Ann Robert Montgomery-Cederhielm Segersjö Madeleine

Fälttävlan på Segersjö – följ med på stort bildreportage!

I helgen rids 3- och 2-stjärnig internationell fälttävlan liksom Folksam SM i fälttävlan för senior, young rider och junior på Segersjö. Hela Sverigeeliten finns på plats!

Här har ridits EM i fälttävlan och varje år i mer än tjugo års tid har eliten av fälttävlansryttare samlats på Segersjö för tävlan på vad som måste vara Sveriges vackraste fälttävlansbana – och nästa år blir det EM igen! Vi gjorde ett besök på Segersjö och fick ta del av gårdens spännande historia och många roliga anekdoter från åren med tävlingarna.

Text & Foto: Catharina Hansson

Vackra Segersjö herrgård i Närke har blivit en plats där det varje år samlas tusentals människor för årets stora begivenhet – Segersjödagarna i fälttävlan. I år får man dock genomföra tävlingarna utan publik, så det blir endast tävlingar och mycket av hela arrangemanget runt omkring får vänta till kommande år.

Ann och Robert Montgomery-Cederhielm är nionde generationen på Segersjö och driver här en mängd olika verksamheter. Den mest uppmärksammade är Segersjödagarna i augusti, när eliten av fälttävlan möts här för stora tävlingar. Ett projekt som drivs med stor passion och smittande entusiasm. Badminton är förebilden och Ann har också varit där och arbetat i deras organisation för att lära och ta med sig erfarenheter hem.
Segersjödagarna brukar vara en internationell tillställning, med funktionärer från hela världen. Man har också ett kontrakt med den internationellt kände banbyggaren och bandesignerna Eric Winter från Badminton som lägger banan under fyra år, så även när EM arrangeras här 2021.

Robert och Ann Montgomery-Cederhielm på trappan till huvudbyggnaden tillsammans med hunden Signe.

Segersjödagarna är i vanliga fall mer än bara hästtävlingar. Dessa dagar har man också en matmässa, hundtävlingar, ponnyridning och mycket mer. Det brukar vara ett enormt projekt med 270 frivilliga funktionärer inblandade och det kallas inte för inte för Närkes största event.
– Det blir lite kreativt kaos när alla kommer hit, berättar Ann och Robert. Många bor här i vårt hus och även hitresta internationella funktionärer tar gärna med en luftmadrass och klämmer in sig här istället för att bo på något trevligt hotell i närheten.
Det som får allt att fungera är humor, menar värdparet.
– Vi skrattar så mycket, säger Ann. Vi har så mycket upptåg och galenskaper. En av dagarna brukar det vara en tokig hattparad med alla funktionärerna.

Ann är sponsoransvarig för tävlingarna och arbetar intensivt under hela året för att få alla samarbeten på plats. Så snart årets tävlingar är över är det bara att ta ett djupt andetag och köra igång med nästa år.
Dottern Madeleine studerar marknadsföring i Lund, men är också den som håller i den stora matmässan som arrangeras under Segersjödagarna. Hon har sina två hopphästar på gården och rider snart hon är hemma. Ann, som själv är gammal ryttare, rider bara sporadiskt på dotterns hästar, som står inkvarterade intill herrgården i en vacker flygelbyggnad där stallet är inrett.
– De är båda efter Cortez, berättar Ann, som har särskilt varma känslor för just holsteiner.
I yngre år var hon i Holstein i Tyskland och jobbade med hästar. Hon tränade där för dressyrnestorn Herbert Rehbein och OS-medaljören i hoppning Karsten Huck.

Minnen från tidigare Segersjödagar.

Gården växer ständigt. Idag ingår ett tjugotal byggnader i verksamheten med uthyrning av fastigheter och det drivs jordbruk på merparten av de 1600 hektaren. Robert Montgomery-Cederhielm ser dock att man måste upp i stora volymer för att jordbruket ska bli lönsamt, så han köper när möjlighet ges upp mark runt om egendomen.
– Jag skulle också vilja se mycket mer samarbete bönder emellan. Varför delar man inte mer på maskiner och verktyg?
När den mycket jordbruksintresserade sonen William, som nu studerar på Alnarp, var backpacker i Australien, stannade han efter att kompisarna rest hem till Sverige kvar och arbetade på en gård där. Erfarenheter därifrån har kunnat omsättas på gården här hemma.
– De plöjer inte jorden, istället djupluckras den och man får inte den hårda platta som vi får här, utan rötterna kan tränga djupare ner. De arbetar också mer ekologiskt och utan konstgödning.
Gården i Australien drabbades dock av ett stort bakslag när marken man arrenderade skulle säljas. Då gick Robert in och köpte alltihop, så att de kunde fortsätta att driva sin verksamhet som vanligt. Men han ser det också som en investering och en smart riskspridning.
– I år när skördarna misslyckades här, var det bra skördar på vår gård i Australien.

Ett magnifikt konstverk flankerar ett av hindren på Segersjös bana.

Släkten Montgomery kom till Sverige från Skottland, men dessförrinnan hade man varit i både Frankrike och England. Historien berättar att anfadern Gomer var en viking som kom till Normandie och där gav namn till berget Mount Gomer, som sedan blev Montgomery. När William Erövraren intog England 1066-1075 var en Montgomery med och som tack fick han stora landområden i England och Wales. En gren av släkten flyttade senare till Skottland och därifrån i ytterligare en gren vidare till Sverige.

På Segersjös mark har det legat en gård sedan 1100-talet, men det var 1768 som friherre Josias Carl Cederhielm köpte den. Han gjorde den till fideikommiss och överlät den till sin dotterson Josias Montgomery med kravet att han skulle lägga Cederhielm till sitt namn.
Gården ligger mycket naturskönt där Kvismare kanal mynnar ut i Hjälmaren. I den 1200 kvadratmeter stora byggnaden finns en stor porträttsamling med olika familjemedlemmar som levt här under 250 år. Det finns också ett bibliotek med 12.000 böcker och en mängd spännande detaljer ur släktens historia. Här ryms också Roberts samlingar av snusdosor och porslin.

Dottern Madeleine har sina två hopphästar på gården.Här hästen Amazing Grace (18-årigt sto, e. Cortez, u. Mayflower, e. Labrador, uppfödare Mossbråsa stuteri).

Robert Montgomery-Cederhielm har många projekt och ett av dem var att bygga en egen kyrka, utanför den svenska kyrkan. Där låter han hemlösa och andra utsatta predika och där ordnas konserter. Kyrkan står helt fri från Svenska kyrkan och sågs först med oblida ögon från det hållet. Men idag har man ett gott samarbete och kyrkan har till och med gått in och sponsrat Segersjödagarna med ett eget hinder. Robert har tillgång till en pensionerad präst som kan både viga och döpa i kyrkan. Kyrkan är byggd med många gamla delar, bland annat fönster från Carlsbergs bryggeri i Köpenhamn och bänkar och konst från kyrkor som rivits. Här finns två Madonnafigurer från 1400-talet och ett altare från 1700-talet. Bänkarna kommer från Öja kyrka.
Robert har också byggt ett stilfullt poolhus nära huvudbyggnaden och härnäst väntar stor renovering av fönster och fasad på den imponerande huvudbyggnaden.
– Man måste lämna över i gott skick till kommande generationer, säger Robert. • • •

Texten är tidigare publicerad i tidskriften Kentaur nummer 1-2019 och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Här kan du följa startlistor och resultat från helgens tävlingar på Segersjö > > >

Tävlingarna sänds av Equisport.

Se vår härliga bildsvit från vackra Segersjö:

Anns kontor är ett Mekka för alla som gillar hästinspirerad inredning. Här myllrar av härliga, hästiga detaljer och vacker konst med hästmotiv,

”Allén”mot upploppet har hämtat inspiration från Badminton.
Fälttävlanshindren ligger spridda som vackra smycken i den ståtliga parken och i omgivningarna. Varje år brukar något nytt, spännande hinder tillkomma.

Trots att svenska kyrkan först inte var så glada över Roberts tilltag att bygga en egen kyrka har de nu blivit rena hejarklacken och till och med sponsrat med ett hinder.
Anmodern Mathilda d’Orozco kom från Italien och var sångerska och tonsättare. Hon kallades näktergalen från Arnos dal och gjorde succé i de svenska salongerna.
– Hon hade två friare; Josias Montgomery-Cederhielm och Fredrik Ridderstolpe. Båda uppvaktade flitigt per brev. Mathilda sade ja till Josias. När hon anlände till Segersjö såg hon dock inte särskilt nöjd ut. Josias undrade om huset inte var tillräckligt storslaget för henne. Då svarade hon: Jag trodde att jag sagt ja till den andre…, berättar Ann.
– Men hon blev kvar här fram till hans död. Då gifte hon om sig och hamnade på Ekeby i Strömsholm, där Marianne Essén (dressyrlärare på Strömsholm) för övrigt bor i dag. Men hon begravdes senare här hos oss.
Här en byst av Niclas Byström, föreställande Mathilda d’Orozco.
Anmodern Mathilda d’Orozcos harpa pryder en av salongerna.
Skådepenningar från forna tiders uppfödningar på gården.

   I salongen ovan, en tapet målad vid tiden när huset byggdes. De många vackra rummen i det 1200 kvadratmeter stora huset myllrar av konst, antikviteter och spännande och kuriösa detaljer. Själva bor familjen i en del som är cirka 150 kvadratmeter, det räcker, tycker de. Men under Segersjödagarna invaderas huset av tillresande funktionärer som helst sover över här hos familjen.   

Segersjö gård

Här bor: Ann och Robert Montgomery-Cederhielm. Familjen består också av sex barn – yngsta dottern Madeleine som har sina två hästar på gården, William, Louise, Carl, Christopher, Fredrik.
Byggår: Här har funnits gård sedan 1100-talet. Nuvarande huvudbyggnad restes 1766, då ett envåningshus. Nuvarande utseende har den haft sedan 1876. Totalt finns cirka tjugo byggnader på gården.
Historia: Från början en kungsgård, som 1278 skänktes till biskopen i Strängnäs. Drogs sedan tillbaka till kronan och gick fram och tillbaka mellan kronan och privata ägare flera gånger. Ägs sedan 1768 av släkten Montgomery-Cederhielm.
Mark: 2200 hektar fördelat på hälften skog, hälften beten/åkermark. Man äger också 11 000 hektar åkermark med spannmålsodling i Australien.

Fideikommiss
Syftet med fideikommiss var att säkerställa att egendomen övergick till nästa generation utan att delas upp, genom att en ensam arvinge, vanligen äldsta sonen, ärvde allt. Sedan 1964 är fideikommiss avskaffat och endast ett tjugotal återstår i Sverige och kvarstår med särskild dispens.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.