Katrin Norling - Fernando-Ukato

SM i fälttävlan: Katrin, Alice och Wynja i ledningen efter dressyren

Nu är SM i fälttävlan igång på Segersjö och efter fredagens dressyr leder Katrin Norling seniorernas SM, Alice Andersen leder i Young Riderklassen och Wynja Eriksdotter Rubin leder i juniorernas SM.

Katrin Norling med Fernando-Ukato tog ledningen i seniorernas SM i fälttävlan efter fredagens inledande dressyr och ligger på 26.7 straff inför banhoppningen. Närmast efter finns Anna Nilsson med Candy Girl på 29.0 och strax bakom Jonna Britse med Quattrino på 29.2.

Startfältet för Young Rider-SM består av medaljörerna från förra året. Där leder nu Alice Andersen och Lavendel med 34.0 straff efter dressyren. Hårfint efter ligger Saga Suovanen med Nueller Aldrie på 34.7 och trea är Amanda Sternberg med El Samuel på 46.1.

I juniorernas SM leder Wynja Eriksdotter Rubin med Hakunamatata 9 på 27.3 straff före Amanda Andersson med Jersey på 29.1 och på tredje plats Tuva Rosencrantz med Cassens Coco Valentina 31.1

Totalt har helgen närmare 90 starter i två klasser.

Flera namnkunniga ryttare finns på startlinjen, som Niklas Lindbäck, Anna Freskgård, Christoffer Forsberg, Johan Lundin och Jonna Britse, Anna Nilsson och Katrin Norling som nu tagit täten i SM.

Det var inte många som trodde att det skulle vara möjligt att genomföra mästerskapstävlingar på Segersjö herrgård i år med tanke på coronapandemin.

– Det var verkligen osäkert in i det sista, men nu är vi bara så glada för att Segersjödagarna blir av även om det blir väldigt annorlunda i år, säger arrangör Ann Montgomery-Cederhielm.

Restriktionerna, som alla idrottsevenemang omgärdas av, innebär att varken publik eller utställare tillåts i samband med tävlingarna. Även ryttarna omfattas och kommer bland annat att få lämna hälsointyg för att få vara med och tävla.

Tävlingen omfattar två internationella klasser, där SM ingår som en ”klass i klassen”. Seniorer och young rider (upp till 21 år) rider om SM-medaljer i den trestjärniga klassen och juniorerna (upp till 18 år) rider den tvåstjärniga klassen. Båda klasserna är öppna för ryttare som inte deltar i SM.

Det är Eric Winter, Storbritannien, som designat terrängbanan. Det kommer han att göra även nästa år, när Segersjö arrangerar EM i fälttävlan för juniorer och young rider.

Preliminärt tidsprogram

Fredag 28 augusti
14.00 CIC2* Dressyr del 1
16.30 CIC3* Dressyr del 2

Lördag 29 augusti
08.00 CIC2* och CIC3* Dressyr del 2 på två banor
14.00 CIC2* Banhoppning, därefter CIC3* Banhoppning

Söndag 30 augusti
ca 09.00 CIC2* Terräng, därefter CIC3* Terräng

Arrangörens hemsida: http://segersjo.com/segersjodagarna
Start- och resultatlistor: https://online.equipe.com/sv/competitions/37965
Equisport.tv sänder live: https://www.equisport.tv/sv/events/segersjo-falttavlan-2020-203
SM-regler: https://www.ridsport.se/tavling/ReglerochTR/SM-regler/

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.