fälttävlan

Sverige åtta efter dressyren i Nations Cup

Sverige i ledning inför sista omgången – på åttonde plats efter dressyren.

På torsdagen red lagryttarna dressyr vid Nations Cup i fälttävlan, i holländska Boekelo. Bäst av de svenska ryttarna gick det för unga Lina Forsberg som ligger elva individuellt.

22-åriga Lina ForsbergKaizen fick 70,63 procent i dressyren och har således 29,4 straff. Christoffer ForsbergCon Classic ligger på tjugonde plats med 32,4 straff och Sandra GustafssonKoordinat har 37,8 straff och ligger på plats 30.

Laget ligger på åttonde plats efter dressyren med 99,6 straff. Storbritannien leder på 81,10 straff före USA som har 83,5.

Under fredagen är det dressyr för de individuella ryttarna, där ingen svensk startar.

Målet är att säkra totalsegern

Tolv nationer finns representerade varav nio har lag; Sverige, Tyskland, Italien, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och USA.

– För laget är målet att få poäng så vi säkrar totalsegern sedan har ryttarna lite olika saker att jobba på för framtiden, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff, som menar att den här tävlingen är viktig inför ryttarnas satsningar inför nästa år.

Lina Forsberg har gjort fina resultat i Storbritannien med Kaizen.
– Lina har ju minst rutin så att vara med och rida en sådan här tävling är otroligt värdefullt, säger Fredrik.
Lina har ridit EM som junior och young rider och med Kaizen bland annat startat fyrstjärnig fälttävlan i brittiska Burnham Market.

Lovande ryttare och hästar

Sandra Gustafsson har också ridit mästerskap som junior och young rider och med Koordinat har hon startat flera tre- och fyrstjärniga tävlingar.
– Sandras Koordinat har gjort bra resultat tidigare i år men jag har inte varit på plats så det ska bli kul att se den här, säger Fredrik.

Christoffer Forsberg (nej, han och Lina är inte släkt) ingick i bronslaget vid EM i Avenches nyligen, med Hippo’s Sapporo. Med lovande åttaåringen Con Classic har han ridit flera trestjärniga och ett par fyrstjärniga tävlingar under 2020 och i år.
– Den har gjort bra resultat tidigare i Nations Cup men är ju fortfarande ung, säger Fredrik.

Niklas ställde in

Niklas Lindbäck valde i sista stund att ställa in resan till Boekelo. Niklas gjorde en satsning mot Tokyo men var inte med i OS-laget och efter det har Focus Filiocus haft en lugn sommar. Under hösten har han satts igång men Niklas tycker hästen behöver mer tid.
– vi var lite ’back up’ om det skulle behövas. Men var inte vår plan egentligen. Så när de fick ihop lag så avstod vi, säger Niklas till Ridenews.
– Hästen är i fin form men behöver lite mer galoppjobb innan en fyrstjärnig start, säger Fredrik Bergendorff.

Sverige i ledningen totalt

Sverige leder Nations Cup totalt på 240 poäng, sedan kommer tre länder som alla har 180 poäng, Tyskland, Italien och Belgien. Resterande lag har 100 poäng eller lägre och eftersom en vinst ger 100 poäng kan de inte komma ifatt Sverige.

Om två lag har samma poäng efter sista omgången vinner det lag som deltagit flest gånger. Hittills är det bara Italien och Sverige som varit med i tre omgångar, Tyskland och Belgien har deltagit i två.

Preliminärt tidsprogram

Fredag 8 oktober
10.30 Dressyr del 2 (individuella)

lördag 9 oktober
09.00 Terräng

Söndag 10 oktober
09.00 Hästbesiktning 2
10.30 Hoppning
16.00 Prisutdelning

Resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.