Mark Todd vid OS 2012. Foto FEI

Fälttävlanslegendaren ber om ursäkt – slog häst med gren i klipp

Mark Todd, 66 år, dubbel OS-guldmedaljör i fälttävlan och en verklig ikon inom sporten, har i veckan kunnat ses i ett klipp i sociala medier där han slår en häst med en gren när den inte vill går ner i ett vattenhinder. Nu ber han offentligt om ursäkt.

 

Klippet där Mark Todd slår en häst med en gren visades från början på TikTok av profilen chloet.eventing. Senare har samma person postat en längre version på Instagram (se nedan).
Filmen ska ha spelats in under en clinic 2020. När hästen vägrar att gå ner i ett vattenhinder slår Todd hästen med en gren samtidigt som han ropar till hästen och instruerar ryttaren. Till slut går hästen, som tillhör personen bakom kontot, ner i vattnet.

I ett offentligt uttalande säger nu Mark Todd:
Jag ber av hela mitt hjärta om ursäkt till hästen och alla inblandade för mina handlingar i det här videoklippet. En av de saker jag predikar är att etablera en ömsesidig respekt mellan häst och ryttare och att tålamod och vänlighet är det bästa sättet att få resultat.
Jag tror att det är detta tillsammans med en stor empati för djur som har gjort att jag haft en lång och framgångsrik karriär inom fälttävlan.
Jag är mycket besviken på mig själv för att jag inte höll fast vid detta i det här fallet.

Personen bakom kontot chloet.eventing säger:
– Personligen är jag inte väl till mods med hur min häst behandlades och vid tillfället var jag en 21-årig tjej som inte var modig nog att säga ifrån.

Här kan man se klippet:

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av 👿 (@chloet.eventing)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.