Niklas LINDBÄCK och Focus Filiocus. (Arkivbild) Foto Kim C Lundin

[VM i fälttävlan] Niklas gjorde sitt livs ritt – laget får kämpa

Under torsdagen red halva startfältet dressyr och Sverige hade tre ryttare på banan under dagen. Individuelle ryttaren Niklas Lindbäck gjorde sitt livs ritt och ligger individuellt på tionde plats. Laget ligger tolva.

Idag fredag fortsätter dressyren med två svenska ekipage i startfältet.

Malin Josefsson på Golden Midnight inledde för det svenska laget. Den känslige valacken gjorde vissa saker bra men var lite för laddad och blev spänd i galoppen. 61,67 procent ger 38,3 straff inför lördagens terräng.

– Det var mycket som var bra men tyvärr var det för mycket anspänning i galoppen, säger Malin till SVRF:s hemsida och tillägger att hästen har varit väldig laddad inför den här tävlingen.

Travprogrammet fungerar bra, men i galoppen blir det svårare.
– Förutom att jag inte fick till slutorna alls och bytet efter det är jag egentligen ganska nöjd med honom, säger Malin som dock har högre ambition i dressyren.
– Sedan vill man alltid ha mer och jag önskar den dagen kommer när jag har honom tillräckligt lydig för att göra det felfritt.

Även om det blev lite stökigt i galoppen kunde Malin avsluta bra.
– Travdelarna har vi höjt och det positiva var att han även kunde göra sista halten bra sedan.

Niklas och Focus briljerade

Niklas Lindbäck som startar i VM individuellt gjorde sitt livs ritt i dressyren, på Focus Filiocus som var både avspänd och uppmärksam. Med några åttor i protokollet blev det fina 71,05 procent och 29,0 straff inför terrängen.

– Min bästa runda ridmässigt och hästen är fantastisk, Focus var så med på det, säger Niklas efter ritten som menar att Focus anpassat sig bra.
– Han känns fin, det är ju en lång resa och han kommer från ett kallt klimat så det tar ett par dagar att anpassa sig men han blir bättre för varje dag.

– Han kändes fin redan på framridningen och in på banan även om han inte stod helt still i halten. Det kostade nog en del innan vi kom tillbaka, säger Niklas, som med sin rutin inte blir nervös inför ett mästerskap. Snarare tvärtom.
– Min ridning var nog bland det bästa jag ridit och jag bara älskar det när det gäller lite mer som på ett VM, ibland behöver man den motivationen när man varit med ett tag.

Liten miss i skritten

Sofia SjöborgBryjamolga vh Marienshof Z (Belle) gick ut som andra lagryttare för Sverige. Det blev som helhet en bra ritt som belönades med 67,16 procent som innebär 32,8 straff inför terrängen.
– Hon har känts jättefin hela veckan och jag hoppades att hon skulle kunna gå in och visa upp sig och det gjorde hon, säger Sofia.
– Hon var med mig i jobbet och jag kunde rida henne i varje steg.

Regnmolnen hänger över branterna i Pratoni och emellanåt kommer det byar med riktiga kastvindar.
–  Jag hade en liten miss där i skritten när jag provade att få ihop henne lite till för att få en bra halt och få ett poäng till men det funkade inte riktigt, konstaterar Sofia.
– Hon blev lite spänd men man kan inte bli bättre utan att prova och göra lite till och det är klart att vindbyarna hjälpte ju inte till.

Sofia är bara 24 år men har redan en hel del rutin och en förmåga att fokusera på det viktiga och kunde komma tillbaka i galopprogrammet.
– Hon kändes jättefin och efter första bytet hade jag tid att klappa om henne så hon slappnade av igen och det var jättekul att känna.

Bra utifrån förutsättningarna

Förbundskapten Fredrik Bergendorff sammanfattar dagen.
– Hela laget har arbetat otroligt bra idag, alla bidrar på olika sätt. Malin och Sofia som ridit idag gjorde ett väldigt bra program utifrån sina förutsättningar och jag tror inte man kan begära så mycket mer.

– Det är klart att jag velat att båda skulle sluta på 20 straff men om man tänker på var de ligger i utvecklingen så är det där de är.

– Niklas har varit på väg hela året att få till en fin dressyr och nu gick det hela vägen så det är jättekul för honom att han fick den poängen han är värd.

Det svenska laget ligger på tolfte plats. Storbritannien leder lagtävlingen, före Nya Zeeland och USA ligger på tredje plats. Idag från Aminda Ingulfsson och Frida Andersén kämpa för att försöka hämta upp Sveriges placering en bit. Målet är att kvala till OS och då behöver Sverige placera sig bland de sju främsta lagen.

Svenska starttider fredag
59) Aminda Ingulfson – 11.29
82) Frida Andersén – 16:07

Start- och resultatlistor > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.