Lavendel. På tävlingsbanan vid SM 2020 på Segersjö. Foto Privat, Roland Thunholm.

Tredubbla SM-guldhästen pensioneras

YR-ryttaren Alice Andersen pensionerar sitt sto Lavendel. Målet var ett sista young ridermästerskap tillsammans, men Alice känner nu att det räcker för Lavendel. ”Jag vill att hon ska få avsluta på topp. När hon fortfarande tror att hon är världsbäst.”

Fälttävlansryttaren Alice Andersen har haft stora framgångar med sitt nu 17-åriga sto Lavendel (Lavirco – Alpenfürst), både som junior och young rider. Men nu väljer hon att avstå ett sista mästerskap tillsammans och pensionera stoet.

– Hon har alltid haft mycket egna åsikter. Varit ganska het och på hugget. Även till vardags, säger Alice Andersen.

– Nu under försäsongen har jag inte riktigt känt igen henne. Hon har varit loj, matt och ganska oengagerad vilket inte är likt henne alls. Hon orkade inte riktigt lika mycket längre och jag känner efter allt hon gjort för mig att jag inte vill pressa henne till ett dramatiskt avslut. Jag vill att hon ska få avsluta på topp. När hon fortfarande tror att hon är världsbäst. Och det är hon ju också på sätt och vis – iallafall för mig!

Förutom tre SM-guld tillsammans, 2018,2019,2020, har de många fina minnen tillsammans, även internationellt.

– Ett av de finaste minnena är från förra året då vi genomförde vårt första YR EM på hemmaplan. Det var en mäktig känsla att rida ut i den utslagsgivande terrängen och höra stödet från den svenska publiken som hejade hela vägen. Att vi dessutom satte en felfri runda var verkligen grädde på moset!

Nu hoppas Alice att Lavendel ska föra sina fina egenskaper vidare i aveln, inte minst sin mentala styrka.

– Lavendel är en dam med stark vilja och mycket egna åsikter men hon har ett självförtroende utan dess like. Det är hennes bästa egenskap. Hon är helt övertygad om att hon är bäst i världen och jag tror att det är det som har tagit henne så långt. Hon är så övertygad om att hon är en superstjärna att hon ibland presterat över sin kapacitet. Hennes självförtroende är det som tagit oss till 4* klass.

– Jag kommer sakna henne så så mycket på tävlingsbanan och det känns jättekonstigt att planera en tävlingssäsong utan henne men jag ser fram emot hennes nya karriär som mamma.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.