Sara Algotsson Ostholt, Louise Romeike. (Arkivbilder) Foto: Fredrik Jonsving, www.eventingphoto.com

Svenska fälttävlansstjärnorna övertygar

Förra helgen gav Louise Romeike sköna styrkebesked med flera av sina hästar i Luhmühlen – denna helg gjorde hon det igen vid trestjärniga klassen i Münster. Även Sara Algotsson Ostholt gjorde en fin insats.

Mästerskapsmedaljörerna Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt har också radat upp fina placeringar med kommande stjärnor den senaste tiden och i lördagens korta trestjärniga klass i Münster var det dags igen; Louise slutade trea på Commando 3 (äg: Hinrich Romeike) och Sara sexa på Dynamite Jack (äg: Frank Ostholt och Elke Vietor).

– Fantastiskt kul. Det kändes väldigt säkert och enkelt, han gjorde en jättebra tävling, säger Louise Romeike.

– Det kändes väldigt bra, han är en rolig häst att jobba med och han har utvecklats mycket. Terrängen idag var superfin, säger Sara Algotsson Ostholt.

Fortsätter det så här så kan det gå fort tills att han är uppe på mästerskapsnivå.

Lördagen i Münster var ett led i att etablera framtidsstjärnorna i trestjärnig klass för att sedan, om de rätta kvittona fortsätter att komma, debutera fyrstjärnigt till hösten.

– Jag tror väldigt mycket på honom, men han måste ändå få sin tid på varje nivå och framför allt lite mer erfarenhet i terrängen även om jag inte tror att de tekniska delarna inte skulle vara något problem redan nu, säger Sara om Dynamite Jack.

– Fortsätter det så här så kan det gå fort tills att han är uppe på mästerskapsnivå men vi tror väldigt mycket på att låta det ta tid så att det känns enkelt innan man går upp en nivå, säger Louise om Commando 3.

Jag tror på att utmana sig lite, komma ur sin bekvämlighetszon och svara på lite andra frågor i terrängen än de man ställs inför på tävlingar där man är ofta.

Även för de tilltänkta VM-hästarna finns en väl genomtänkt plan med sikte på VM i september, som rids på klassisk fälttävlansmark i Pratoni del Vivaro ovanför Rom.

Louise Romeike tar närmast Waikiki till lång fyrstjärnig klass i Sopot medan Sara Algotsson Ostholt tar med Chicuelo till just Pratoni för att rida Nations Cup.

– Det är så klart intressant just med tanke på VM. Jag har inte varit i Pratoni sedan 2004 och jag tror på att utmana sig lite, komma ur sin bekvämlighetszon och svara på lite andra frågor i terrängen än de man ställs inför på tävlingar där man är ofta. Jag tror helt enkelt att erfarenhetskontot växer lite mer, säger Sara Algotsson Ostholt.

Sara Algotsson Ostholt och Louise Romeike vann lag-silver tillsammans vid EM i Strzegom 2017 . Louise vann också lagbrons på EM i Lumühlen 2019 och Sara vann silvermedaljen på OS i London. Båda ingick också i det svenska laget vid OS i Tokyo.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.