Cooley SRS med Oliver Townend Foto: Kim C Lundin

Världsettan i nytt blåsväder efter spöanvändning

Det var efter Badmintons stora fälttävlan i maj som den brittiske världsettan fick känna på massiv kritik via sociala medier. I augusti petades han från en landslagsplats på VM, nu kommer en andra varning.

Fälttävlans rankningslista via FEI toppas av britten Oliver Townend. Han har inte mindre än ett dussin internationellt tävlande hästar och var till årets VM nominerad på tre av dem. För grenen är det en styrka få ryttare förunnat att ha en laguppställning värdig en hoppryttare. Trots det gick den brittiska laguttagningen 15 augusti förbi Townend som får stanna hemma. Enligt många bedömare petades Townend på grund av det gula kort som blev resultatet av överdriven spöanvändning på två av hästarna Cooley SRS och Ballaghmore Class under Badminton i maj. Då bad ryttaren om ursäkt i ett pressmeddelande.

Under tävlingarna på  Blair Castle 23-26 augusti där Townend hade tre hästar till start blev det en muntlig varning för ”Abuse of horse / excessive use of whip”, övergrepp mot häst/överdriven spöandvändning. De tre hästarna till start var segraren i CIC3* Tregilder och den andraplacerade Cillnabradden EVO i samma klass samt Crumlinpark Genie i CCI1*.

Det är brittiska Horse and Hound som intervjuat Townend.
Till tidningen säger han:
– Hästen jag red hade utvecklat en vana att bryta ut och han gjorde så under uppvärmningen till terrrängen i Blair. Jag ville stävja det beteendet omedelbart genom att korrigera hästen.
– Jag gav den här förklaringen till domarna samma dag och det accepterade dem. Hästen presterade väl och är glad, sund och njuter nu av en tävlingspaus.

Det är inte tydligt i FEI:s excellista över gula kort och varningarna vilken häst det gäller som Townend fått sin varning för.

Townend var inte ensam om att få reprimander. Både James Sommerville och Linda Evans fick formella gula kort, Somerville för att ha hoppat över ett avspärrningsrep och Evans för farlig ridning och att ha fortsatt efter tre vägringar.

För närvarande har ingen svensk ryttare någon varning eller gult kort.

FEI:s lista över förseelser.

Källa: Horse and Hound

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.