fälttävlan

[VM i fälttävlan] Frida Andersén bästa svensk – svenska laget kliver uppåt

Frida Andersén och Box Leo var bästa svenska ekipage när terrängen gick idag i VM i fälttävlan. Niklas Lindbäck och Focus Filiocus blev uteslutna, Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z var felfria på hinder och Aminda Ingulfson och Joystick gjorde en fin mästerskapsdebut.

Malin Josefsson och Golden Midnight var först av de svenska ekipagen. De höll ett bra tempo och satsade på tiden. Tyvärr blev det ett nerslag på utlösningsbara hindret nummer 18 men de fick en topptid 10 minuter och 4 sekunder. Efter terrängen ligger de på 54,9 straff.

– Hästen gör ett jättefint jobb, det är en stabil runda. Han kan sitt jobb. Jag är bara så irriterad över att jag inte får tillbaka honom. Han har aldrig rivit ett hinder i hela sitt liv. Det var onödigt att göra det idag, säger Malin Josefsson till SVT.

Storbritannien i topp

Storbritanniens Rosalind Canter med Lordships Graffalo, gick i mål på 9 minuter och 43 sekunder och var därmed först att klara tiden. Felfria på hinder låg de då kvar på 26,2 straff och i ledning.

Niklas utesluten

Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var bästa svenska ekipage med en tiondeplats efter dressyren där de gjorde en fantastisk insats. De fick dock med sig flaggor på både hinder 7 och hinder 24 och slutade på tiden 10 minuter 26 sekunder. Detta skulle ha placerat dem på 58,4 straff, men senare meddelas att ekipaget uteslutits – troligen på grund av att de var utanför flaggorna på hinder 24.

– Han var lite väl stark i början, men ändå bekvämt stark. Han tog i lite mer än vad han skulle. Nerför backen fick jag nästan tag i honom för bra, där fick jag vänta på ett läge för att släppa på men det kom liksom aldrig, säger Niklas till SVT.

– Där fick vi bara jobba oss över. Sedan kom vi igång igen, vi låg tajt upp på hörnen, där kändes han väldigt fin och var med mig.

Brittiska Yasmin Ingham och Banzai du Loir – som inte ingår i det brittiska laget – tog över ledningen från sin landsmaninna Canter efter en stark ritt  tre sekunder över tiden som ger totalt 23,2 straff.

Yasmin Ingham – Banzai du Loir. Foto FEI/Massimo Argenziano

Sofia blir felfri

Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z fick även de med sig en flagga, på hinder 11, men slutade felfritt på hinder och 37 sekunder över tiden.

– Det var svårt men det kändes jättebra. Hela vägen fick man titta vart man skulle och balansera hästen. Det är så många backar och kullar, säger Sofia till SVT.

– Hon är så himla duktig och modig. Det är jättekul att ha en häst man kan lita på.

OS-guldmedaljören Julia Krajewski med Amande de B’Néville kom så in på banan och slog Canters resultat och gick in på andra plats.

Julia Krajewski – Amande de B’Néville. Foto FEI/Massimo Argenziano

Aminda Ingulfson gör kanondebut

Mästerskapsdebutanten Aminda Ingulfson och Joystick gör en otroligt stark insats och slutar på tiden 10 minuter 14 sekunder. Även de tar med sig flaggor på hinder nummer 11 men utan att gå utanför. Totalt har de nu 41.3 straff. En strålande debut för Aminda.

Amerikanska in på andra plats

USA:s Tamra Smith och Mai Baum, coachade av svenske Erik Duvander, gick efter en felfri terräng på 9.49 in på andra plats.

– Det var mycket press när mina lagkamrater var felfria innan mig, säger hon till SVT.

Tamra Smith – Mai Baum. Foto FEI/Massimo Argenziano

Tyskland tar ledningen

Tysklands Michael Jung och fischerChipmunk FRH tog en överlägsen ledning i dressyren igår på rekordstraff 18.8, den näst högsta dressyrpoängen i ett mästerskap, endast slaget av Bettina Hoy 2002. Nu drar vi efter andan när de väljer en längre väg på ett av hindren, men de klarar ändå tiden, är felfria på hinder och håller ledningen.

Michael Jung fischerChipmunk FRH. Foto FEI/Massimo Argenziano

Det blir en paus när Frankrikes Nicolas Touzaint med Absolut Gold HD faller av, men häst och ryttare rapporteras senare vara oskadda.

Dock blir det ännu en paus när Spaniens Carlos Diaz Fernandez tappar balansen efter hinder 7C, försöker hänga kvar runt halsen på sin häst Taraje CP 21.10 men till slut faller.

Frida bästa svensk

Så blir det dags för Sveriges sista ryttare, lagets Frida Andersén med Box Leo. De gör en strålande insats, endast fem sekunder över tiden och slutar idag på 26:e plats, bäst av de svenska ekipagen.

–  Jag fick hålla igen lite eftersom jag var osäker på hur mycket jag kunde släppa på. Men vi hade mycket kvar i tanken mot slutet så jag kunde rida in det jag tappat i början, säger Frida till SVT.

Världsettan Oliver Townend och Ballaghmor Class såg ut som om de skulle riva åtminstone något av de utlösningsbara hindren, men gick i mål felfritt inom tiden och på fjärde plats.

Oliver Townend – Ballaghmor Class. Foto FEI/Massimo Argenziano

I dagens terräng tog Sverige ett stort kliv uppåt, från 13:e till 8:e plats. Därmed finns ändå chansen att klättra även i banhoppningen och ta en av de sju kvalplatserna till OS i Paris 2024. Håll tummarna inför morgondagen!

Liveresultat individuell > > >
Liveresultat lag > > >
Sändningen i SVT Play > > >

Om banan

• 5,6 kilometer
• Mycket kuperad bana
• 30 hinder och 42 språng
• Optimaltiden 9 minuter och 50 sekunder.
• Banbyggare Guiseppe della Chiesa

Svenska ryttarnas starttider

11.02 Malin Josefsson med Golden Midnight
11.30 Niklas Lindbäck med Focus Filiocus
12.26 Sofia Sjöborg med Bryjamolga van het Marienshof Z
14.18 Aminda Ingulfsson med Joystick
15.50 Frida Andersén med Box Leo

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.