Foto Privat

Sverige laddar om för uppskjutet European Cup i fälttävlan

I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup truppen i fälttävlan inför lag-EM i Lausanne 2022. Syftet var att lära känna varandra samt sätta den kadrilj som skiljer European Cup från vanlig fälttävlan.

Lag-EM var planerat för september 2021 men sköts dessvärre fram på grund av Coronarestriktioner i Schweiz. Nytt datum är 1-5 September 2022 och Sverige laddar nu om för att komma väl förberedda till mästerskapet.

Flera ekipage från fjolårets trupp har nu tagit steget upp i seniorlandslaget – Aminda Ingulfsson, Amanda Staam, Stina Arosenius och Sandra Gustafsson – varför det är en i stora delar ny trupp som skall formas och flera nya namn har tillkommit:
• Frida Toreson
• Sarah Dyplin
• Maya Andersson Gouveia
• Daniel Petersson

Utöver dessa nya namn består truppen sedan tidigare av:
• Emma Tingsby
• Madelene Gustafsson
• Nathalie Mortensen
• Wilma Eriksson
• Jelena Femic
• Julia Looström
• Emma Rödén
• Anna Fagrell
• Anna Fors

Att rida kadrilj är speciellt för European Cup och något som många är ovana vid. Alla var dock samstämmigt överens om att det var väldigt nyttigt, kul och bra för lagandan. Nästa träff blir på Flyinge i anslutning till R&B Eventer Startskottet 12 Februari.

Maya Andersson Gouveia är ny i truppen och satsar mot en plats i laget till Lausanne samtidigt som hon studerar i Uppsala:

– Det är mitt första år som senior och det känns spännande att vara med i satsningen mot lag-EM! Det är första gången jag ridit kadrilj. Det var utmanande men lärorikt och kul – och ”Madde” (Mayas häst Shes My Master) gillade det.

– Det är härligt att se det enorma engagemang och den förväntan som bubblar när vi träffas, det är ett gott gäng att jobba med! Målet är att vara topp fem i Lausanne och lägga grunden för medalj på hemmaplan i Segersjö 2023!” säger lagkapten Jon Andersen, nöjd efter den första träningen

Precis som tidigare år är Hans Viebke ansvarig för dressyr och kadrilj, nyblivne EM medaljören Christopher Forsberg har hand om hoppning och terräng. Lagledare och sammanhållande är Jon Andersen.

–Det känns fantastiskt att ha dessa båda erfarna herrar som stöd i satsningen, det bådar gott för framtiden, säger Jon Andersen

Vägen mot lag-EM kan följas på FB-sidan Swedish European Cup Eventing Team.

European Cup

European Cup är ett internationellt mästerskap i CCI***s för ryttare från hela Europa som hålls vartannat år. I år är det dags, då i Lausanne, Schweiz. Historiskt har Sverige varit väldigt aktiva och var bland annat värdar för mästerskapet på Övedskloster 2007, och dessförinnan 1991 i Flyinge. 2023 är det åter dags för Sverige att vara värd, då i Segersjö.

European Cup är för de ryttare som är på väg upp i karriären och ger möjlighet till mästerskapserfarenhet. European Cup skall vara en morot på vägen mot de stora mästerskapen, en brygga mellan junior/young rideråren och seniormästerskapen.

Tävlingsformatet European Cup genomförs i ett något annorlunda format än traditionell fälttävlan. Varje land har 6 lagekipage, och ytterligare två som rider individuellt, totalt 8 ekipage. Man inleder med en lagdressyr där alla sex ekipagen i laget genomför en kadrilj. Här premieras samordning och laguppvisning framför enskilda prestationer. Därefter rider man sin individuella dressyr, följt av terräng och hoppning – som vanlig CCI3*s fälttävlan.

Fas 1: lagdressyr; alla sex lagekipage på banan och genomför en synkroniserad kadrilj. Lagledaren ger kommandon för att samordna rörelserna. Banan är en normal 20×60 bana.
Fas 2: Individuell dressyr
Fas 3: Terräng
Fas 4: Hoppning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.