Therese Viklund. Foto Kim C Lundin

OS-ryttarna//Therese Viklund, fälttävlan: ”Hon har något sjätte sinne”

Bara ett öga och lite tyngre än de typiska fälttävlanshästarna med mer blod. Therese Viklund, den stora överraskningen i fälttävlans OS-lag, beskriver sin häst Viscera som ”en humla med ett sjätte sinne”.

För tre år sedan opererades Therese Viklunds topphäst Viscera för uveit och har sedan dess bara ett öga. Therese trodde nog då att stoets tid i fälttävlan var över.

– Precis när vi tagit bort ögat trodde jag inte att hon skulle kunna gå fälttävlan. Jag hade ju sett att det fanns hopp- och dressyrhästar som klarade sig bra med bara ett öga, men man tänker att det blir svårt i terrängen och med smalhinder. Hur ska hon hinna med att se? Men jag märker faktiskt ingen skillnad alls! Hon har ett enormt bra självförtroende, vilket nog hjälper till.

– ”Vischy” är väldigt snabb i tanken och pigg på att leta sig mellan flaggorna. I början ville jag ta ut svängarna extra för att hon skulle hinna med att se. Men jag vet inte om hon har något sjätte sinne – hon hinner med! Jag blir lika imponerad av henne varje gång.

Vågar nu rida snabbare

13-åriga Viscera har varit hos Therese sedan hon var 6-åring, så de är ett sammansvetsat team. Vischy ägs av uppfödaren Lena Nyström på Hässleberga, där Therese tidigare hyrde in sig. Nu har Therese varit i England under ett par år.

– Tidigare har jag varit i England i kortare perioder, men nu har jag flyttat dit på heltid. Vi har lagt en långsiktig plan och gått igenom vad som kan förbättras. Jag har haft stor hjälp av Fredrik (Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan och även han bosatt i England) och Yogi (Göran ”Yogi” Breisner, i 17 år förbundskapten för brittiska fälttävlanslaget, nu rådgivare och mentor för de svenska förbundskaptenerna).

– Vi trodde inte att Vischy var så snabb, men nu har det visat sig att hon är det. Hon har alltid varit jämn, men vi har fått tidsfel i terrängen. Hon är väldigt lydig och jag har tagit tillbaka henne långt innan vad jag har behövt. Men nu vågar jag galoppera in i komplexen och lita på att jag kan ta tillbaka henne. Nu vågar jag utmana mer.

Therese Viklund - Viscera
Therese Viklund – Viscera. Foto Lena Nyström

Som en humla

Coronapausen har också gjort att Therese fick tillgång till en ny dressyrtränare.
– Tack vare pandemin fick jag en ny tränare, brittiska landslagsryttaren Gareth Hughes, som gjort att jag har fått ner lite straff där.

Therese är inte orolig inför den långa resan till Tokyo och värmen, som oroar många idrottare inför OS.
– Jag är inte så orolig för resan. Vischy är extremt cool och jag ser fram emot att det ska vara varmt! Vi har börjat värmeträna och ha täcke på.
Men hon är inte den här lätta, fullblodstypiga fälttävlanshästen, hur klarar hon värmen tror du?
– Det är klart att Vischy inte har så mycket blod, men hon är som en humla, det går ändå. Det är klart att andra, som Luddes (Ludwig Svennerståls Balham Mist) har det lättare, men de har ju kortat ner terrängen på grund av värmen.

Söker fler topphästar

Till skillnad från de andra svenska landslagsryttarna har Therese bara en häst på högre nivå.

– Är det någon som har en fyrstjärnig häst över så kan man gärna höra av sig! Jag har haft lite otur med hästar som fallit ifrån på vägen upp, även om det kommer jättefina unghästar underifrån.
– Nu har jag en systerdotter till Vischy, Vesicula, som är efter Totilas. Hon är otroligt spännande som fälttävlanshäst. Hon vann Kungakannan och har haft föl, men nu åkte hon med mig till England förra vintern och jag hoppas på Unghäst-VM.

Therese har nog inte riktigt hunnit smälta OS-uttagningen.

– Det känns overkligt. Man har alltid haft en dröm om att ta sig till ett OS. Jag hade inte tänkt för några sedan att Vischy kunde vara en OS-häst, men hon har verkligen utvecklats mer än vad jag och hennes uppfödare kunnat drömma om.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.