Ros Canter på Allstar B vann guld både individuellt och i lag vid Ryttar-VM i Tryon 2018 och var efter detta också etta på FEI:s världsranking för fälttävlan. Foto FEI/Christophe Taniere

Ros Canter etta på fälttävlans världsranking – bästa svensk på plats 53

Dubbla världsmästaren från VM i Tryon, Ros Canter, är nu etta på fälttävlans världsranking. Bästa svensk på listan är Ludwig Svennerstål på 53:e plats.

Ros Canter intar för första gången förstaplatsen på fälttävlans världsranking. Dubbla världsmästaren från VM i Tryon förra året ersätter landsmannen Oliver Townend som nu flyttat ner till tredjeplatsen. På andra plats finner vi nyazeeländaren Tim Price. Den brittiska dominansen är annars stor, med fem britter på topp sex: Piggy French på fjärde, Tom McEwen på femte och Gemma Tattersall på sjätte.

– Det är väldigt spännande för mig, det är inte många som kan säga att de har varit världsetta, säger Ros Canter i pressmeddelandet från FEI.
– Jag trodde aldrig att det skulle hända, huvudsakligen eftersom jag inte har haft en rad av hästar på toppnivå. Men vi har blivit bättre och gått från ganska medelmåttiga resultat till att vara väldigt konkurrenskraftiga på senare år.
Ros väntar sitt första barn i juli i år och kommer inte att tävla i EM i Luhmülen i Tyskland i sommar, men siktar på OS i Tokyo 2020, där hon hoppas vara en stark kandidat.

Svenskarna på världsrankingens topp 500 är som följer:
53 Ludwig Svennerstål
63 Sara Algotsson Ostholt
69 Malin Josefsson
99 Anna Freskgård
114 Louise Romeike (fd Svensson Jähde)
116 Malin Petersen
117 Anna Nilsson
188 Terese Viklund
196 Johan Lundin
197 Sofia Sjöborg
299 Hanna Berg
322 Niklas Lindbäck
339 Vendela Eriksdotter Rubin
396 Katrin Norling
402 Sofia Andersson
458 Ebba Adnervik
477 Linda Algotsson
495 Sandra Gustafsson
497 Henrik Adnervik

Fakta om Ros Canter (källa: FEI):
Ros Canter har ägnat sig åt ridsport sedan barndomen, och ridit med sina föräldrar och sina två systrar på familjens gård i Hallington, England, där hon nu är baserad.

Silver Curtis var Ros första häst och nyckeln till hennes tidiga framgångar, och den som förde in henne på fälttävlan och gjorde att hon listades för brittiska juniorlandslaget. Hon representerade Storbritannien i akademiska ryttar-VM i Algiers, Algeriet 2008 och vann silvermedalj.

Hon tävlade i VM i Le Lion d’Angers i Frankrike 2011, där hon tog silver individuellt. 2017 var hon bästa brittiska ryttare i Badminton Horse Trials. Efter en fantastisk säsong 2018 utsågs hon till årets ryttare vid Horse & Hound Magazine Awards.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.