fälttävlan

Så ska man hitta framtidens fälttävlansstjärnor

De fem först placerade i Breeders Trophy finns alla med i talangsatsningen som snart går in på sitt fjärde år. Två sexåringar i projektet har också nått målet att åka till Unghäst-VM.

Unga fälttävlanstalanger startade 2019 och är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och SWB. Projektet skall stimulera svenska uppfödare och hästägare att våga satsa på fälttävlan med mästerskap som långsiktigt mål.
– Intresset för satsningen ökar hela tiden och i år var det 55 som skickade in ansökan, berättar Gunilla Fredriksson som är ansvarig för satsningen hos Svenska Ridsportförbundet, tillsammans med Lottis Levin från SWB som samordnar aktiviteter och kommunikation.

Vid finalerna i Breeders Trophy som avgjordes i samband med SM på Gärds nyligen är de fem första i resultatlistan alla med i satsningen.
– Väldigt roligt att se så bra resultat av satsningen och hur hästarna matchas, säger Gunilla Fredriksson.

Två sexåringar till Unghäst-VM

Två sexåringar som är eller har varit med i projektet har också nått målet med att komma till Unghäst-VM. I år åker Sandra Gustafsson med Casimoro och förra året deltog Flanders med Aria Ramkali. När hästarna är 7 år gamla lämnar de projektet väl förberedda för större uppgifter inom fälttävlan.

Ansökan sker genom att hästägaren skickar in videofilmer som bedöms av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner tidigare mångårig förbundskapten för det engelska fälttävlanslandslaget och Anne Persson, tidigare mångårig ledare för juniorer och unga ryttare samt välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr.

Vill förmedla kontakter

Hästarna kommer in i projektet som 4- eller 5-åringar. Ägare och ryttare får tips och stöd i hur hästarna kan tränas och det är också samlingar ett par gånger per år för gemensam träning och avstämning. Vid träningar anlitas emellanåt olika tränare, till exempel har Ann-Catrin ”Ankan” Carlsson och Svante Johansson varit mycket uppskattade.
– De har gett oss värdefulla synpunkter som ägare och ryttare kan ta med sig i den fortsatta träningen hemma, säger Gunilla Fredriksson.

Projektet vill hitta rätt hästar för fälttävlan och även kunna förmedla kontakter mellan uppfödare och ägare till ryttare.
– Vi kan också tipsa om tränare och var det finns terrängbanor för träning, säger Gunilla Fredriksson.

Utbildning som tar tid

Att utbilda en fälttävlanshäst tar tid men samtidigt är det en allsidig utbildning som egentligen alla hästar mår bra av.
– Vi vill fungera som vägledning till ryttare och ägare för att hitta rätt i utvecklingen och hjälpa till med exempelvis vilka krav man kan ställa på hästen i olika steg men kanske också när man ska backa av och låta hästen ta det lugnt någon period, säger Gunilla Fredriksson.

Målen är högt uppsatta och det sker en kontinuerlig selektering men det händer också att lovande hästar plockas in när det finns plats.
– Det hinner hända mycket med unghästar och det kan vara stor skillnad ett halvt eller ett år senare än när vi sett den första gången, säger Gunilla Fredriksson

Nästa ansökan till Unga fälttävlanstalanger öppnar i början av 2022 > > >

Läs mer på SvRF:s hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.