fälttävlan

Ungdomarna som rider EM i fälttävlan

Nu är det klart vilka svenska ekipage som åker till Hartpury, Storbritannien för att rida EM i fälttävlan för juniorer och Young Rider sista helgen i juli.

Efter en vår med inställda tävlingar och ändrade regler för kval var det viktigt att ha uttagningen klar i god tid, berättar lagledare Viktoria Carlerbäck.
– På så sätt kan ungdomarna ändå få goda förutsättningar att förbereda sig, säger Viktoria.

EM ligger tidigare än vanligt och tidsplanen för våren ändrades när en tävling i Danmark som var tänkt som observationstävling ställdes in. Istället blev det en resa till Sopot som gick tidigare på säsongen.
– Det blev kort om tid för några och tyvärr blev det mest fokus på att få ihop kvalen i det läget, konstaterar Viktoria.

Fem young rider och tre juniorer betyder ändå lag i båda klasserna, young rider trestjärnigt och juniorer tvåstjärnig. Tre resultat behövs för att räkna ihop ett lagresultat.
– Banbyggare i Hartpury är Eric Winter som byggde EM i Segersjö förra året så vi vet ungefär vad vi kan vänta oss, säger Viktoria som också påpekar att engelsmännen är vana vid tuffa banor.
– Gissningsvis utnyttjar de möjligheten att ha en lite längre bana så vi kommer att göra en del galoppjobb för att stärka konditionen på både ryttare och hästar, säger Viktoria.

Att resa med hästar till Storbritannien har blivit mer omständligt efter Brexit och det är mycket administration och pappersexercis.
– Som kombinerad teamövning men också för att förenkla resan planerar vi att lasta alla hästar i två lastbilar och att ryttarna följer med i respektive bil, säger Viktoria.

Den 22 juli samlas alla på Flyinge och dagen efter startar resan. På måndagen den 25 juli ska de vara på plats och på onsdagen är det hästbesiktning. Torsdag och fredag rids dressyren, lördagen är det terräng och på söndagen avgörs allt med banhoppning.

Efter en kort försäsong är det svårt att sia om utgången.
– Men alla har verkligen gjort sitt bästa för att allt ska vara på plats när det är dags, avslutar Viktoria.

 

Uttagna ekipage

Young Rider

Amanda Anderson, 20 år, Morup – Jersey
Wynja Eriksdotter Rubin, 19 år, Långås – Hakunamatata
Wilma Nyhlén, 19 år, Tranås – Stinger
Elvira Rosenberg, 21 år, Västra Frölunda, Guy
Anna Svane, 20 år, Västerås – Elektronic

Junior

Julia Andersson, 18 år, Morup – Cocktail Imperial
Tilde Borg Zeidlitz, 18 år, Skultuna – First Edition
Alice Klarfelt, 18 år, Hofors – Anolanda D

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.