fälttävlan Josefa Sommer

Laget som rider European Cup i fälttävlan

Lagkapten Jon Andersen har tagit ut sitt lag tillsammans med coachen Christoffer Forsberg och dressyrtränaren Hans Viebke.

Efter förra årets antiklimax med uppskjuten tävling pga Covid är det nu äntligen dags för European Cup i Lausanne, Schweiz,1-4 September – och det blir
Madeleine Gustafsson – Miami C
Emma Tingsby – Zinobi
Jelena Femic – Wharton Street
Daniel Petersson – Prioritaire KLT
Sarah Dyplin – Lolita Pop
Maya Andersson Gouveia – Shes My Master
Anna Fagrell – Tango
Som får representera Sverige. Härmed går truppen in i nästa fas av förberedelser, med genrep och precamp innan det bär av mot mästerskap. Lagkapten Jon Andersen har goda förhoppningar inför lag-EM, med lagplacering som mål. Det stora målet är dock pallplats nästa år då European Cup går i Sverige i vackra Segersjö.

Truppen är uttagen av lagkapten Jon Andersen tillsammans med coachen Christoffer Forsberg och dressyrnestorn Hans Viebke

”Att vi är förhållandevis tidiga med laguttagningen beror på att vi behöver tid för gemensam träning och uppladdning, främst vad gäller kadriljen, som är det moment som skiljer lag-EM från ”vanlig fälttävlan”, berättar Jon.

European Cup, som avgörs i CCI3*, är ett officiellt FEI mästerskap i fälttävlan för lag.

Sverige har varit aktiva under flera decennier och har varit framgångsrika. Under en tioårsperiod har svenskarna dock uteblivet, men nu har det alltså väckts nytt blod i denna tävlingsform vad gäller svenskt deltagande.

”Det har varit en lång väg fram till där vi är idag, men jag är både glad och stolt över det arbete som lagts ner, de personer jag lyckats knyta runt satsningen och den sponsringen vi fått som stöttar oss. Ifjol blev det något av ett antiklimax då tävlingen sköts upp ett år på grund av Covid. Men nu blir det av och det skall bli väldigt spännande och en bra förberedelse inför nästa år. 2023 får vi möjligheten att försvara de svenska färgerna på hemmaplan, på Segersjö hos familjen Montgomery, fortsätter Jon.”

Nu närmast väntar nästa gemensamma träning som blir i samband med Stora Väsbys fälttävlan 1-3 juli. Därefter blir det precamp på Segersjö sista helgen i augusti, innan avresan till Lausanne.

”Det är många delar som skall fungera vad gäller förberedelser för både själva resan, som deltagandet. Men ju mer tid vi har på oss, desto bättre blir det. Vi har en fantastisk teamkänsla och glädje i det här gänget, och alla hjälper varandra. Syftet med European Cup är att ge ryttare på nivån under landslaget mästerskapsrutin och att bygga upp laganda. Man ser på de stora nationerna som Tyskland och England, som dominerar även på European Cup. Här hittar man många ryttare som gått direkt från YR och fångas upp för att sedan få tid att mogna inför nästa steg upp i landslaget. Mina tyska och engelska kolleger pratar också mycket om vikten av själva kadriljridningen och vad den bygger upp för det enskilda dressyrresultatet längre fram. Det är ju en något annorlunda tävlingsform, men den för mycket nyttigt med sig.”

Jon har tagit ut 7 ryttare som ska representera Sverige den 1-4 september i Lausanne. 6 kommer att rida i laget och kadriljen, och en blir medföljande reserv.

Du kan följa European Cup här: Swedish European Cup Eventing Team | Facebook

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.