William Fox-Pitt rider klonen och avelshingsten Tomatillo. Foto: Kim C Lundin / Jackie Potts/ Biddesden Stud

Tamarillo-klonen Tomatillo – avelshingst i träning för tävling

Britten William Fox-Pitt hade en fantastisk karriär med Tamarillo. Klonen Tomatillo är i avel men matchas nu vidare mot en sportkarriär.

Tomatillo

När angloaraben Tamarillo (AA f -92 e Tarnix x – Master Spiritus xx – Nair ox, uppf Biddesden Stud, Fam Guiness) var en framgångsrik fälttävlanshäst med William Fox-Pitt var det många som sörjde att han kastrerats som ung. Inte minst hans uppfödare Finn och Mary Guinness som bedriver uppfödning på Biddesden Stud. De beslutade sig för att 2012 göra en klon ifrån Tamarillo medan han fortfarande levde. Kloner blir nästan helt identiska med den individ som bidragit med sitt DNA, en liten del av klonens anlag kommer från stoet som bär fram det inplanterade embryot. 2013 föddes Tomatillo som utseendemässigt är mycket lik sin förlaga Tamarillo men är hingst.

Tomatillo har visats som hingst och är godkänd för avel med några små årgångar som resultat. Hingsten har hela 91,99 procent förädlingsgrad då han är en kombination av anglo, fullblod och arabhästar i sin stamtavla. När den första bilden med William Fox Pitt på ryggen kom ut väcktes genast förhoppningar om en Tamarillo-karriär i repris. Sedan 2012 tillåter FEI tävling med kloner.

Tomatillo visas som hingst Foto: Biddesden Stud

Hans ägare Finn Guinness är försiktigt optimistisk:
– Vår nuvarande plan för Tomatillo är att han ska fortsätta genom systemet för godkännande av hingstar på olika nivåer här i Storbritannien. Om det går bra så fortsätter han vidare ut i tävling.
– Vi måste vara beredda på att han är annorlunda än Tamarillo eftersom han är hingst men hittills har det inte haft någon inverkan alls.
– Tomatillo betäcker naturligt här på vårt stuteri men finns tillgänglig på fryst sperma för export till utlandet.

William Fox-Pitt rider klonen och avelshingsten Tomatillo. Foto: Jackie Potts/ Biddesden Stud

Tamarillos karriär

Tillsammans med William Fox-Pitt tog Tamarillo VM-silver och brons i lag på VM i Aachen och Jerez. På EM i Blenheim blev det guld för laget och individuellt silver för William och Tamarillo.  Det är en av få hästar som vunnit både Badminton och Burghley,  fälttävlansvärldens kanske svåraste tävlingar. Det var 2008 i Burghley som Tamarillo avslutade sin internationella karriär med en seger.  Tamarillo beskriven av William Fox-Pitt.


 Tamarillo tävlingsresultat

Tomatillo stamtavla

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.