Angelica Palm har hade en pärs att hitta hö till Miranda. Foto: Privat
Ride TV

Akut höbrist gav akut lösning

Medan torkan fortsätter sätta sina klor i våra svenska marker oroas fler och fler över att inte kunna mata sina djur. För 32-åriga Angelica blev det en mer kontroversiell lösning.

Det 25-åriga stoet Miranda går numera i Angelica Palms trädgård i Finspång.

– Jag slutade klippa gräset för tre veckor sedan så hon skulle kunna gå i trädgården för att äta lite, säger Angelica.

Det är också tre veckor sedan hon beställde den efterlängtade hötransporten. Men den har inte kommit än.

– Antingen har jag väldigt, väldigt stor otur eller så har bonden otur med punktering. Jag förstår att det är stressigt för lantbrukarna nu så jag hoppas att det kommer så småningom.

 

Angelicas bror sålde en av tre hästar för att klara av fodret över vintern. För Angelicas egen del finns det några småbalar kvar med hö.

– Jag har som tur var cirka 50 småbal kvar sen förra året. Men jag måste portionera ut det.  Jag kan inte ta från det nu, säger Angelica som också berättar att hennes lillasyster inte har något hö alls att tillgå.

– Det finns ingenting. Det här året får man ont i magen, säger Angelica.

Hon har själv råkat ut för kraftiga prishöjningar i samband med att efterfrågan ökat.

Angelica berättar att hon köpt en rundbal hö för ca 500 kronor plus moms och frakt.

– Dagen efter hörde min svägerska av sig till personen. Då fick de betala det nästan det dubbla. Nu ligger samma bal på ca 1500. Jag förstår att det är svårt för bönderna men jag hoppas inte att någon utnyttjar denna kris.

 

I höjakten övervägde Angelica att ta ett annat erbjudande.

– Det var någon som tipsade om att de kunde leverera utländskt hö till Linköpingtrakten. Men du köper ju grisen i säcken. Du vet inte om det är bra kvalitet.

– Sen kan man ju inte ta in vad som helst heller. Vi har ju bekämpat bort vissa växter som inte är bra för hästarna. Då får man kanske tillbaka skiten. Det är ju inte roligt. Det här alternativet är det sista jag vill köpa.

 

Om höleveransen inte dyker upp snart har Angelica en sista lösning. Hö i pelletsform. Det kostar tre gånger så mycket som rent hö.

– Man får ju ta från sparkontot. Min häst ska äta cirka fem kilo per dag. Ett kilo höpellets kostar nästan nio kronor med frakt. Annars brukar jag ge 2,50 kronor kilot per hö. säger Angelica som är bedrövad inför vintersäsongen.

–  Jag är glad att jag har snälla grannar som låter mig ha hästen på trädgården. Men om en granne eller någon skulle protestera så blir det inte roligt.

– Jag förstår varför det är kö till slakterierna hela vägen in till 2019, säger Angelica.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.