Foto Fredrik Jonsving

Explosion av fälttävlan i helgen

Efter tävlingsuppehållet som skjutit upp säsongspremiären för fälttävlan brakar det nu loss ordentligt i helgen med flera internationella tävlingar och även ett stort event hos Gärds Ryttarförening här hemma i Sverige.

Efter vinteruppehållet, som förlängdes med tävlingsstopp på grund av EHV-smittan bland hästar, är det äntligen dags för säsongens fälttävlanspremiär. I Sverige är det Gärds Ryttarförening som bjuder in till såväl internationell som nationell tävling.

– Det är en superfin tävling och jättebra med möjlighet för många ryttare att starta upp i Sverige, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Gärds Ryttarförening hade planerat för Påskmeeting men efter tävlingsuppehållet på grund av EHV-viruset blev det ändrade planer. Arrangören tänkte om och ansökte om nytt datum, som FEI godkände. Nu blir det internationell tävling 16-17 april och nationell tävling den 18 april. Den nationella tävlingen är enligt gällande restriktioner öppen för yrkesverksamma ryttare.

Det finns stora ytor på tävlingsplatsen och gott om plats så att tävlingen kan genomföras smittskyddsanpassad både för människor och hästar. Liksom förra året blir det tävling utan publik.
– Vi är förberedda för de snabba omställningar som ibland krävs när förutsättningarna kan ändras från en dag till en annan, säger tävlingsledaren Nils-Arne Pedersen.

Christoffer Forsberg, som efter flera år i Tyskland och Nederländerna numera är stationerad på Skönabäck i Skåne, startar hela sju hästar i den internationella tävlingen. I den trestjärniga klassen rider han fyra hästar och i den tvåstjärniga klassen tre.

I den trestjärniga klassen startar också bland andra Victoria Carlerbäck, Johan Lundin, Sandra Gustafsson och Katrin Norling. Amanda Staam som tog en dubbelseger i höstens upplaga av Kristianstad International Eventing kommer med båda sina hästar. Bland hemmaryttarna startar Malin Josefsson två hästar i den trestjärniga klassen och Hanna Berg har en häst i varje klass. Ett tiotal ryttare från de nordiska länderna kommer också till Gärds.
– Förra årets succé gjorde oss till ett väl sammansvetsat arrangörsteam med många ideella krafter både inom och utom klubben, säger Nils-Arne Pedersen.
Det kommer att öppna för att fler kan få chans att rida mästerskap i år vilket är väldigt värdefullt

Det är många som är tävlingssugna efter uppehållet och den här veckan startar svenska fälttävlansryttare, förutom hos Gärds Ryttarförening, även i Storbritannien, Polen och Tyskland. I brittiska Burnham Market och Strzegom, Polen blir det klasser upp till fyrstjärnigt.
– Ska bli kul att se ryttarna komma igång på tävling igen, säger Fredrik Bergendorff.

Fälttävlansseniorerna har både OS och EM i sikte under året. Tre ryttare får rida OS medan hela sex ryttare rider EM, fyra i lag och två individuellt. Därmed kan det finnas möjlighet för fler ryttare att ta ett kliv upp till landslagsnivå.
– Det kommer att öppna för att fler kan få chans att rida mästerskap i år vilket är väldigt värdefullt, säger Fredrik Bergendorff.

Första avstämningen inför mästerskapssatsningen är Marbach, Tyskland, första helgen i maj där många av de svenska ryttarna planerar att starta. Laget till OS kommer sedan att tas ut efter tävlingen i Luhmühlen, Tyskland, den 16-20 juni.
– Det inte så lång tid till dess så nu gäller det att vi kommer igång på ett bra sätt, säger förbundskapten Bergendorff.

Mer internationell fälttävlan i Sverige blir det i början av juni på Strömsholm och dessutom arrangeras EM för juniorer och unga ryttare på Segersjö utanför Örebro, sista helgen i augusti.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.