Louise Svensson Jähde med Waikiki under inomhus-fälttävlan i Friends i november 2017. Foto: Kim C Lundin

Louise Romeike – bästa svensk i VM, nu Badmintondebutant

Louise Romeike, fortfarande mer känd som Svensson Jähde, var bästa svensk i VM i Tryon med Waikiki och med sin Badmintonhäst Weiloch’s Utah Sun tog hon EM-silver i lag.

Louise Romeike, 28, gifte sig i slutet av förra året och är fortfarande mer känd för de flesta som Louise Svensson Jähde. Det är hennes första Badminton, men hon har en hel del erfarenhet av stora internationella tävlingar. Hon var med i det svenska silverlaget i EM i Strzegom 2017 med Weiloch’s Utah Sun och i VM i Tryon 2018 var hon med Waikiki bäst placerad av de svenska ryttarna.

Louise är född och uppvuxen i Kävlingen utanför Lund. Hennes mamma Ann-Louise Svensson har varit med i det svenska fälttävlanslandslaget, så Louise följde i hennes fotspår, trots att hon från början ville rida galoppörer. När hon var 20 år gammal flyttade hon till tyska landslagsryttaren Peter Thomsen för att träna och tävla. 2016 råkade hon ut för en ridolycka och tvingades till lång rehabilitering, men var tillbaka i sadeln följande vår och i september 2017 kunde hon alltså ställa upp i det svenska laget som vann EM-silver i Strzegom. Senare samma år vann hon en traktor genom segern i inomhusfälttävlan Sweden International Horse show på Friends i Stockholm.

I slutet av 2017, efter sex år hos Peter Thomsen, flyttade hon till en egen gård i Rendsberg, Tyskland, med sin fästman, den tyska fälttävlansryttaren Claas Hermann Romeike. Paret gifte sig i november 2018. Louise siktar nu på Tokyo 2020.

Louises man Claas startade i Badminton 2017 och hennes svärfar Hinrich vann guld i lag och individuellt i OS 2008 och var sexa i Badminton 2007.

Louise tränar med Peter Thomsen, Elisabet Lundholm och Detlef Peper.

Weilochs Utah Sun (kallad Urmel) är ett 15-årigt tyskfött holsteinersto, e Limbus ee Imperial I. Louises andra häst Waikiki e Quinar är u Sila som också är e Imperial I.

Urmel beskrivs av Louise som ”en riktigt grym bockare. Till och med vid 15 års ålder och efter nio år tillsammans så får jag se upp och hålla i mig ordentligt ibland”.

Wieloch’s Utah Sun
Född i Tyskland 2004
173 cm, fux, sto
e Limbus
Uppfödare Hans Thomsen
Ägare Stefan Wieloch med familj, Hans Thomsen.

Plats på världsrankingen, maj 2019: 114

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.