Thomas Carlile och Upsilon på EM i Strzegom 2017. Foto: Kim C Lundin

Fälttävlansstjärna drabbad av herpesvirus i neurologisk form

En fransk fälttävlansstjärna av stora mått har drabbats av en svår variant av eqvint herpesvirus. Hans ryttare beskriver sin förtvivlan i sociala medier över hingstens tillstånd.

Fälttävlansstjärna och avelshingst drabbad

Det är den franska ryttaren Thomas Carlile som beskriver de senaste tio dagarna som en mardröm. Anglohingsten Upsilon (SF f -08 e Canturo-Fusain du Defey x)  har en väldigt fin fälttävlanskarriär. Under 2018 tog han tre internationella segrar på fyra starter på CCI2*-nivå till CIC3*-nivå. Hingsten är godkänd för avel, har en förädlingsgrad på 57,63 procent och är med sin fina dryssyr och hoppning högintressant för fälttävlansuppfödare.

Nu har hingsten drabbats av en neurologisk form av herpesvirus sedan ett antal dagar tillbaka. Upsilon har kämpat sig igenom de värsta akuta dagarna men har kommit hem från klinik fortfarande kraftigt påverkad av sjukdomen.

I en icke-exakt översättning beskriver Thomas Carlile situationen:
”Det verkade som en ond dröm i torsdags när jag öppnade dörren till hans box för att ge honom lunch
… vi hittade PTI Upsilon i ett febrigt kritiskt tillstånd. Han fördes till Meslay-kliniken i Maine som gjorde allt för att rädda honom. I flera dagar har han slagits som ett lejon mot en oupptäckt sjukdom [ondska]. Denna sjukdom har drabbat hans neuromotoriska system hårt. Idag återvände Upsilon hem, inte utan sviter, men har övervunnit vad som verkar vara en mutant form av herpesvirus.
Hjärtat går sönder och många drömmar krossas av att se honom i ett sådant tillstånd. Det värmer ändå att ha honom hemma.
Upsilon – under en tid kommer du att kunna finna  frid på våra vackra betesmarker.
Idag drömmer jag bara om att än en gång få se dig flyga genom luften och vågar jag be för att en dag kanske jag har chansen att göra ännu ett hopp med dig.
Skulle en sådan här mardröm inte förtjäna ett mirakel till slut ?

Si toute fois ma saison a très bien démarré avec l’ensemble des chevaux se montrant bien performant pour leur rentrée à…

Gepostet von Tom Carlile am Dienstag, 19. März 2019

Thomas Carlile och Upsilon på EM i Strzegom 2017. Foto: Kim C Lundin

Upsilons tävlingskarriär

Upsilons stamtavla

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.