Therese Viklund - Viscera, Louise Romeike - Cato

[OS i Tokyo] Inga svenskar igenom terrängen – fälttävlanslaget borta

Inga av de svenska fälttävlanryttarna är kvar i tävlingen i OS i Tokyo. Sara Algotsson Ostholt kom aldrig till start, Therese Viklund och Louise Romeike blev båda uteslutna.
Storbritannien håller ledningen men Tyskland stod för ett stort favoritfall.

Hela det svenska fälttävlanslaget rök när terrängen reds på ön Sea Forest utanför Tokyo, en grönskande oas som är skapad av sopor. Banan innehöll tekniska utmaningar och en stigning, men hindren i sig var inte så massiva som vid tidigare mästerskap och med högre säkerhet i form av utlösningsmekanismer.

Therese Viklund och Viscera började bra och låg bra till i tid, men på hinder nummer 18 i den sista delen av banan, en trixig kombination, kom de för nära ett hinder och Viscera slog i. Therese tappade balansen och föll av.

– Jag trodde vi skulle räcka fram på fyra galoppsprång, men fick in ett till och kom för nära. Då hann hon inte riktigt upp med ena frambenet och krokade i lite, jag hade för mycket vikt framåt och damp i gräset, förklarar Therese Viklund.

– Jag skulle ha hållt ut lite mer och tagit ett galoppsprång till och inte hoppat hindret fullt så snett, analyserar hon.

Therese Viklund - Viscera
Therese Viklund – Viscera. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Det är en arg och besviken ryttare som möter media efter ritten.
– Det var inte roligt, men jag har inte slagit mig. Men det är så klart tufft när man kommit så långt. Och när hon har gått så fantastiskt bra hela vägen, säger Therese Viklund, och sammanfattar:

– Jag känner mig ledsen och frustrerad, arg och besviken. Man åker ju inte till Tokyo för att ramla av.

Efter att Therese Viklund fallit av beslöts att Sara Algotsson Ostholt inte skulle starta. Lagets chanser på en bra placering var redan borta, och som ersättare för Ludwig Svennerstål kunde Sara inte räkna sitt resultat individuellt.

Louise Romeike - Cato
Louise Romeike – Cato. Foto: KimC.nu by Ateni AB

När Louise Romeike och Cato gick ut i terrängen var det därför för att satsa på en bra individuell placering.
– Vi hade pratat om innan att jag skulle försöka vara snabb, och det försökte jag också, men det var svårt idag. Det blev lite för snabbt, säger Louise som fick 11 straff för en rivning på hinder 14 och 20 straff för en utbrytning på just hinder 18, som dessutom skulle komma att ställa till det ännu mer för svenskarna.

– Det är klart att man är besviken. Jag hade hoppats på att ha en bra runda idag. Nu blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Ibland får man ta en chans om man vill försöka vara bäst. Det gjorde jag idag och det gick inte riktigt vägen, säger Louise, och konstaterar:
– Det är en hård sport. Man får lära av sina misstag och komma tillbaka igen.

Louise Romeike - Cato
Louise Romeike – Cato. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Någon timme efter ritten kom dessutom beskedet att Louise uteslutits för att ha missat att hoppa ett hinder i terrängen.
– Istället för att hoppa C och D på hinder 18 så hoppade jag bara hinder D. Det gick så fort där, så jag tänkte inte på det direkt då, berättar Louise.

Det är en besviken ryttare som fått det tunga beskedet att det inte blir någon fortsättning på tävlingen.
– Det är sådär. Det är väldigt tråkigt. Det var inte så här man hade hoppats på att det skulle bli.

Louise Romeike - Cato
Louise Romeike – Cato. Foto: KimC.nu by Ateni AB
Louise Romeike - Cato
Louise Romeike – Cato. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Med både Therese och Louise uteslutna och Sara struken blir det ingen fortsättning för Sveriges del på OS i fälttävlan. Flera andra nationer, som Schweiz, Brasilien och Japan, har också fått uteslutna ekipage och är i praktiken borta från avgörandet.

Oliver Townend - Ballaghmor Class
Oliver Townend – Ballaghmor Class ligger kvar i ledningen individuellt och leder även med Storbritanniens lag. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Lagtävlingen toppas av Storbritannien, som hade en enastående terrängdag med alla sina ekipage felfria. Australien ligger tvåa och Frankrike trea. Toppnationen Tyskland har halkat ned till sjätte plats efter att Michael Jung rivit ett hinder och Sandra Auffarth fått en utbrytning.

Julia Krajewski - Amande de B'Neville
Julia Krajewski – Amande de B’Neville ligger tvåa individuellt efter terrängen. Hennes lag Tyskland – storfavoriterna – har dock halkat ner till sjätteplats. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.