewskis mästerskapshäst fischerChipmunk FRH. Trots sitt fina resultat har Chipmunk presterat ännu några tiondelar bättre med sin förra ryttare som har flera resultat under 20 straff.

fischerChipmunk FRH och Michael JUNG Foto: Kim C Lundin

Individuell svensk på banan

Philippa Magnusson och hennes ägda och egenuppfödda  Cesar (SWB), en Crelido-avkomma som är en kopia av sin morfar San Quintero xx, hade en spänd upplevelse på banan. Efter en säsong med både stadiga och bra dressyrresultat slog förbannelsen till – mästerskapens felfaktor – allt som kan stöka gjorde det. Det kom en lite uppgiven suck efter målgång, inte bästa tillfället att göra säsongens lägsta resultat men så blev det – i dressyrdelen, två grenar återstår för Philippa som samlar erfarenhet på blott 9 år gamla Cesar.
– Han var sig inte lik på framridningen, så jag anade det värsta innan vi red, troligtvis var det en låsning i käken, igår på träning var han hur fin som helst. Det är så tråkigt att det händer här och nu men vi lämnar det bakom oss och går vidare till hans bästa gren terrängen, berättar Philippa.
Till vardags är hon i Flygvapnets stab, delvis tjänstledig i försvarets elitidrottssatsning i år.

Cesar Philippa MAGNUSSON Foto: Kim C Lundin
Cesar Philippa MAGNUSSON Foto: Kim C Lundin

Sista svenska lagryttaren på banan

Ludwig Svennerstål och vackre El Kazir SP äntrade banan med stora förhoppningar på sina axlar och visst infriade han dem. Det var ett fint program med en inledande 9:a för halten och avslutningen fick en 9:a och en 10:a! Däremellan var det bara en bakdelsvändning och det första galoppombytet som låg under 6-7 poäng. De slutade på 68,96 procent => 31 straff.

Precis för red Ingrid Klimke och SAP Hale Bob OLD och ankrade det tyska lagresultatet än med genom en fin ritt på fina 22,20 straff. Tyskland ligger därmed på 68,9 straff inför terrängen.

Svenskt lagresultat

Med de dressyrresultat som bärgats under två dagar är det ingen överraskning att laget inte ligger bättre till. Det är dock väldigt jämnt mellan nationerna på 5-8 plats. Terrängen är helt avgörande, en verklig mästerskapsbana där agnarna kommer att skiljas skarpt från vetet.

EquiRatings har pekat ut Sverige och Italien som troligast att ta de åtråvrda kvalplatserna till Tokyo 2020

Fredag
11.37 47. Louise Romeike/Wakiki (HOLST sto f -06 e Quinar-Cassini I, uppf Hans Thomsen)
14.00 58. Philippa Magnusson/Cesar (SWB hingst f -10 e Crelido-San Quintero xx, uppf Ulla Magnusson) individuell start
15.15 66. Ludwig Svennerstål/El Kazir SP (BWP val f -04 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Scheirs)

Webbsida
Startlista fredag
Liveresultat

Lagställning
Leaderboard
Start- och resultatlistor
FEI:s sändningar från fälttävlans-EM

EquiRatings har tagit fram de bästa dressyrritterna i fälttävlans-EM sedan Blenheim 2005. Det har varit 14 år av allt bättre dressyrresultat.

It's lunchtime on Friday. Will we be updating this list again soon to add SAP Hale Bob again? Michael and Chip join the list again. #feieuros2019 #LLHT

Publicerat av EquiRatings Fredag 30 augusti 2019

 

Följ Luhmühlens siter i sociala medier:

Facebook Turniergesellschaft Luhmuehlen

Instagram  Turniergesellschaft Luhmühlen
Twitter @luhmuehlenht
Taggar #luhmuehlen #LLHT #feiEuros2019

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.