fälttävlan Oliver Townend Miss Clooney

Har du framtidens fälttävlansstjärna i stallet?

Nu öppnar årets ansökan till Unga fälttävlanstalanger, ett projekt för att hitta unga lovande hästar och skapa goda förutsättningar för deras utveckling.

Unga fälttävlanstalanger startade 2019 som ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och SWB. Projektet skall stimulera svenska uppfödare och hästägare att våga satsa på fälttävlan med unghäst-VM som första mål i en långsiktig satsning mot mästerskap. Sprida kunskap om vilka kvalitéer man vill se i en fälttävlanshäst och skapa kontakter med nuvarande och nya hästägare i sporten

Årets ansökan öppnar den 15 mars och är öppen fram till den 15 juni. Anmälan är kostnadsfri och inriktad på 4- och 5-åriga hästar.

Hästägaren ansöker genom att skicka in information om hästen, och videofilmer som bedöms av förbundskapten Fredrik Bergendorff och rutinerade Gunilla Fredriksson och Anne Persson.
– Vi letar efter lätta moderna hästar, med mycket god hoppförmåga. En härstamning med starka blodslinjer för hoppning och gärna med fullblodsinslag, säger Fredrik Bergendorff som följer utvecklingen av vilka hästar som passar i dagens sport på högsta nivå.

– Vi letar efter framtidens landslagshästar och projektets mål är att ha minst en häst per årgång till start i unghäst-VM som är öppet för 6- och 7-åriga hästar, säger Gunilla Fredriksson tidigare förbundskapten i fälttävlan.

Hästarna kommer in i projektet som 4- eller 5-åringar. Ägare och ryttare får tips och stöd i hur hästarna kan tränas och det är också samlingar ett par gånger per år för gemensam träning och uppföljning av hästens utbildningsstatus.
– Att utbilda en fälttävlanshäst tar tid och vi behöver fånga upp dom redan som 4-åringar för att kunna nå målet. Vi vill fungera som vägledning till ryttare och ägare för att hitta rätt i utbildningen, säger Gunilla Fredriksson.

– Tävlingsresultaten följs upp och det är unghäst-VM i Le Lion d’ Angers som är det stora målet. Där är det såklart extra roligt om det är svenskfödda hästar som kommer till start, menar Anne Persson, tidigare mångårig ledare för juniorer och unga ryttare samt välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr.
– Alla hästar är inte klara för att gå ett unghäst-VM, och även om de inte kommer dit kan man se deras potential för framtida mästerskap, säger Anne.

Lottis Levin har hand om samordning och kommunikation, och analyserar hästarnas härstamning i samband med ansökan. För att underlätta kommunikationen och ge möjligheter till erfarenhetsutbyte finns en Facebook-grupp för de som är inblandade på olika sätt.
– Där kan ryttare, hästägare och uppfödare ställa frågor och få goda råd på vägen, säger Lottis Levin, tidigare anställd på SWB och med stor kunskap om avel och härstamningar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.