Bästa svensk Niklas Lindbäck och en strålande glad Oliver Townend. Foto: Fredrik Jonsving

Världsettan visade klassen – Lindbäck bästa svensk

Hur bra är världens högst rankade fältävlansryttare? Så bra så att han med en helt ny häst kunde plocka hem SIHS inomhusfälttävlan i säker stil. Det handlade om Oliver Townend.

Inomhusfälttävlan kickstartade SIHS 2019 publikmässigt med drag under hovarna på hästarna och tryck på publiken. Staffan Lidbäck stod för bandesignen och banan innehöll i år flera spetsar, ett enkelt vattenhinder och en bank med ett smalhinder efter som orsakade en del utbrytningar.

De tre brittiska ryttarna världsettan Oliver Townend, Tom McEwen och Alexander Bragg red på lånade svenska hästar med mycket varierande resultat. Från Tyskland kom ett meriterat lag med Peter Thomsen, Calvin Böckmann och Jan Matthias som samtliga såg komfortabla ut i elementet. De utländska ryttarna mötte tre svenska seniorer med Malin Josefsson, Niklas Lindbäck och Ludwig Svennerstål samt ett mycket decimerat svenskt ungdomslag. Det blev bara starter från Vendela Eriksdotter Rubin och Ellen Skogström och båda gjorde fint ifrån sig.

Vienna Imperial Foto: Kim C Lundin
Fairy Tale Foto: Kim C Lundin

Idén med lånade hästar såg ut att slå bakut, Alexander Bragg jobbade förgäves med Laphroig och vägrade ut sig. För Tom McEwen gick det bättre och när Oliver Townend äntrade banan med en lite motsträvig Happy Hour Af Bjornklo höll publiken andan lite. Men den blygheten och försiktigheten försvann från stoet. Townend satte bokstavligt talat självförtroende i hästen och det blev en uppvisning med klass.

Agaton V Foto: Kim C Lundin
Cool Charly Sue Foto: Kim C Lundin
Cool Charly Sue Foto: Kim C Lundin

Malin Josefsson med Agaton V och Ludwig Svennerstål på Sportsfield Rio fick båda nerslag på de rivningsbara hindren men hade härligt flyt och starkt publikstöd. Niklas Lindbäck och Fairytale red under Flyinge Indoor för en vecka sedan och då blev valacken nästan för laddad. I Friends var den mäktige Chirlon-avkomman precis lagom tempererad och Niklas hade bara ett nedslag i sin kontrollerade runda. Samma fel slutade Vendela Eriksdotter Rubin på då hon fick en utbrytning med sin häftiga Vienna Imperial.

Seger till Townend i utklassningstil och de tre tyska ryttarna genomförde något som kan liknas vid stilhoppning. Peter Thomsen firade över sista hindret med händerna i luften så säker var han. Lagmässigt vann Tyskland och Sverige kom tvåa.

Happy Hour Af Bjornklo Foto: Fredrik Jonsving

Happy Hour Af Bjornklo Foto: Kim C Lundin

Happy Hour Af Bjornklo Foto: Fredrik Jonsving

Happy Hour Af Bjornklo Foto: Fredrik Jonsving

Följ tävlingen via SIHS nya app


Startlistor och resultat

Individuellt resultat

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.