Frida Andersen - Box Leo, SIHS 2021. Foto Kim C Lundin

Lanserar Top 10-tävling i fälttävlan – storsatsning med världseliten på Sweden International Horse Show

Under Sweden International Horse Show 2022 lanseras Agria Top 10 Indoor Eventing, en helt ny internationell topptävling för världens bästa fälttävlansryttare. Totala prispengar blir  700.000 kronor och ryttarna har alla kostnader betalade av organisationen.

Top 10 är sedan länge ett etablerat koncept inom hoppning och 2017 lanserade Sweden International Horse Show den prestigefyllda tävlingen Saab Top 10 Dressage, som blivit en stor succé bland både ryttare och publik. Nu är det hög tid för fälttävlan att få sin egen Top 10-tävling.

SIHS har arrangerat inomhusfälttävlan i Friends Arena sedan 2014. En actionfylld tävling som varit mycket uppskattad av såväl publik som ryttare. Nu tar arrangören, i samarbete med Agria Djurförsäkring, tävlingen vidare.

Agria Top 10 Indoor Eventing genomförs i två tävlingsklasser – en warm-up på torsdagen den 24 november och en final på söndagen den 27 november. Till tävlingen bjuds de tio bästa fälttävlansryttarna i världen in och startfältet kompletteras med två wild cards.

Totalt handlar det om 700.000 kronor i prispengar ryttarna kommer att ha alla kostnader betalade av organisationen. Det är en rekordstor summa inom fälttävlanssporten – åtminstone ett svenskt rekord.

– Att vi får en sådan här världstävling inom fälttävlan till Sverige är fantastiskt spännande. Den svenska publiken får möjlighet att se de allra bästa fälttävlansryttarna i världen på hemmaplan. Formatet med Indoor Eventing ger publiken en unik möjlighet att följa dessa ekipage runt en hel bana och se hur de tar sig an de olika utmaningarna. Den här tävlingen kommer att ge både sporten och våra svenska ekipage ett lyft, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan.

– En internationell Top 10-tävling i inomhusfälttävlan är en mycket spännande satsning. Det innebär att vi kan förlänga vår säsong och med inomhusformatet får vi möjlighet att visa upp sporten för en större publik. Jag hoppas att jag får en inbjudan för jag vill verkligen komma till Friends Arena och denna topptävling, säger Boyd Martin, internationell fälttävlansryttare från USA.

Förutom tävlingsmomentet bjuds publiken in till clinics med fokus på fälttävlan i Mässarenan på SIHS. Under söndagen schemaläggs ett block med fokus på fälttävlan där flera väletablerade ryttare och profiler inom fälttävlan delar med sig av kunskap och inspiration.
– Vi på Agria är väldigt glada för att vi får vara med och lansera denna världstävling inom fälttävlan. Det kommer att innebära ett lyft för sporten både i Sverige och internationellt och ge den fälttävlansintresserade publiken möjlighet att se fälttävlan i absoluta världsklass. Vi kommer att, tillsammans med SIHS, sätta stort fokus på säkerhet för både häst och ryttare, säger Mikael Theorén på Agria Djurförsäkring.

– Vi ser oerhört mycket fram emot att lansera Agria Top 10 Indoor Eventing. När vi tar det steget blir vårt tävlingsprogram ännu mer komplett i och med att vi nu har internationella tävlingar på toppnivå inom hela fem grenar, säger Christin Ericsson, Event Director SIHS.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.